Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Новини Сьогодні
Зробити стартовою
26,69
30,01
РУС

"Вічно вакантна" свинина: експерт пояснив, що не так з торговими квотами ЄС для України

Домогтися розширення квот дипломатичним шляхом – неможливо, впевнений фахівець

Фото: AFP

Украина по итогам 2018 года не використала вісім квот на поставку товарів в Європейський Союз (ЄС). Не вибраними до кінця залишилися тарифні квоти на цукрові сиропи, оброблену продукцію з масла, м'ясо баранини і яловичини. Залишилася "вакантною" і основна, і додаткова квота на свинину.

Разом з тим регулярно вичерпуються українськими виробниками квоти на одні й ті ж позиції – мед, пшеницю і соки.

За словами генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Павла Коваля, все залежить від насиченості тим чи іншим товаром внутрішнього ринку.

"Якщо продукт в Україні виробляється в достатніх обсягах, тоді український виробник шукає імпортера в ЄС, погоджує стандарти якості, оформляє всі необхідні сертифікати походження, розуміє, за якою ціною імпортер в ЄС буде закуповувати цю продукцію ... Виграють квоту ті, у кого найвищий рівень технологій і найнижча собівартість", – говорить він.

Тому "м'ясні" квоти ЄС для України завжди вакантні – адже проблеми з виробництвом м'яса і поголів'ям худоби на внутрішньому ринку поглиблюються.

"Це продукти, за якими в галузь давно не надходять інвестиції, оскільки на внутрішньому ринку купівельна спроможність на дану продукцію недостатня", – пояснює Коваль.

Однак домогтися розширення квот за вигідними для себе позиціями дипломатичними заходами – дуже важко, і не тільки Україні.

"Чехи швидко вичерпували квоту на продукцію свинарства, а ЄС не погоджувався розширювати квоту. Вони не отримали більшої квоти для себе ... В минулому році для нас додали квоту по зерну кукурудзи. Не тому що ми наполягали, а тому що у них виник дефіцит на певний обсяг кукурудзи, і вони нам дозволили її додатково постачати", – зазначив Коваль.

Фахівець вважає, що Україні слід розширювати географію поставок і шукати інші ринки, крім Європейського Союзу.

Нагадаємо, раніше Аграрний союз України звернувся до представника ЄС в Україні Хюго Мінгареллі, віце-прем'єр-міністру Степана Кубіва і виконуючою обов'язки міністра аграрної політики і продовольства Ольги Трофімцевої із закликом збільшити квоти на поставки томатної пасти в Європейський Союз

У 2019 Україна вже вичерпала чотири квоти на безмитний експорт в рамках зони вільної торгівлі з ЄС. Йдеться про квоти на цукор, мед, виноградний і яблучний сік, а також додаткову квоту на кукурудзу.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, скільки українських компаній активно працюють на європейському ринку:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новину " "Вічно вакантна" свинина: експерт пояснив, що не так з торговими квотами ЄС для України". Інші Економіка дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Євгенія Давиденко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Орфографічна помилка в тексті:
Послати повідомлення про помилку автору?
Повідомлення повинно містити не більше 250 символів
Виділіть некоректний текст мишкою
Дякуємо! Повідомлення відправлено.