I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Який головний сенс Пасхи: богослов назвав три аспекти, які перевернуть уявлення про свято

Ісус готовий був взяти на себе не просто якісь окремі гріхи, а відкупити нас від усієї системи гріха

Останній тиждень перед Великоднем – час скорботи, внутрішнього спокою або, можливо, напруги і переживань.

Чим важливий і особливий Страсний тиждень, і який головний сенсвеликого християнського свята Великодня, пояснив богослов Максим Тимо в рамках зустрічі зі Спільнотою молодого подружжя, що діє при Церкві Преображення Господнього у Львові.

Реклама

Для глибшого розуміння значення цих днів Максим Тимо запропонував прийняти пристрасті Господні з точки зору того, як вони стосуються кожного з нас, передає Дивен світ.

"Ми наділили найбільш християнські свята – Різдво і Великдень, сентименталізмом, який заважає розуміти їх глибинний сенс", – зазначає богослов.

Зрештою, і страсті Христові люди сприймають крізь призму того, як важко Ісус страждав, які болі переносив, як нас терпів, наскільки йому було важко.

Реклама

"Господь, якого продали, і який відкупив нас, слава Тобі"

Весь трагізм і гірка іронія останніх земних днів Ісуса в тому, що його продають – всі: хто як міг і за що кому було вигідно, розповідає Тімо.

Архієреї і священики продали його за вірність своїм релігійним переконанням. Вони не могли уявити собі Месію таким, як Ісус, бо мали власне розуміння, яким він повинен бути.

Реклама

Понтій Пілат – за збереження стабільності в суспільстві і за зміст балансу відносин між релігією і державою. Він розумів, що Ісус невинний, але не захотів захистити Його, бо в тій ситуації, яка склалася, йому було це невигідно.

Воїни продали Ісуса за азарт поглумитися над беззахисною людиною. Адже їм не говорили, як саме повинні бичувати Його, а якщо вірити свідченням тогочасних авторів, покарання могло бути дуже жорстоким, а могло бути більш-менш стерпним. Але, оскільки солдати сприймали Його як бунтівника проти кесаря, то застосували найжорстокішу кару.

Прийнято вважати, що Юда продав Ісуса за гроші. Але в дійсності, це досить примітивне тлумачення. Те, що я досліджував демонструє, що він продав Христа за власне уявлення про Спасителя. Він хотів бачити Ісуса іншим, ніж він був: щоб проявив свою Божественну силу, щоб поборов римських солдатів, щоб на його захист зійшли ангели. А Ісус – йде на смерть.

І навіть найближчий учень – Петро продав Ісуса за свій страх, відрікшись від Нього.

Ісус страждав, щоб ми жили

Другий важливий аспект – Господа багато разів видають: Юда – Пілату, той – первосвященикам, вони – римській владі, народ – солдатам, а ті на глузування і на хрест, а Христос віддає Духа Богу.

Ця послідовність свідчить, що Ісус був готовий взяти на себе не просто якісь окремі гріхи, а відкупити нас від усієї системи гріха. Його смерть на хресті, всі страждання – це не окремий момент, а все його життя, від народження, було пожертвуванням для нас. Тому важливо розуміти, яким чином Ісус приймає на себе Божу волю. Адже розп'яття – це остання точка, радикальний крок.

"Для нас важливо розуміти, що прийняти Божу волю – це і є найвластивіше наслідування Христа. Ми не можемо повторювати Ісуса в Його страсті – це неймовірне для нас таїнство. Не постараємося якось емоційно це переживати, співчувати, тому що це для нас неможливо і навіть не корисно. Ми все одно не проникнемо в глибину Його страждань. Найважливіше виконати слова Христа: якщо хочуть йти за Мною – візьми свій хрест і йди. Не вигадуйте собі особливі подвиги, надзвичайні практики – від того ми не будемо цінні Господу. Прийміть лише те, що Бог кладе нам на плечі. Ісус не страждав для того, щоб ми страждали, а щоб ми жили повнотою Його життя", – зазначає Тимо.

Богопокинутість, як відображення пекла

Ще один важливий момент, наближає нас до Великої суботи – Богопокинутість Ісуса на хресті.

Всі чотири Євангелія зображують життя Ісуса як нерозривне з Отцем – Він творить все в ім'я. А на хресті настає момент, коли Ісус визнає, що Батько Його залишив: "Боже мій, Боже мій, чому Ти покинув?". З богословської, екзистенціальної точки зору це найтрагічніший момент. Адже саме відірваність від Бога є тим, що ми називаємо пеклом.

Ісус переживає відторгнутість Бога, щоб ніхто з нас в житті більше не відчував цього. Він бере участь в наших стражданнях, розділяє смерть, приймаючи таку кару, яка на той час була найганебнішою.

Великдень переродження

Апогей християнської віри – Великдень. Всі релігійні тексти не зупиняють нас на темі страждань, а на темі воскресіння. Ісус помер, щоб вивести нас до нового життя.

Парадоксально і якщо за Великий піст з великою кількістю реколекцій, роздумів, сповідей, духовних вечорів, мобілізуємося духовно, то після Пасхи у нас настає духовне заціпеніння – а що далі? І настає період стагнації. Хоча насправді, якщо великий піст – це час відмови від певних речей, переосмислення життя, то Великдень повинен стати "засвоєнням" цього, християнським переродженням.

Раніше сайт "Сегодня" з'ясовував, що можна і чого не можна робити на Страсну п'ятницю.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти