Як не можна їсти дині та кавуни

12 Серпня 2017, 14:00

Лікарі радять їсти баштанні теплими і не частіше одного разу на день

 

<p style="text-align: justify;">Все повинно бути в міру</p>
Все повинно бути в міру

Про користь баштанних, сезон яких набирає обертів, не знає тільки немовля. А ось що знижує корисність кавуна і дині, напевно знають не всі. Розібратися в цьому нам допомогли експерти: Борис Скачко, дієтолог, фітотерапевт, медичний блогер, і Олена Світко, натуропат.

ЯКЩО З ХОЛОДИЛЬНИКА
У спеку кавун і диня, охолоджені до паморозі, – саме те. Але низькі температури знижують рівень антиоксидантів у м'якоті. А ось якщо зберігати плоди при кімнатній температурі – рівень корисних речовин зростає, так як кавун і диня продовжують дозрівати. Наприклад, на 20% стає більше каротиноїдів (для здоров'я очей) і лікопіну (антиоксиданту).

КУПЛЕНІ РОЗРІЗАНИМИ
Адже це зручно: відразу видно, стиглий плід чи не дуже, а завтра можна знову купити свіжу половинку. Але на поверхні баштанних можуть знаходитися збудники кишкових інфекцій. Ви не можете бути впевнені, що продавець перед тим, як розрізати, помив свій товар – а значить, при надрізанні мікроби потрапляють на м'якоть. Також краще відмовитися від проб шматочка кавуна або дині перед покупкою.

НЕ З’ЇДЕНІ ВЧОРА
Залишки баштанних при зберіганні стають розсадником патогенних мікроорганізмів. Це може вилитися в підвищене газоутворення і навіть отруєння. Тому доїсти надрізаний плід можна не пізніше ніж через 24 години.

В МЕНЮ – ТРИЧІ НА ДЕНЬ
Якщо здоровий стан ваших нирок і жовчного міхура не підтверджені діагностично, то ви не знаєте напевно, чи є у вас пісочок або навіть каміння в цих органах. Захоплення баштанними може зрушити їх і закінчитися хірургічним втручанням. Кавун і диня повинні бути на столі один раз на день, і їсти їх варто не до відвалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

П'ять способів вибрати солодкий і соковитий кавун
Розвантаження на баштанних кілька днів поспіль може навіть призвести до набору ваги: така дієта – низькокалорійна і малопоживна. Тому після закінчення розвантаження організм, щоб швидше добрати недоотримані калорії і корисні речовини, буде сигналити підвищеним голодом, і висока ймовірність, що людина стане переїдати.

НА ДЕСЕРТ І ВПРИКУСКУ
Кавун або диню можна їсти або за півтори години до їжі, або через дві години після: міксування баштанних з будь-якою їжею призведе до бродіння, здуття і неповноцінного травлення. Адже кавун і диня перетравлюються в кишечнику, в той час як основна їжа – в шлунку. А неповноцінно переварена їжа – це шлях до інтоксикації і збільшення жирових депо.

КОРИСТЬ ВІД НАСІННЯ: ТРИ РЕЦЕПТИ

ПРОТИ ВТОМИ. Подрібніть блендером насіння кавуна і / або дині з водою в кашку. Їжте три тижні, по 1 ст. л. три рази на день, за годину до їди або через 2 год після. Клітковина в насінні – сорбент, ненасичені жири оздоровлять печінку, а вона нейтралізує токсини.

ВІД ЗМОРЩОК. Кавун і диня – джерела вітамінів А, С, В9, РР, калію і каротину. Щоб підсилити ефект омолодження, додайте в маску перемелені на кавомолці насіння баштанних в співвідношенні з м'якоттю 1: 1. Маску наносите 2-3 рази на тиждень, на 15-20 хвилин.

ДЛЯ ПОТЕНЦІЇ. Цинк і селен у насінні дині покращують потенцію і якість сперми. Перемеліть насіння в кавомолці, додайте лляну, горіхову, гарбузову або оливкову олію, щоб вийшла кашка. Їжте тричі на день під час їжі по 1 ст. л. протягом місяця.

Ви зараз переглядаєте новину "Як не можна їсти дині та кавуни". Інші Новини медицини дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Іоничева Наталія

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...