Стиглий кавун з бархатистою і соковитою м'якоттю прийдеться дуже до речі спекотного дня, при цьому головне – правильно вибрати смачний плід. Для цього є кілька порад:
1. Розмір
Остерігайтеся великих кавунів, тому що є ймовірність, що такий плід виростили з добавками. А маленькі кавуни можуть бути не дуже солодкими. Тож ідеальний розмір – середній, тобто вагою 5-7 кілограмів.
2. Хвостик
Кожен плід, досягнувши певного віку і наповнившись вологою і поживними речовинами, перестає харчуватися від куща. Та й кущ поступово починає засихати і в'янути. В результаті потреба в зв'язку з кущем пропадає, і хвостик починає сохнути. У стиглого кавуна він буде повністю сухим.
3. Вм'ятина
Вм'ятина – це плямочка без забарвлення, яке залишається на кавуні в тому місці, на якому він лежав. Добре, якщо вм'ятина стає жовтою або трохи помаранчевою. Це властиво для стиглих кавунів, тоді як у молодих і незрілих найчастіше вона має білий колір.
4. Звук
Достиглий кавун видає гучний звук при постукуванні. А якщо кавун трохи стиснути зверху і знизу – то він злегка затріщить. Це означає, що плід стиглий.
5. Стать
Кавуни розрізняють за статевою ознакою. "Хлопчики" – більші, вони злегка витягнуті за вертикальною віссю, що проходить через хвостик. А "дівчинки" – поменше і плескаті, зате смачніші і солодші.