Кава як мистецтво. Як краще готувати, приймати і прикрашати ароматний напій, вчили на фестивалі в столиці.
Гнат варить каву ось уже сім років. "Кава нагрівається до температури 90 і трохи вище градусів, він починає підніматися. Правильно варити три підйому. Можна вдома зробити каву на піску – насипати в сковорідку піску, він так само нагріється", – розповів Гнат Туренко, учасник фестивалю.
Самий колоритний куточок фестивалю – ефіопська кавова церемонія. Йоргу родом з батьківщини кави. Знайомить українців з традиціями своєї країни.
"Кава для ефіопів – це спосіб спілкування. Вранці три рази п'ють, три рази варять. Днем три рази і ввечері три рази. Перший – це міцна кава, другий – середній, третій – майже напій", – розповів Йоргу Дежене, учасник фестивалю.
Знайшли розвагу до душі і любителі творчості. Намалювати квітку або зірочку на кавовій пінці – з першого разу виходило не у всіх. "Я думала, це просто – купуєш каву. Там тюльпанчик, а насправді люди таке творчість проявляють!", – Зізналася Ксенія Чернявська, відвідувачка фестивалю.
За останні три роки кавоманів в Україні стало більше: люди стають більш обізнаними і вимогливими у виборі напою, що бадьорить. Тому і кав'ярні збільшують асортимент – зазначили організатори заходу.
"Міцний, насичений, ненасичений. М'який, вершковий, неслівочний. Тут дуже-дуже багато відтінків. У кави – як у вині. Навіть більше. На сьогоднішній день – більше 200", – розповів Руслан Карелашвілі, організатор фестивалю.