В Україні активно триває посівна кампанія. Тепер аграрії почали сівбу кукурудзи на зерно. Станом на 10 квітня засіяно вже 58 тис. га, або 1% запланованої площі, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.
Також триває сівба ярових зернових і зернобобових культур, якими засіяно 2 млн га, або 87% до прогнозу.
Зокрема, пшениця посіяна на площі 141 тис. га, або 85% до прогнозу; ярий ячмінь – на 1,4 млн га (90%); овес – на 149 тис. га (76%); горох – на 270 тис. га (80%), соняшник – на 516 тис. га (9%).
Крім того, цукрові буряки посіяно на площі 167 тис. га, або 68% до прогнозу.
Підживлення озимих зернових культур на зерно проведена на площі 7,5 млн га, або 99% до прогнозу. Станом на 10 квітня озима пшениця підживлена на площі 6,3 млн га, або 99% до прогнозу; озиме жито – 113 тис. га (98%); озимий ячмінь – 993 тис. га (98%). Крім того, озимий ріпак підживлено на площі 1,3 млн га, або 98% до прогнозу.
Нагадаємо, раніше експерти розповіли, чи варто чекати від врожаю кукурудзи в Україні нового рекорду.
Як відомо, за підсумками 2018 року Україна подолала історичний рубіж виробництва зерна. При чому сталося це переважно за рахунок кукурудзи та пшениці:
Однак експерти попереджають: у тому, що Україна засіває площі в основному двома культурами – кукурудзою і пшеницею, – є певні ризики. Монокультурне виробництво викликає накопичення шкідників і хвороби ґрунту.
Також фахівці впевнені: аграрний експорт може принести Україні ще більше вигоди. Ціна продуктів сильно залежить від ступеня їх обробки, тому країні вигідніше продавати готову брендовану продукцію, а не сировину, яке піде на реекспорт після обробки в інших країнах.