Українці вже готуються до зими, закуповуючи овочі та ягоди. При цьому стає все менше тих, хто вирощує продукти на власних городах. Журналісти "Сегодня" з'ясували, як раніше літо вплинуло на ціни і коли найдешевше запасатися на зиму.
Киянка Любов Миколаївна не відмовляється від консервації, незважаючи на те, що такий спосіб збереження овочів і фруктів втрачає популярність. Жінка сама вирощує овочі, а ягодами запасається на ринку. Каже, що так дешевше перезимувати.
"Зараз кабачки пішли, томати потрібні, морква потрібна. Дорогувато звичайно, що тут говорити, але ми взагалі нічого не купуємо взимку", – розповіла Любов Миколаївна.
Продавці прогнозують, що найбільший наплив тих, хто купує "вітаміни" про запас, почнеться через два-три тижні. Поки що таких покупців небагато і беруть вони в основному сезонні ягоди.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
При цьому очікується, що ягоди стануть дешевше, ніж зараз, не варто, кажуть експерти. Втім, овочі ще можуть скинути ціну – на 2-3 гривні за кілограм.
"Найкраще робити закупівлі в серпні. Більш того, розраховуємо, що в липні і серпні ми будемо спостерігати дефляцію, тобто зниження цін – в першу чергу, на овочі. Якраз овочі потягнуть за собою зниження цін на весь асортимент продукції", – прогнозує генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
А ось картопля, яку українці з'їдають по 130 кілограмів на рік, радять купувати вже восени.
"Ще картопля не сформувала достатню кількість цукрів, не набрала крохмалю і найголовніше – не сформувала шкірку. Це означає, що в ній , житимуть різні гриби і бактерії, які супроводжують знищення ", – розповів заступник директора з питань насінництва та селекції Інституту картоплярства.
Крім того, радять звертати увагу і на сорти. Наприклад, картопляр Микола Гордійчук радить брати середньо-стиглі і середньо-пізні сорти – "Скарбниця", "Славута" і "Щедрик". Така картопля буде зберігатися довше, запевняє Гордійчук.
В цілому ж, очікувати, що ціни будуть нижчими, ніж у 2017 році, не доводиться.
Нагадаємо, найбільше з початку року в Україні подешевшала гречка, яку українці з'їдають 180 тисяч тонн в рік, – на 37% в порівнянні з груднем.
А згідно з "індексом окрошки", ціна на літні продукти за рік зросла на 23%. Це більше, ніж в липні 2017-го, тоді зростання цін був на 18%. У грошах трилітрова каструля, якої вистачить на шістьох, літнього овочевого супу коштує майже 67 грн.