I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Інтерв'ю з отцем Олегом: Бог – це об'єднуюча сила, а диявол діє за принципом "Розділяй і володарюй"

Священик розповів про формальності в церкви, важливість щирості, а також силу любові до ближнього і Бога

Невеликий дерев'яний храм знаходиться на Печерських пагорбах. Він сховався за поворотом на Старонаводницькій. Над ним нависають висотки, а по сусідству розташувалося так зване Царське село. Храм не схожий на звичайну церкву – замість білих або розписаних стін з золотими або кольоровими куполами невелика дерев'яна будівля з дахом у формі церковного купола. Всередині дерев'яні бруси, немає величезного золотого іконостасу. Вівтар відокремлює кована конструкція, з боків ікони, праворуч частина приміщення обставлена дитячими меблями. Тут і столи для дітей, де вони можуть малювати, і килимки, на яких можна розсипати конструктор і пограти. Для зовсім маленьких є пеленальний стіл, а для мам – диванчик, де вони можуть сісти. Храм світлий, на тлі дерев'яних стін в оформленні багато білого і живих квітів. Ще одна особливість "Купола" – свічки безкоштовно, записки теж. Настоятель храму – отець Олег Мельничук. Він незвичайна людина. Коли з ним спілкуєшся, здається, що він взагалі не злиться і не гнівається. Від нього виходить доброта, світло, ясність розуму. Водночас священик дохідливо і зрозуміло пояснює складні речі про Бога, життя, віру. На службах у батька Олега завжди багато людей з дітьми. Деякі родини створювалися прямо в храмі – тут вінчалися, хрестили дітей, а зараз їх можна побачити щонеділі на службі. Привітні посмішки на обличчях, дитячий сміх – така атмосфера на богослужіннях в "Куполі". Щоб більше дізнатися про те, як люди знаходять своє щастя в церкві, приходять до Бога, ми й поговорили з отцем Олегом.

15267807_1177608615641655_242113799997302800_n

Реклама

Духовний отець – не "контролер". Це люблячий батько

- Духовний отець – це хто: сімейний психолог, "батько", який жорстко контролює тебе у всьому, чи порадник?

- Людина, яка любить і віддає себе повністю, роблячи все для щастя іншої людини, його родини – це і є духовний батько. Він той, хто здатний зберегти індивідуальність кожного, спрямовуючи до джерела щастя – до Бога.

- Але ж буває і так, що духівник починає контролювати кожен крок прихожанина, і людина як би "губиться" між його настановами і власними бажаннями. Де ці межі – особистої свободи і духовного наставництва?

Реклама

- Ні-ні, це неправильно, і так не має бути. Духовний отець – не "контролер". Це люблячий батько, який тільки пропонує, але не тяжіє. Якщо у нього просять ради, він може і відразу відповісти, може і не відразу. Може помолитися і запитати у Бога. І часом діалог з Богом триває дуже довго, щоб дати людині правильну пораду, особливо коли в її житті настає вирішальний, стратегічний момент. Духовний батько допомагає знайти свій шлях, виставити духовну навігацію, правильно розставити "знаки дорожнього руху" по дорозі під назвою "Життя". Ми можемо не дотримуватися цих правил, але духівник підкаже, як зробити так, щоб доїхати до кінцевого пункту.

- А якщо все ж починається тотальний контроль? Я знаю історію, коли дуже суворе поводження з боку духовного наставника призвело до депресії в однієї дівчини, і вона страшно боялася зробити хоч щось не так...

- Це не любов, це абсолютно чуже любові. Це не перше духовне наставництво – це "годування гордості". Справжнє "духовне співжиття" між духовним батьком і духовним чадом, прихожанином – я маю на увазі не "захожанином" церкви, а істинним прихожанином – веде до справжнього щастя. А щастя немислимо без свободи. Є випадки, коли цілі родини роблять певним чином. Але їх вибір шляху не правильний, з точки зору їх сімейного щастя, він веде до руйнування. Не задаючи запитання, я і не відповідав. Я мовчав. І їм потрібно було прожити два роки, впертися в тупик, щоб потім вони все ж поставили мені це запитання. Два роки потрібно було чекати, молитися. І тільки так. Я не нав'язую свою думку. Немає щастя без любові і немає любові без свободи.

Реклама

12715498_954211304648055_2835466494379729922_n

- Але ж часто люди потрапляють в ситуації, коли їх свободу обмежують. Все вчення християнства – про обмеження і покарання. Як зрозуміти, де допустима межа свободи?

- Орієнтир – є Христос. Він же не змушував нікого – він просто говорив тихо, пошепки. Потім число Його учнів збільшилася. Хто здатний був виконувати заповіді щастя, заповіді блаженства, той і пішов за Ним. Той і став щасливий.

Лікар – він таки не бере таблетки і силою не дає їх до рота пацієнтові. Він дає рецепт, а людина може приймати ліки або відмовитися.

З приводу меж свободи. Христос нам показує, де свобода, а де свавілля. Де є благо, а де гріх. Це два світи з дуже тонкою межею. Для цього й існують Христос, Біблія і духовний наставник. Адже навіть якщо людина духовно упала, то вона повертається до свого стану до гріха. І Бог-батько, через духівника, приймає занепалу людину. І обіймає. І точно так само люблять. І далі йдуть разом вперед.

- Тобто не повинно бути засудження проступків?

- Залежно від морального рівня людини. Адже коли ми духовно впали, то знову повертаємося до сповіді, до духовних бесід, до бажання стати ближче до Бога. Тут ні в якому разі не можна знищувати людину. Апостол Павло дуже чітко в своїх посланнях пише про свободу, про закон, про благодать. Адже ми можемо дати тільки те, що у нас є. Головний ресурс священика – благодать, і нею він повинен наповнювати кожної людини. Приходить родина чи людина, яка потребує вірі, – ти даєш йому віру. Родині, яка потребує любові, священик повинен дати любов. Людям, які потребують пізнанні волі Божої, священик повинен показати її.

Любов має бути у відповідь. Тому що нерозділена любов – вона приречена

- Як людина може знайти свого духовного отця? Як цей контакт відбувається?

- По-перше, вона повинна молитися. По-друге. У кожної людини свій світ, свій світогляд. Це глибоко індивідуально. Приходячи до церкви, не треба сильно старатися в цій справі, їздити по всьому світу... Бог бачить тебе, бачить твою потребу. Будеш гідним духовного наставника – буде тобі. Адже духівник має бути близьким тобі за духом. Тому що духівник – і священнослужитель, і психолог, і консультант, і лікар. По-третє. Щоб відносини склалися, має обов'язково бути довіра. Це основа духовного зв'язку. Якщо немає довіри, немає взаємності, немає і перспектив в подібних відносинах.

13323240_1108789655847153_87365174225370926_o

Взаємність, яка була у апостолів з Христом і у Христа з апостолами, особливо з "возлюбленими". Висота взаємності до апостолів і до нас в образі Христа – це Його воскресіння, Його обіцянки послати Святого духа. Висота або глибина взаємності з боку учнів – це те, що вони зберігали вірність і під час розп'яття, і під час воскресіння. І після воскресіння і вознесіння. Немає любові односторонньої. Любов повинна бути відповідна. Тому що нерозділена любов – приречена.

- На страждання?

- Абсолютно вірно. Вона безперспективна. Важливий момент. Світ сьогодні знаходиться в стані якогось передпсихічного тотального захворювання. Один важливий аргумент: 20 років тому до вищих навчальних закладів найбільші конкурси були на юридичні та економічні факультети. Побудували ми правову державу? Чи збудували сильну економіку? Ні. А зараз великий конкурс на факультет психології – багато хто хоче стати психологами. Так само, як зараз на кожному розі є розважальні центри, так само "на кожному розі" будуть кабінети психологів. Всі "розбиратимуться в душі, лікуватимуть її". Це призведе до хворобливого, в клінічному сенсі цього слова, стану суспільства. Тим більше такого релігійного, як в Україні.

- Я спілкувалася з різними психологами. У деяких течіях відчувається щось спільне з християнськими цінностями, в деяких, навпаки, занадто багато егоїзму. Тобто, з одного боку, треба вірити в себе, з іншого – виникає гординя. Де грань між вірою в себе і гординею, марнославством?

- Священик лише частково психолог, тому що наука про душу – психологія. Але в лікарському укладення священика є Христос, є таїнства з їх благодатним силою. У роботі психолога є набір прийомів...

- А людина де?

- Для людини вибудовується інша траєкторія. Якщо ми віримо в Христа, значить, ми віримо не тільки в Нього, але і в себе. Але ця віра інша – віра в свою неміч і віра як довіра Богу. І тоді народжується відповідальність, тому що Бог дав той ресурс, який обміну не підлягає: це час. І людина, усвідомивши, що час обміну не підлягає, починає цей ресурс використовувати раціонально. І тоді вона починає працювати, розуміючи розказані Христом притчі про таланти. Якщо людина їх не примножує, значить, вона "закопує" себе через відсутність самореалізації. Немає віри в себе – ні самореалізації. І з точки зору Євангелія, якщо ти не використав цей ресурс, значить ти противник Бога. Ти не тільки применшує Бога, не тільки губиш його дар – ти губиш і себе.

- Як зрозуміти, що тобі дано Богом? Іноді люди придумують собі таланти, іноді не бачать їх. Як отримати відповідь, яке твоє призначення і де твоя доля?

- Вічне питання. Я завжди кажу, що найголовніша молитва – це "Господи, навчи творити волю твою". Ось дивіться, Бог створює людину спочатку для блаженства, для щастя. Природа Волі Божої до Адаму, Єви і до нас в XXI столітті не змінилася. Вона є любов. Ми втратили зв'язок з Богом, починаючи шукати себе. Нам потрібно правильно поставити питання Богу – "Господи, навчи творити волю твою". А для того, щоб це отримати, потрібно позбутися багатьох стримуючих факторів. Чистим серцем, як апостол Павло, і чистим розумом зрозуміти Христа, зрозуміти Бога.

16003183_1229633213772528_2223067295525859456_n_01

-  Про які фактори ви говорите? Наприклад?

- Ці чинники називаються гріхи, пристрасті. І щоб позбутися цього, церквою дається таїнство. Саме життя в церкві – не біля підсвічника та якесь формальне дійство, а життя в храмі, де є глибинне розуміння винятковості церкви як Богом встановленого організму. Я дуже шкодую тих людей, які "все знають" про церкви, але її природу так і не пізнали, не впізнали її сутність. Вони все життя проходили до храму, ставили свічки, але не пізнали Бога. Вони залишилися, як апостол Павло пише, немовлятами в вірі, але намагаються бути старцями.

- Тобто суть не в формальному прояві – ходити на недільні служби, ставити свічки, подавати записки, а зовсім в іншому?

- Дуже часто виникає конфлікт формального і неформального, внутрішнього і зовнішнього, закону і благодаті. У посланні апостола Павла до Римлян сказано, де є місце закону, благодаті, свободи. Якщо людина ставить перед собою такі запитання, значить, формальне ставлення до Бога – це свідчення лише того, що людина перебуває в стані немовляти в вірі. Це те ж саме, коли ми намагаємося дати немовлятам не молоко або м'яку їжу, а шматок м'яса. Таке відбувається дуже часто. Нехай краще немовля побуде в вірі довше на молоці, ніж дати йому відразу шматок м'яса, який він не зможе з'їсти.

Бог створив церкву не як місце позбавлення волі. Церква – це не в'язниця. Церква – це місце щастя на землі

- Тоді з чого має починатися цей шлях? Проблема в тому, що у нас немає таких шкіл для дорослих? Звідки черпати знання?

- Це проблема історії, комуністичної ідеології – вона далася взнаки. Ось наприклад, в Кембриджському університеті є близько тридцяти коледжів і в кожному з них є своя церква, або каплиця. І дуже престижно нести послух в церкві, співати в хорі. Подивіться сьогодні на будь-який вуз в Україні. Це багато про що свідчить. А як бути тим людям, які задають запитання, де шукати Бога? Відповідь – шукати ту церковну родину, той церковний осередок, спільноту, де вибудовуватиметься індивідуальна стежка до Бога через таїнства, діалог з Богом, самим собою і священиком.

- Наші храми часто складно приймають людей через суворі обмеження: жінки не можуть ходити в брюках, не можна бути в макіяжі. Немає відчуття легкості і світла. Чи повинна церква якось змінюватися і трансформуватися?

- Бог створив церкву не як місце позбавлення волі. Церква – це не в'язниця. Церква – це місце щастя на землі. Вже потім, в силу історичних чинників, подій, у нас склався образ церкви як місця страху і місця строгості. Але питання – чи варто змінюватися церкві? Питання одне – ні! У нас вже все змінюється. І, слава Богу, що не змінюється церква. Тому що якщо ми почнемо ще й її міняти, то тоді вже буде кінець світу, кінець всього існуючого. Бог незмінний – і церква не повинна змінюватися. Але що ж є церква? Я маю на увазі під церквою носій благодаті Божої, а інші дивляться на церкву як на місце, де "бабусі" проганяють тих, хто не по формі одягнений. Кожен шукає своє. До мене багато разів приходили такі "бабусі", але вони в нашій церковній родині не приживалися, тому що я їм як священик не дозволяв "керувати" і робити зауваження.

13708_806324009436786_7601601473195995214_n

Був у мене випадок. Одна жінка попросилася переночувати в храмі – вона переїхала зі сходу України, коли почалася війна. Вона раніше завжди ходила до церкви. Ми її поселили, вона жила в нашому храмі. Я дивлюся – вона інших поглядів. Кажу: "Не можна так робити зауваження можна підходити формально. Якщо людина прийшла до церкви, вона уже зробила подвиг. Навіщо ви суворим поглядом людей відштовхуєте?". Я намагався її "перевиховати". Потім кажу: "Наташо, якщо ще раз побачу, що ви поводитиметеся так, як поводяться всі "бабусі" в церквах – не так встав, не те зробив – я не зможу більше вам довірити бути помічником в церкви". Я дав їй останній шанс. У мене є парафіянин, який п'ять років ходить до церкви, але у нього є татуювання. Якось раз чую крик. І тут вибігає він і кричить: "Батьку, батьку, я ніколи у вас такого не бачив. Я більше сюди не зайду. Вона мені не дала спокійно помолитися". Він був в шортах, кросівках, майці. У них з Наталкою стався конфлікт. Він втік, вона плаче. Я її запитав, що сталося: "Ось так і так". Кажу: "Ви розумієте, Наташо, ця людина ходить до церкви в шортах п'ять років. Уже багато його друзів прийшли до нас. Він так висловлює свою любов. Навіщо ви так вчинили?" Вона вилаяла і мене. Що сталося? Сталося наступне. У цієї молодої людини – назвемо його Юрою – було уявлення про церкву як про місце зустрічі з Богом. У Наташі точно так же було своє уявлення про церкви. Але у неї була посилена формальна – ритуальна частина, зовнішня, а він робив акцент на внутрішній. Хто не має рації? З одного боку, природно, не права Наталя, що вона дала привід йому піти з церкви. З іншого боку, неправий сам Юра. Тому що якщо ти ходиш до церкви п'ять років, ти вже повинен приймати існуючі в храмі правила. Охайно одягнутися. Ти йдеш на розмову з Богом. Ми з цією людиною вже дуже багато розмов вели, чай пили. До нас вже приходять багато його друзів, його брат. Тобто кожен шукає ту церкву, той прихід, ту церковну родину, які йому близькі.

- Зараз багато жінок ходять в брюках. І це не стільки форма, скільки комфорт. Як бути, коли нав'язується, що жінка не повинна ходити до церкви в брюках, а тільки в спідниці – і все?

- Легше зробити зауваження з приводу чогось зовнішнього, одягу, наприклад, ніж проявити любов, показати Христа з внутрішньої сторони. Апостол Павло пише, що жінці соромно ходити в чоловічому одязі. Але апостол Павло точно так же пише, що розпусники, злодії і так далі не успадкують царство небесне. Якщо ми приймаємо одну частину, то повинні вживати всіх. А то деякі парафії беруть одну частину і зводять це в ранг релігії, а іншу не приймають. Це не справедливо.

Розділяється сьогодні все – суспільства, люди, серця, уми. На цьому грають ті, хто прагне до влади

- Зараз у нас суспільство дещо розділене – хтось ходить тільки до церков Московського патріархату, хтось – Київського, хтось взагалі до сект. Немає єднання, люди починають губитися. Що повинно відбуватися, щоб не було цієї ворожнечі? Бог же все-таки один.

- Бог один – і Бог є об'єднуючою силою. Диявол діє за принципом "Розділяй і володарюй". Він робить все це для того, щоб панувати над тією територією, де він отримав свою владу. Розділяється сьогодні все – суспільства, люди, серця, уми. На цьому грають ті, хто прагне до влади. Я з багатьма людьми спілкуюся, і вони розуміють і говорять про те, що найефективніша сучасна технологія – це технологія поділу. Але ця технологія диявольська.

Вчора на вашому місці сидів чоловік, який говорив, що він ніколи в житті "не піде до Московського патріархату". Промовчав і посміхнувся, адже я його знаю вже близько трьох років. Я вважаю, що завдання приходу – не демонструвати канонічну приналежність, а свідчити про любов, про Христа.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти