I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Сьогодні світ відзначає день пірата

Що потрібно їсти, щоб правильно зустріти це свято

З 1995 року 19 вересня внесли в календарі як Міжнародний день пірата. Ми пропонуємо покопатися в історії життя грізних морських грабіжників і дізнатися, чим вони снідали і вечеряли.

Існує думка, що харчувалися пірати дуже бідно і одноманітно. Але це не так: причаливши до берегів, морські розбійники відправлялися не тільки витрачати награбоване, але й закуповуватися провіантом. Коки на судах були справжніми віртуозами: за час плавання, яке могло розтягнутися на довгі місяці, готувати доводилося і з залишків продуктів, які до того часу могли зіпсувати пацюки та комахи. В таких жорстоких умовах народжувалися блюда, які навряд чи б придумали в іншому місці.

Реклама

ВІЧНО СОЛОНЕ М'ЯСО. Відомий рецепт французького холодного вінегрету, який в піратському суспільстві називався сальмаганді (або Сальмагунди). Він був надзвичайно популярний серед корсарів в XVII-XVIII століттях – в основному тому, що до його складу входили овочі і приправи, які рятують від цинги. Сальмаганді складався з солоного м'яса, риби, яєць, овочів, зелені, цибулі, часнику, оливок, масла, оцту, перцю, гірчиці. М'ясо заздалегідь маринували у вині зі спеціями, після чого всі інгредієнти рубали, змішували і заправляли.

Важко повірити, але морські розбійники робили і барбекю. Правда, називалося воно буканом і робилося досить своєрідно. На чотири стійки ставили прямокутну раму, на неї укладали гілки – виходила решітка. На неї викладали м'ясо, птицю і рибу, щоб потім на повільному вогні ретельно закоптити.

В цілому ж м'ясо в будь-якому вигляді було на піратському кораблі завжди. Зазвичай його старалися засолити, щоб воно не зіпсувалося під час плавання. В корабельних трюмах також возили курей і свиней. А одним з улюблених страв був пудинг. Якщо раптом він з якоїсь причини не вдавався, той, хто його готував, піддавався глузуванням з боку бойових товаришів.

Реклама

ДІЛИТИ ОБІД З ЩУРАМИ. Іноді корабельний кок готував суміш круп і бобових, куди входили рис, перловка, сочевиця і горох. Для цього споруджувався вогнище з відкритим вогнем, над ним вішався великий котел, куди засипалися крупи і закидати незмінна солонина.

В трюмі завжди лежав запас сухарів і галет. Нерідко бувало, що під час плавання їх під'їдали пацюки або вони розмокали, але той, хто вибирав життя морського розбійника, не звик скаржитися на життя. Навіть юшку, зварену з усіляких недоїдків (так званий потаж), пірати могли проковтнути, не моргнувши оком.

БЕЗ МІКРОБІВ. Як відомо, пірати обожнювали ром і бренді. Насправді пияцтво було в чомусь вимушеним. Справа в тому, що прісна вода за місяці плавання могла закінчитися або зіпсуватися, та й продукти могли бути "з душком", так що доводилося переходити на міцні "дезінфікуючі" напої. Крім них, флібустьєри пили пунш, вино, сидр, чай або чай з ромом і спеціями (грог), який до того ж непогано зігрівав в холоду.

Реклама

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти