Промисловий вилов риби і водних біоресурсів в Україні за вісім місяців 2019 року виріс на 4,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомила прес-служба Державного агентства рибного господарства (Держрибагентство). При цьому також в Україні зросло виробництво замороженої риби.
"Загалом з початку 2019 року загальний промисловий вилов риби та інших біоресурсів склав майже 20,3 тис. Тонн. Це на 4,7% більше аналогічного періоду минулого року", – йдеться у повідомленні.
Зокрема, промисловий вилов риби збільшився:
- в Чорному морі майже в 1,8 рази – до 8,6 тис. тонн;
- в річці Дунай – в 2,4 рази, до 516 тонн;
- в пониззі річки Дністер з лиманом і Кучурганському водосховищі – на 47%, до 1,2 тис. тонн;
- в Дніпровсько-Бузькій естуарній системі – на 17%, до 836 тонн;
- у водосховищах річки Дніпро – на 10%, до 6,7 тис. тонн.
Водночас вилов риби за вісім місяців скоротився в Азовському морі в 1,6 рази – до 2,1 тис. тонн і причорноморських лиманах – на 20%, до 53 тонн.
Новини "Сьогодні" писали, що за підсумками 2018 року Україна експортувала 10 600 тонн риби та продукції з водних біоресурсів на загальну суму 37,1 млн доларів. Вартість експорту збільшилася на 2,8 млн доларів, що на 8,1% перевищило показник 2017 року. Близько 35% поставок довелося на такі країни, як Молдова, Азербайджан та Білорусь.
А ось зі споживанням риби в Україні залишаються проблеми – жителі країни їдять її вдвічі менше, ніж в середньому по Європі. За рік українець з'їдає в середньому всього 14 кілограмів риби. Люди нарікають, що купувати рибу і морепродукти дорого. Детальніше дивіться в нашому сюжеті: