Регулярне і надмірне споживання цукру чинить на мозок такий же негативний вплив, як і постійний стрес. До такого висновку прийшла група вчених з Університету Нового Південного Уельсу (Австралія) і Національного інституту харчування Індії, повідомляє National Geographic.
У своїй роботі дослідники відштовхувалися від раніше відомого факту про те, що перенесений в дитинстві сильний стрес збільшує ризик появи психічних розладів у подальшому. Відбувається це тому, що під впливом стресу змінюється робота мозку, деякі ділянки якого починають руйнуватися. Виходячи з цього, вчені вирішили перевірити, як на розвиток мозку впливає звичка їсти багато солодкого.
Досліди провели на лабораторних щурах. Новонароджених тварин розділили на дві групи і кожну – на дві підгрупи. Перша група протягом перших дев'яти днів зростала в умовах стресу, тоді як другу групу тварин ніхто не турбував. В обох випадках половину тварин посилено годували цукром, а друга половина отримувала збалансоване харчування.
Через 15 тижнів після початку експерименту з'ясувалося, що у щурів, що харчувалися солодощами і не піддавалися стресу, гіпокамп змінився таким же чином, як і у щурів, які пережили важкі дні в дитинстві і навіть не пробували цукор. Найбільше гіпокамп змінився у щурів з підгрупи "стрес плюс цукор", а найбільш здоровими виявилися тварини, які росли у звичайній обстановці і на звичайній дієті.
Під змінами мозку вчені мають на увазі викид "гормону стресу" – кортизолу. При його високому рівні гине все більше нервових клітин – до тих пір, поки не виникне розлад пам'яті і когнітивної (розумової) функції.
Отримані висновки дозволили вченим дати корисну пораду всім батькам: стежте за раціоном ваших дітей, інакше надлишок цукру може позначитися на роботі мозку надалі.