Як стати вегетаріанцем без шкоди для організму: правила

Лікарі радять правильно підібрати свій тип вегетаніанства, стежити за аналізами крові і не боятися харчуватися новомодними продуктами

За даними держстатів різних країн, в світі налічується вже близько мільярда вегетаріанців. З кожним днем все більше людей відмовляються від вживання продуктів тваринного походження. Одні вирішуються на цей крок з етичних міркувань, адже тварини – все-таки брати наші менші. Інші вибирають вегетаріанство через його користь для здоров'я.

Дієтологи запевняють, що ця система харчування дійсно має багато переваг і здатна поліпшити якість життя. Але щоб вегетаріанство принесло користь, а не шкоду організму, до переходу потрібно ретельно підготуватися. Як це зробити, ми з'ясовували у лікаря-дієтолога, члена Асоціації дієтологів України Оксани Скиталінської
.

ПОДІЛЯЙ І СПОЖИВАЙ: ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ СИСТЕМИ

Реклама

Часто вегетаріанцями називають людей, які не вживають м'яса, в тому числі рибу і морських тварин. Насправді ця система живлення має багато відгалужень. Наприклад, ово-вегетаріанство передбачає вживання яєць. При лакто-вегетаріанстві можна їсти молочні продукти. Лакто-ово-вегетаріанці вживають яйця і молочні продукти. А ось піско-вегетаріанці з продуктів тваринного походження їдять тільки рибу. Менш поширеним підвидом є полі-вегетаріанство: люди виключають червоне м'ясо, але їдять курку. Найбільш жорстке відгалуження – веганство: людина харчується виключно фруктами, овочами, ягодами, зерновими та насінням. А найбільш радикальна форма – сироїдіння: в цьому випадку вживаються тільки сирі, не оброблені термічно рослинні продукти (в основному, свіжі фрукти і овочі).

КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА,  АБО РАХУЄМО ВІК

У чому користь вегетаріанства? По-перше, вегетаріанці з рослинною їжею отримують різні види клітковини. Клітковина – це головний продукт харчування для кишкової мікрофлори. Якщо ми їмо здорову їжу, мікроорганізми нашого кишечника виробляють цінні речовини, наприклад, так звані коротколанцюгові жирні кислоти ( КЦЖК ), які захищають організм від онкологічних і запальних захворювань .

Реклама

По- друге, в свіжих овочах і фруктах міститься велика кількість вітаміну С, необхідного для хорошої роботи імунної системи і синтезу колагену – елемента молодості. По-третє, вегетаріанці отримують з ягід, фруктів і овочів пігменти всіх кольорів веселки. Вони мають сильну протизапальну властивість, покращують роботу клітин і багатьох ферментів, захищають ДНК від руйнувань і мутацій. А ще у вегетаріанців значно нижчий ризик виникнення серцево – судинних хвороб і онкології, – і це вже доведено науково !

Але, як і будь-яка інша система нетрадиційного харчування, вегетаріанство має недоліки. Якщо говорити про класичне вегетаріанство ( коли з раціону виключається тільки м'ясо і риба ), то такий раціон в більшості випадків піде на користь. " Більш того, лакто – ово – вегетаріанство – це найбільш оптимальне харчування для людей після 40-50 років ", – запевняє Оксана Скиталінська. А ось до 25 років експериментувати з відмовою від певної їжі не варто: зростаючий організм повинен отримувати всі корисні речовини .

СІМ ПРАВИЛ ПЕРЕХОДУ: ПОСТУПОВА ВІДМОВА І КОМБІНАЦІЇ

Реклама

1. Вивчаємо організм.Щоб отримати максимальну користь від вегетаріанства, потрібно підійти до питання відповідально. Перш за все обстежтеся у фахівців, здайте аналіз крові на вітаміни групи В, залізо і цинк ( їх особливо багато в м'ясі ). Якщо аналізи в нормі, можете переходити на вегетаріанство, періодично здаючи аналізи. Якщо необхідних елементів не вистачає, краще почекати з відмовою від м'яса і поприймати мінерально – вітамінні комплекси, особливо жінкам дітородного віку .

2. Маленькими кроками. Часто люди кидаються в крайнощі, вирішуючи відразу стати веганом або навіть сироїдом. Але якщо вчора ви їли м'ясо тричі на день, а сьогодні вирішили харчуватися виключно салатами, різкий перехід стане для організму сильним стресом і може спровокувати розвиток хвороб шлунково-кишкового тракту. Відмова від тваринних продуктів повинна бути поступовою. Для початку виключіть червоне м'ясо, але продовжуйте вживати птицю, рибу, молочні продукти, яйця. Харчуйтеся так близько двох-трьох тижнів. Коли звикнете до такого раціону, можете відмовлятися від птиці, потім – риби тощо. Обов'язково стежте за самопочуттям: при найменших нездужаннях звертайтеся до лікаря.

3. Дотримуємося балансу.Враховуйте індивідуальні особливості організму. Якщо є запальні захворювання кишечника, печінки, підшлункової залози – потрібно дотримуватися балансу між термічно обробленою і необробленою їжею: при таких хворобах у людини може бути недостатньо ферментів для переробки грубої клітковини з сирих овочів, краще харчуватися вареними .

4. Уроки поєднання.Обов'язково вивчіть, як поєднуються між собою різні продукти і які корисні речовини вони містять. Особливо це необхідно, якщо ви збираєтеся відмовитися від всієї тваринної їжі. Щоб організм нормально функціонував, в нього повинен надходити повноцінний білок (з 20 амінокислотами: 12 замінних і 8 незамінних). І якщо замінні амінокислоти виробляються в організмі, то незамінні ми отримуємо тільки з їжею. Тому важливо правильно комбінувати продукти, щоб отримувати всі необхідні речовини. Наприклад, гречку їжте з грибами, і нехай в меню обов'язково буде картопля (в ній всі амінокислоти, але в невеликих кількостях).

5. У ногу з часом.Зараз на ринку є продукти, які полегшують перехід на вегетаріанство. Наприклад, насіння кіноа, яке містить багато якісного білка. Варто спробувати амарант – насіння щириці: в ньому багато амінокислоти лізину, яка має сильну протизапальну, противірусну і антибактеріальну дію. Велика кількість корисних елементів знаходиться в соєвих продуктах, особливо в молоці. Справжня скарбниця для вегетаріанця – молоко з рослинного насіння: мигдалю, маку, кокоса. Постарайтеся зробити свій раціон максимально різноманітним і стежте, щоб організм отримував всі цінні елементи.

6. Солодка помилка.Досить часто вегетаріанці, виключаючи продукти тваринного походження, не відмовляються від шкідливої їжі. Мова не стільки про фастфуд і напівфабрикати, скільки про цукор. Якщо людина вживає його багато, харчування апріорі не можна назвати здоровим. Не краще рішення – замінити цукор медом: його можна не більше 2 ч. л. в день, оскільки фруктоза ( мед ) пошкоджує білки нашого організму сильніше, ніж глюкоза ( звичайний цукор ) .

7. Інша поширена помилка вегетаріанців - неправильна термічна обробка їжі, а саме – використання смаження як основного методу приготування. Всі люблять смажену картоплю з рум'яною скоринкою. Але ця скоринка – це КПГ ( кінцеві продукти глікування) : дуже шкідливе з'єднання білка з вуглеводами, яке пошкоджує білки нашого організму. Тобто жарячи рослинну їжу, ви собі тільки нашкодите. Найкорисніша їжа – відварна і запечена .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти