Овочі дорожчають. Буквально через тиждень їх ціна підвищиться удвічі. Огірки, помідори, перець українського врожаю закінчуються.
Юлія хвалиться своїми запасами на зиму. Розраховує, що овочів вистачить до нового врожаю. Страви з них господиня готує ледь не щодня.
"Встигла, коли ціни були невисокі", – сказала Юлія.
Помідори, огірки, перець – в сезон це все коштувало буквально копійки, каже Юлія.
"Ходила в різні магазини, купувала потроху, намагаюся економити, прораховувати. Наприклад, прорахувала ось баночку помідорів. І ціна максимум 8 гривень", – хвалиться Юлія Сидоренко, жителька Черкас.
Але зараз покупців в овочевих рядах значно менше.
Хто встиг запастися на зиму, той не прогадав – підтверджують продавці на ринку.
Тільки в жовтні ціна на овочі зросла на 8%. І це далеко не межа, кажуть експерти.
"Ось зараз кабачки можуть подорожчати впродовж листопада, і баклажани, огірки і помідори десь удвічі", – зазначив Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.
Тиждень-півтора і огірки з перцем, а також помідори з кабачками стануть майже недоступні. До нас привезуть овочі з Туреччини, Єгипту, Марокко та Польщі, які постачальники купують за валюту. Покупці зізнаються – на заморські плоди як раніше налягати не будуть.
Істотно подорожчала зелень – вона вже імпортна. Петрушка, кріп і салати привезені з Грузії.
"Базилік з Ізраїлю. Там ціна по 300, по 400 гривень за кіло. Рукола сьогодні на ринку вже 300 гривень – також привозна", – сказала Ірина, продавець.
Зараз на зелень попит і зовсім невеликий – покупці обходяться ста грамами.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".