Спалах ботулізму, що стався днями в столиці, злякала киян. "Побачила в новинах, що у нас в Голосієво чоловік помер від ботулізму і ще двоє потрапили до лікарні. Чи можна якось уберегтися від цієї небезпечної хвороби і на що варто звертати увагу, щоб не заразитися?" – запитує Наталія Прокопчук.
"Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання. Розвинутися воно може при вживанні їжі, яка накопичила токсин. Це в'ялена або слабосолона риба, ковбаса, м'ясні і рибні консерви, в тому числі домашнього виготовлення. Категорично не можна їсти консерви, якщо банка здулася: навіть якщо їх вид і смак не змінився", – розповів "Сегодня" Дмитро Турчак, директор департаменту охорони здоров'я КМДА.
Він також уточнив, що стовідсотково вберегтися від хвороби неможливо, але варто бути напоготові при перших симптомах. Не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря.
"При ботулізмі температура може бути відсутня. Один з найбільш інформативних і ранніх симптомів – порушення ближнього зору. Перед очима може з'являтися "сітка" або імла, яка заважає бачити. Тут з'являється й найсильніша сухість у роті, слабкість в м'язах, шлунково-кишкові розлади", – розповів Дмитро Турчак.