Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Як харчуватися в офісі і не дратувати колег

16 січня 2015, 12:38

Олена Расенко

Корисні поради для любителів перекусити на робочому місці

Обід в офісі не повинен бути рясним, щоб після їжі не відчувати сонливість. Фото: chefmom.sheknows.com

Обід в офісі не повинен бути рясним, щоб після їжі не відчувати сонливість. Фото: chefmom.sheknows.com

Оксана не так давно приносить в офіс одного зі столичних банків, де вона працює у відділі видачі кредитів, контейнери з сардинами і тунцем. Нещодавно дівчина почала дотримуватися високопротеїнової дієти. Взагалі-то вона знала, що така їжа сильно пахне, але вирішила, що оточуючі не посоромляться сказати їй, якщо запах її обіду буде їм сильно заважати. Однак минув місяць і їй ніхто нічого не говорив. Зате співробітниця, яка сиділа за сусіднім столом, поскаржилася на Оксану начальнику відділу, той поговорив з головою департаменту, в результаті Оксана днями отримала великий наганяй і попередження про звільнення з формулюванням "за недотримання дисципліни в офісі".

Сергій проводить за робочим комп'ютером по 8-10 годин. Він працює в одній з міжнародних контор. Розповідає: з недавніх пір зауважив, що з великими труднощами вранці відправляється на роботу, хоча любить її. Кожен раз, чистячи зуби і надягаючи сорочку, він згадує колегу, який став його шалено дратувати. "У нас open space. І в район мого бокового зору завжди потрапляє один співробітник. Так от, він прірва, а не людина. За робочий день він встигає поїсти 5-6 разів. І робить це так несамовито, пристрасно, загрібає величезні шматки і молотить їх як комбайн якийсь. До того ж, одночасно строчить на комп'ютері, як на швейній машинці. Не розумію, як у нього руки не заплутуються! Запахи не дають мені можливості зосередитися на роботі", – скаржиться Сергій Кваша.

Неправильна їжа може робити атмосферу нестерпною

Запах їжі, яку сусід по відкритому офісу поглинає прямо на робочому місці, досить часто призводить до конфліктів, попереджають психологи. Наприклад, Вікторія Лях не може терпіти запах фаст-фуду, що розігрівається в мікрохвильовій печі. Огидний запах маргарину з штучними добавками, на думку Вікторії, отруює повітря у відкритому офісі фармкомпанії, де вона працює. "Найголовніше – знайти людину, яка розігріває всі ці фаст-фудівські булочки і картоплю, практично неможливо. Ніхто не зізнається, а чергувати біля мікрохвильовки я не можу цілий день", – обурюється вона.

"Запах маргарину з штучними добавками вельми неприємний і може довго не вивітрюватися з приміщення", – підтверджує дієтолог Олена Денісеко. Вона досить часто стикається з подібними скаргами своїх клієнтів, які намагаються дотримуватися правил здорового харчування. І стверджує, що існує прямий зв'язок між запахом і загальним самопочуттям людини. "Аромат чужого обіду, особливо у відкритому офісі, порушує межі особистого простору людини. Неприємний або незнайомий запах викликає почуття тривожності, відволікає від роботи і псує настрій", – наполягає Денисенко.

Реклама

Неправильна їжа може зіпсувати майно

Ірина Горбунь працює в страховій компанії і одного разу впустила шматок торта на робочу клавіатуру. Крем провалився між клавішами, Ірина дуже старалася його звідти витягти. На допомогу прийшли колеги, і весь робочий процес зупинився більш ніж на годину. Начальник відділу довго спостерігав за подіями, а потім вийшов на вулицю і повернувся з великим рулоном поліетиленової плівки і попросив надалі накривати нею клавіатуру, якщо хтось в офісі знову вирішить перекусити за робочим столом.

Неправильна їжа роботі не допомагає

В тренді
Затримання "Троєщинського маніяка" в Києві: з'явилися нові подробиці від поліції і відео

Офісні працівники, які обідають біля комп'ютера, наївно вважають, що вони, поглинаючи свої обіди перед монітором, не відволікаються від роботи. Однак, Тетяна Булах, яка очолює невелике кадрове агентство, впевнена, що це не так. Вона посилається на дослідження американських вчених, які нещодавно довели, що постійний шум і суєта у відкритому офісі знижують продуктивність праці працівника на 15% і можуть призвести до погіршення його самопочуття на 32%. Тепер, коли її співробітники приносять обід на роботу, вона "тут же випроваджує їх на вулицю", благо поруч є невеликий парк, і всіляко заохочує обіди поза офісом. "Я помітила, що продуктивність праці в колективі відразу підвищилася", – підсумовує вона.

Звичайно, не всі мають можливість піти пообідати в кафе, в багатьох фірмах немає окремо обладнаних кухонь або навіть мікрохвильовок з холодильниками. А витримати в офісі 8-9 годин без їжі зможе далеко не кожен. Що ж брати з собою на робоче місце, щоб не викликати гнів колег і не нашкодити своєму шлунку?

Дієтолог Олена Денисенко впевнена, що знайти компроміс можливо. У неї є свої рекомендації щодо офісних перекусів. В її списку заборонених до поїдання продуктів черех свій різкий запах:

Риба в будь-якому вигляді;
Квашена або тушкована капуста;
Фаст-фуд;
Рідкі супи (поїдання яких неодмінно супроводжується специфічним звуком);
М'ясні вироби з часником.

Навпаки, Олена настійно рекомендує складати в свої робочі тормозки: мигдаль, фундук, волоські горіхи, кешью, арахіс. "Це рослинний білок, який покращує пам'ять і допомагає засвоювати важку інформацію. Горіхи зміцнюють імунітет, позитивно впливають на мозок і зір, нервову систему, шкіру", – говорить Денисенко. Серед продуктів – фаворитів дієтолога – фрукти: яблука, груші, сливи, банани, цитрусові. Вони дають заряд бадьорості та енергії. Також, Олена рекомендує ягоди, сухофрукти, сир і йогурт. "Ці кисломолочні продукти ідеально підходять для полудня. Це необхідна доза білка і кальцію. Ці речовини допоможуть зняти нервозність і дратівливість. Крім того, вони зміцнюють опорно-руховий апарат", – рекомендує Олена. Серед головних правил, яких радить дотримуватися дієтолог:

1. Не переїдати. Обід в офісі не повинен бути рясним, щоб після їжі не відчувати сонливість, важкість у шлунку;
2. Обід не повинен бути "моно", наприклад каша або сир, що залишилися від вчорашньої вечері. У ланч-бокс класти слід кілька інгредієнтів;
3. Приблизно половину обсягу ланч-боксу повинні займати овочі, краще, якщо вони будуть різнокольоровими.

Правильна їжа для любителів солодкого. Нежирний йогурт з фруктами, суміші сухофруктів, інжир з адигейським сиром, яблучне пюре, готове желе з фруктами, льодяники, мармелад, зефір, низькокалорійне печиво.

Правильна їжа для любителів солоного. Сирі овочі, присмачені винним або яблучним оцтом, печена картопля, знежирений сир, зернові хлібці, насіння гарбуза, солоний мигдаль, помідори з сиром, сухарики із чорного хліба.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...