Кава по-чемпіонськи: рецепт від переможців світових і українських змагань

Профі додають в каву женьшень, какао і лукум

Днями в Києві пройшов Kyiv Coffee Festival 3.0, який об'єднав тисячі кавоманів, обсмажувальників кави, представників кав'ярень, професійних бариста і сертифікованих суддів. Ми побували на заході, і нам вдалося дізнатися секрети смачної кави в джезві від чемпіона світу з її приготування, а також отримати ексклюзивний рецепт від чемпіонки України.

ПОРАДИ ВІД НАЙКРАЩОГО КАВОВАРА У СВІТІ

Ставрос Лампрінідіс в цьому році на українському чемпіонаті був головним суддею. У 2014 році він здобув перемогу в Світовому чемпіонаті із заварювання кави в джезві в рамках World of Coffee. Тоді він переміг з рецептом кави, яку приготував на воді, настояній на пелюстках троянд, з додаванням лукума. Точні пропорції він тримає в секреті, але ось порадами, як варити каву в турці, щоб близькі вас називали кавовим чемпіоном, він з "Сегодня" все-таки поділився.

ВОДАВона повинна бути м'якою, з мінімальною мінералізацією.

КАВАТільки свіжообсмажена, а на дотик – як пил. Ставрос п'є виключно Speciality Coffee з Ефіопії і Панами (вона складається тільки з добірних сортів зерен арабіки, які вирощені на висоті більш ніж 1000 м).

ДЖЕЗВАДуже важливий матеріал, з якого вона виготовлена. Для Ставроса ідеальна турка з міді з товщиною стінок ≈ 1,5 мм. Цей метал має високу теплопровідність, добре і швидко прогрівається по всій площі. Оскільки окис міді розчиняється в воді і може зіпсувати не тільки смак кави, але і являє собою загрозу для здоров'я, внутрішність джезви повинна бути покрита тонким шаром харчового олова. І, звичайно, важливий розмір джезви. Найкращою є та, яка розрахована на одну чашку кави: в маленькій джезві кава виходить найбільш ароматною і максимально смачною. Ставрос радить використовувати 7 г меленої кави на 60 мл води кімнатної температури.

new_image_374

Реклама

Суддя і переможниця. Ставрос разом з чемпіонкою України


КАВА "СМАК ПЕРЕМОГИ"

В цьому році чемпіонкою України з приготування кави в джезві стала Анна Подоляк з Києва. Тепер дівчині належить захищати честь України на світовому кавовому чемпіонаті в Будапешті з 13 по 15 червня. Вона поділилася з нами рецептом кави, який приніс їй перемогу.

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Кава 9 г
  • Какао 3 г
  • Вода 80 мл
  • Женьшень улун 5 г
  • Квітки османтусу 1 г
  • Сушена квітка кави 1 г
  • Нектар з кульбаб 3 г

Приготування (10 хвилин):

Зваріть каву в джезві з додаванням мелених какао бобів. Заваріть чай на основі женьшеню улун, квіток османтусу і сушену квітку кави. І каву, і чай охолодіть. На дно келиха налийте нектар з кульбаб. Додайте чай, потім каву, попередньо відфільтровану через аеропресс.

Реклама

new_image2_358

Ганна Подоляк з призом

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти