Термін "орторексія" – один з найновіших в списку розладів харчової поведінки, повідомляє сайт Green Mama. Автором терміна став американець Стівен Бретмен. Колись він пережовував кожен шматочок їжі по 50 разів, харчувався лише в спокійній обстановці і вживав в їжу тільки свіжозірвані овочі і фрукти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
На жаль, постійне вдосконалення правил ідеального харчування не пішло йому на користь. Згодом Бретмен став помічати, що втратив здатність нормально спілкуватися з людьми. Це призвело до того, що чоловік став розглядати нав'язливе прагнення правильно харчуватися як розлад психологічного характеру.
Головні симптоми орторексії
- Вибір продуктів виходячи з якісних характеристик і користі для здоров'я, а не смакових переваг і навіть доступності (фінансової або сезонної).
- Прагнення повністю виключити з раціону все солодке, солоне, жирне, смажене, а також продукти, що містять крохмаль, глютен, лактозу, алкоголь, кофеїн, консерванти, штучні добавки.
- Відмова від харчування поза домом (в гостях, кафе, ресторані) через неможливість переконатися в правильному складі продуктів і приготування, параноїдальна недовіра до їжі, приготовленої "чужими руками".
- Фанатичне слідування специфічним дієтам і "корисним" системам харчування.
- Неадекватна вимогливість і жорсткість по відношенню до себе в питаннях харчування, наявність системи покарання при вживанні забороненого продукту.
- Підвищена увага до способу приготування страв (наприклад, вживання їжі тільки в сирому вигляді або приготовленої на пару).
- Ретельне планування меню на дні і навіть тижні вперед.
- Безкомпромісний розподіл людей на своїх (тих, хто харчується правильно) і чужих (тих, хто вживає шкідливу їжу).
Наслідки орторексії
Суворі харчові обмеження можуть призвести до обмеження соціальних контактів і до труднощів у спілкуванні з рідними та друзями. У деяких випадках нав'язлива заклопотаність якістю харчування може навіть впливати на вибір професії, кола спілкування, друзів і хобі.
Нагадаємо, вчені вважають, що користь пробіотиків перебільшена.