Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди

10 Листопада 2017, 11:35

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань

<p style="text-align: justify;">Чим корисна журавлина Фото: phduet / Freepik</p>
Чим корисна журавлина Фото: phduet / Freepik

Ягоди журавлини – цінний харчовий і лікувальний продукт Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.

Користь журавлини

Журавлина багата вітамінами, пектинові речовини, органічні кислоти і цукрами. Ця осіння ягода містить:

  • Лимонну, бензоевую, яблучну, хінную, олеановая кислоти, а також в незначних концентраціях щавлеву і бурштинову кислоти;
  • Вітаміни. Особливо вона багата на вітамін С;
  • Фруктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу;
  • біофлавоноїди;
  • бетаїн;
  • Макроелементи та макроелементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:

  • Зниженню визначається рівня холестерину в сироватці крові;
  • Зміцненню стінок судин;
  • Попередження формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
  • Запобігання утворенню тромбів;
  • Підвищенню працездатності;
  • Зменшенню запальних процесів.

Речовини, що входять до складу ягід, мають антибактеріальні властивості. Це пов'язано з тим, що вони перешкоджають прикріплення мікроорганізмів до слизистих оболонок, вистилають різні органи.

Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшуються дизурических проявів (прискореного, хворобливого сечовипускання).

Шкода журавлини

У деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:

  • При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може привести до підвищеної кровоточивості;
  • Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), так як журавлина підсилює виділення з сечею її солей (оксолатов). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам'яну хворобу;
  • При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але і також дванадцятипалу частина кишки.
  • Також не рекомендується застосовувати журавлину і містять її продукти, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може привести до розвитку алергічних реакцій.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли про користь і шкоду кишмишу.

Ви зараз переглядаєте новину "Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди". Інші Схуднення та дієти дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

womenclub.ru

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...