Як перейти на вегетаріанство і не нашкодити собі

13 Серпня 2017, 16:00

Чотири аспекти здорового раціону без тваринних продуктів

<p style="text-align: justify;">В меню повинно бути багато зелені</p>
В меню повинно бути багато зелені

"Хочу спробувати харчуватися без тваринних продуктів. Порадьте оптимальний режим харчування: щоб і голодною не ходити, і користь від їжі отримувати, але й не зриватися з рослинної їжі на звичайну",Олена Фастовець.

Відповідає Борис Скачко, лікар-дієтолог, фітотерапевт:

Пропоную наступний режим харчування. Він забезпечить ситість і не зашкодить здоров'ю.

Перше: в раціоні щодня повинні бути білі насіння – 30-40 г (якщо буде харчуватися за цією схемою чоловік – 40-50 г). Адже рослинна їжа вкрай бідна цинком, а його нестача веде до сухості шкіри, випадіння волосся, ламкості нігтів і до проблем в статевій сфері.

Друге: зелень на столі повинна бути тричі на день. Салат з кропу, петрушки, зеленої цибулі, брокколі, спаржі, шпинату, салату та інших видів зелені повинен стати основою раціону. Необхідні страви з буряка – 2-3 рази на тиждень по 150 г. Справа в тому, що при безм'яснім харчуванні виникає дефіцит міді, а цей мікроелемент незамінний в нормальному процесі кровотворення.

Третє: яблука, по 3 шт. на день, і гречка – 150 г щодня. Ці продукти – джерела заліза. У рослинній їжі є залізо, але його молекула така, що вона гірше засвоюється, а деяка кількість мікроелемента і зовсім проходить транзитом. Тому вегетаріанцям варто налягати на "залізні" продукти.

Четверте: в меню все одно повинен бути білок, притому кожен день. Це: горіхи – 30-50 г, страви з бобових – 100-150 г 3-4 рази на тиждень, каші – 150 г щодня.

Зауважте, що білок наявний далеко не у всіх рослинних продуктах. Крім того, на відміну від тварини, він неповноцінний (містить не всі незамінні амінокислоти) і гірше засвоюється (цьому перешкоджає фітин в рослинах). А оскільки білок – це основа людської клітини всіх органів і систем, то його дефіцит може призвести до цілого ряду проблем: порушення обміну речовин, зниження імунітету і захворювань репродуктивної сфери – аж до істотного зниження лібідо і потенції.

Харчуватися при рослинному раціоні необхідно набагато частіше, ніж при звичайному, не рідше, ніж кожні 2-3 години: дробове харчування – це профілактика хвороб шлунково-кишкового тракту.

Сприяють нормальному травленню такі продукти, як помідор, капуста, перець, ріпа, редька, баклажан, гарбуз, кабачок. Хоча б один з них повинен бути в меню щодня.

Зверніть увагу: рослинна їжа не містить вітаміну В12. Його дефіцит в організмі веде до важкої анемії, нервового виснаження та інших порушень в роботі нервової системи. За деякими даними, цей вітамін здатний продукувати кишечник, але тільки абсолютно здоровий. І все одно – лише незначну кількість.

Ви зараз переглядаєте новину "Як перейти на вегетаріанство і не нашкодити собі". Інші Новини медицини дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Токарчук Олена

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...