Ірибку з'їстиі неотруїтися !Киянка ГаннаКолесникнасвоїй сторінцівFacebookпоскаржиласянанеякіснуфорель,якукупилавсупермаркеті " Ашан"наСвятошино.Жінка розповіла, щовже вдома,розпатравшипокупку , виявилаврибціглисти.На підтвердження своїх слівАннавиклала в мережуфотографіютієїсамої рибиізнайденогохробака.
" Повертаюсявсупермаркеті вимагаюзнятипартіюзпродажу,такяк рибаможе бути заражена , провестивідповідну експертизуіпотім лишепродовжуватипродаж, такякякщо виявиться, щовсяпартіязаражена,тоздоров'я багатьохлюдейможе опинитися підзагрозою.Менітамвідповіли,що якщомене влаштовуєне варіантповернення грошей,атакий , товони не будутьзі мноюрозмовляти.Повернути гроші ?А здоров'яхто поверне ?Скількилюдейцей жахмоглиз'їсти ?Аджевін живене вчеревній порожнині,авм'язах,і йоготамрозглянутине такпросто!" , – обурюєтьсянасвоїй сторінціАннаКолесник.
МіліціонериСвятошинського районушвидкоприїхалидо супермаркету , алетаксамо швидкобули змушеніпітинатерміновий виклик .Аннапішла додому , авранціїй зателефонувализ магазину,де вонакупиланещасливурибу ірозповіли,що " самірозрізаликількарибин , але нічоговних незнайшли" , апотімпринеслипокупницісвої " глибокі вибачення ".
Фотографіїриби тапаразитавикликали бурхливу реакціюкористувачів мережі :майже 700репостів , більше сотнікоментарів .Хтосьділиться своїмиісторіямианалогічнихневдалихпокупок,інші даютьпоради, якже правильноприготуватипродуктразом з...глистами.Так, якийсьРусланВалентиновичрадитьГанніпокласти рибувморозильнукамерунадві доби іпотім спокійноїї їсти!.ВолодимирКарішінзапевняєжінку,щоглистиврибі- ценорма.Адже , на його думку , перевіритивсюпартіюнереально."Людиз давніх пірнавчилисяпіддаватитаку їжутермічній обробці,яка дозволяєпозбавитися відпотенційно небезпечноговмісту.Щекориснорибупотрошитиівичищатиножичкомчеревну порожнину" , – радитькористувач .
" Фу ,кошмар!Аятільки вчоратам жерибукупила.Лежитьвхолодильнику,тепер єне зможу" , – обурюєтьсяОленаКофтіюх .Їй вторитьЮліяПаламарчук :"З приводуглистіввАшанівськійрибі...Купилаяроків п'ять томувАшаніокунів .Ледвепочистила , поставилав лоткувхолодильник.Вранціпаруштукпосмажила , одинз'їла ,розкриваюдругий- м'ясопронизуютьякісь червонінитки.Ядо лотка , аці" нитки "вже стоятьвище краюлотка...Ніжнопогойдуючись... Такшвидкодо унітазуяще жодногоразу небігала... Апотім довгоімстивоці ниткив лоткуокропомполивала ) )) Такщорибкубільшетамдовгоне купувала".Аось іншакористувачзаспокоює : "Невлаштовуйтепаніку!Кращемийтеруки,зеленьіовочі -в землізнаходяться мільйонияєць гельмінтів , небезпечнихдля людини!Дайте спокійнешкідливомудохломуриб'ячомуціп'яку !Взагалі , панове , будьтетолерантнимидо інших формжиття",- наполягаєІринаРайлян .
Але ГаннаКолесник,яказдійсниланастільки невдалупокупкуфорелі, проявляти "толерантність" до паразитане захотіла. Вона звернуласянагарячу лініюінспекціїправспоживачів, алетам,за словами жінки,їйвідповіли,що до Нового рокуніякихперевірокпроводитине будуть.
У "Ашані", як таке могло статися, не знають. Крімтого, запевняють, що "всі їхні постачальникинадійні та перевірені часом, а щеу кожного зних єсертифікати якості,повні пакетидозвільних документіві звичайно,совість". Керівниквідділу з питанькомунікаційміжнародної торговоїмережіКонстанціяБорисрозповідає, щокожентоварїх мережаприймаєу присутностіветеринарних лікарів, які й розглядаютьпродукціюнапредметпаразитіві інших неприємностей. "Ми працюємоза міжнародними стандартами якостіі впевненів тому, щопродаємо.Якщо жпокупницякаже, щознайшлаврибіглиста, то їйтреба було показатичек,і ми бповернули грошіза покупку.Історіянеприємна, але наші санітарнийта ветеринарнийлікарі вжеперевірили ще разтупартіюриби,прояку йдеться.Все нормально", -запевнятьБорис.
Киянамзалишається тільки віритинасловоторговцям.АджеКабінет міністрівзаборонивперевірки підприємств, магазинів та закладів харчуванняаж доноворічних святвУкраїні, і втому числівКиєві.Захід спрямований, так би мовити, на лібералізаціюбізнес-середовища.
Не радийтакійдемократіїголовний лікарКиївської СЕСОлегРубан."Продаж товарів у магазинахниніпрактичнобезконтрольний. Принаймні,нашаслужба незнаєде, що іякої якостіпродають.Адженамзаборонили перевірятитовариаж докінця року.Ацетоннипродуктів харчування! Скаргими теж немаємо праварозглядати, у нас мораторій, томуівідмовляємокиянам,якікупилинеякісну їжу. Єдине,нам залишилиправореагувати,якщолюдина отруїласяпродуктамихарчування.Масовимтаке булоне такдавно,у вересні,в 89-му ліцеїКиєва. Там недотримувалисятехнологіїприготування їжі.Одиничнихж, офіційнозафіксованихвипадків отруєнняїжеюв столиці,за останні півроку,було всього лишетри", – ділиться Рубан.
У тойжечас, лікар припускає,що не всіпісля подібнихінцидентівзвертаються за допомогоюдо фахівців.Навпаки, багатообробляютьсялегкою формоюотруєння абопопростусоромлятьсярозповісти про те,щоневдалоскупилисявякомусь магазині.
"Тридні тому якупилана вагуоселедецьводному з супермаркетіву центрі міста біляБессарабського ринку. Заплатила занього близько18 гривень, принесла додому,розрізала, і тут в нісменівдаривнеприємнийзапах.Саме м'ясовсерединібулозлегка жовтуватогокольору,пухке.булоявнозрозуміло, щооселедецьпрострочений.Такщомісце його буловсміттєвому баку. Добре, щоце дешевийоселедець, а не вирізкафілечервоної риби,яке заразподорожчалона 50%", – ділиться киянка ІринаДідик.
Що будепісля зняття мораторіюнаперевірки, головлікар СЕС незнає.АджеКабінет міністрівоголосив про планина 70%скоротити фінансуванняконтролюючих органів.Рубанвважає,що череззаплановануекономіюйому доведетьсяпопрощатися здвома третинамисвоїх колег.Азначить, іпроводити перевіркивстоличних магазинах ізакладах громадського харчуваннястаневкілька разівскладніше.ТомуОлегРубанзакликаєвсіх покупцівбути пильними іне соромитися, питати документинапродукціюу продавців, нюхати, мацати, якщо це можливо, загалом, усілякоперевірятинаякістьїжу.І звичайно, зберігати чеки,щобу разі повернення товаруотриматиназадхочаб гроші.
Фотографії зісторінки вFacebookАнниКолесник