Як правильно готувати і їсти бобові – поради лікарів-дієтологів

Не можна їсти на вечерю, поєднувати з картоплею, м'ясом і горіхами
У період Великого посту бобові – продукт номер один на столах тих, хто поститься, адже вони багате джерело рослинного білка, по суті, заступники скоромного – м'яса, яєць, молочного. При всій очевидній користі горохом і компанією не варто зловживати: щоб не було проблем з животом, важливо знати, коли, скільки і з чим їх варто їсти. На ці та інші питання нам відповіли експерти: к. м. н ., лікар – дієтолог, ендокринолог вищої категорії Олена Коноваленко, лікар – терапевт Вероніка Пісковацька, лікар – натуропат Олена Світко .
  • ЧИМ КОРИСНІ БОБОВІ?

Одна порція бобів ( приблизно половина чашки ) містить всього 11 калорій, 20 г вуглеводів, 7-9 г клітковини, 8 г білка, 1 г жирів. Крім того, вони джерело вітамінів групи В, заліза, міді, магнію, цинку і фосфору. До слова, білка – будівельного матеріалу для нашого організму – в бобах приблизно стільки ж, скільки і в твердому сирі, курятині та в більшості видів риби. Крім того, боби – це продукт з дуже низьким глікемічним індексом. Страви з них дуже повільно і незначно підвищують рівень глюкози в крові, тому їх можна їсти діабетикам .

Дослідження показали, що дієта, багата рослинною їжею, в тому числі і бобовими, знижує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. Вживання бобів дозволяє більш ефективно контролювати рівень глюкози в крові, а також показники обміну холестерину. Також вони є добрими помічниками при схудненні: велика кількість клітковини і складних вуглеводів надовго забезпечують відчуття ситості. Гіпертонікам також слід звернути увагу на цю категорію продуктів, адже високий вміст калію, магнію і клітковини допомагає більш ефективно контролювати артеріальний тиск.

Реклама

Правда, потрібно бути обережними з консервованими продуктами: в них багато солі, яка затримує рідину в організмі, а значить, може спровокувати стрибок тиску. Тому перед вживанням консервовану квасолю або горошок, наприклад, треба ретельно промити .

Природно, всі ці корисності будуть тільки в якісному продукті. При покупці зверніть увагу, щоб бобові мали однорідну структуру, були твердими, не зморщеними, без плям .
  • СКІЛЬКИ І КОЛИ ЇХ МОЖНА ЇСТИ?

Боби повинні складати мінімум 9 % від загального харчового раціону. Це приблизно 70-90 грамів в день. Вони мають високу енергетичну цінність і одночасно низьку калорійність. Тобто відмінно насичують організм енергією, але при цьому довго не з'являється відчуття голоду. Їсти бобові оптимально протягом дня, а ось на вечерю не рекомендується: це продукт важкий, і організму потрібен час, щоб його перетравити .

  • З ЧИМ ВОНИ ПОЄДНУЮТЬСЯ?

З усіма овочами, крім картоплі (крохмаль перешкоджає засвоєнню білка), з зеленню, некислими фруктами, гречкою і з жирами (краще – з рослинними). Не рекомендується їх комбінувати з хлібом і горіхами: це однаково важка для перетравлення їжа. Також не варто їсти боби в стравах з м'ясом. І те й інше – білок, тому потрібно вибирати щось одне, щоб ферментативна система не отримала подвійний удар. А ось якщо ви подасте на стіл разом з гороховим пюре або квасоляним лобіо квашену капусту або овочі, організм вам скаже "спасибі": "квашені" багаті кисломолочними бактеріями, які допомагають перетравлювати важку їжу.

Реклама
  • ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ БОБОВІ?
Боби краще засвоюються, якщо при приготуванні в блюдо додати спеції: імбир, куркуму або будь-який вид перцю .
  • КОМУ ВОНИ ПРОТИПОКАЗАНІ?

Більшість бобів містять велику кількість грубої клітковини. Тому не варто налягати на них при всіляких запальних захворюваннях кишечника. Крім того, деякі бобові ( наприклад, арахіс і соя ) є алергенами, тому їх вживання має бути помірним і обережним. При появі симптомів харчової алергії – свербіння, кропив'янки, блювання, проносу, утрудненого дихання – необхідно звернутися до лікаря, щоб виявити її причину .

beans-2014062_1920

ВИДИ БОБОВИХ

Реклама

КВАСОЛЯ: червона – джерело заліза, яке бере участь в процесі утворення еритроцитів і підвищує гемоглобін. Її вживання корисно для серцево – судинної і нервової систем. А ось поїдання білої квасолі сприяє зміцненню кісток, оскільки в она містить кальцій. А також калій, необхідний для профілактики серцевих недуг .

НУТ: крім великої кількості мінералів і вітамінів, містить метіонін. Це амінокислота, що нормалізує рівень холестерину, поліпшує роботу печінки і перешкоджає її ожирінню .

СОЯ: містить лецитин ( бере участь у жировому обміні і прискорює метаболічні процеси ), кальцій ( зміцнює кістки ) і ізофлавони ( запобігають виникненню злоякісних пухлин ) .

СОЧЕВИЦЯ: в ній ще більше фолієвої кислоти, ніж в горосі: в 100 грамах продукту її 100 мікрограмів. Також вона джерело заліза. Але на відміну від гороху, в ній не такий багатий набір амінокислот. Зате є ізофлавони – речовини, що пригнічують онкопроцес .

ГОРОХ:в ньому міститься велика кількість незамінних амінокислот ( таких же, як і в м'ясі ) і вітаміну С. Також цей бобовий – джерело фолієвої кислоти ( бере участь в процесі ділення клітин і розвитку тканин ). У 100 грамах гороху міститься 65 мікрограмів фолієвої кислоти. Свіжий горох сприяє підвищенню імунітету, поліпшенню стану волосся і шкіри .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти