ВітамінВ12виробляєтьсябактеріями, що населяютьорганізм людини,атакож надходитьз їжею.Раніше було встановлено,щодобавкиз цим вітаміномможуть сприяти появіприщів,абоакне , однакмеханізм цьогодовгий часбув невідомий.
Дослідники з Каліфорнійського університетувЛос -Анджелесіз'ясували , що надлишоквітамінуB12у сироватці кровізмушуєшкірнібактеріїзнижуватийого виробництвоі замість цьоговиробляти речовини , що сприяютьзапальному процесу .
Вважається, щоважливу роль у розвиткуакневідіграють бактеріїPropionibacterium acnes .Вони присутніу великих кількостяхякнашкірілюдей, схильних доакне,такі здоровихлюдей.
Вчені спробувализ'ясувати, чомув одних людейці мікробивикликає появуприщів,ав інших ні .Дляцього вонививчили зразкивмістуволосяних фолікуллюдей, схильнихдо появиакне,іволодарівчистої шкіри .З'ясувалося, щоактивність генівцих бактерійу хворих іздоровихдобровольціввиявилася різною. Так,у бактерій , отриманих відлюдейз акне,була зниженаактивність генів , пов'язаних з процесомбіосинтезувітамінуB12.
Також з'ясувалося, щозниження виробленнявітамінуB12бактеріямипризводитьдо перевиробництваними жпорфіринів , що викликаютьзапальні процесивфолікулах .
Основніджерела вітамінуВ12-кисломолочні продукти , яєчнийсирий жовток , соя , дріжджіпекарські та пивні , зеленічастини рослин(бадилляріпи,моркви , редиски ) , салати , зелена цибуля , яловича , телячаісвиняча печінкааболівернийпаштет( невеликий шматочокз овочами, яких повинно бутив 3рази більшепечінки абопечінковогопаштету ), проросла пшениця , шпинат,атакож продуктиморя -морськакапуста,кальмари,креветки.