Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Головна Сьогодні

Насильство породжує насильство: огляд фільму "Джокер"

Головну роль у стрічці виконав Хоакін Фенікс

В український прокат 3 жовтня виходить фільм Тодда Філліпса "Джокер", який завоював "Золотого лева" на Венеціанському кінофестивалі. Зараз інтернет просто божеволіє за Хоакіном Феніксом, який виконав головну роль у стрічці. Але про все поступово.

Режисер фільму Тодд Філліпс, який зняв комедію "Похмілля у Вегасі", створив нетипову для кінокоміксів історію Джокера. Він зняв картину похмуру, жорстоку і до тремтіння огидну, і цим вона захоплююча і, якщо хочете, прекрасна. "Джокер" Філліпса ніяк не пов'язаний з оригінальним всесвітом DC. Майже. Це абсолютно нове прочитання персонажа, яке не перетинається ні з коміксами, ні з попередніми фільмами. А ось рука Мартіна Скорсезе помітна тут дуже чітко (хто дивився "Таксиста" і "Короля комедії", той зрозуміє, про що йдеться).

"Люди навколо стають жорстокими або це просто я такий?"

Отже, дії фільму розгортаються в похмурому мегаполісі Готемі (привіт раннім стрічкам Скорсезе), який завалений сміттям через страйк сміттярів, кишить пацюками, а люди звіріють майже в буквальному сенсі. У цьому місті живе і наш головний герой – Артур Флек, болісно худорлявий чоловік середнього віку, який живе з мамою, задивляється на молоду сусідку, матір-одиначку, і мріє про кар'єру стендап-коміка, але заробляє на хліб клоуном-аніматором. Через дитячі травми Артур страждає розладом особистості, що супроводжується неконтрольованими вибухами сміху. Він страждає від жорстокості навколишнього світу, від правди (хоча тут ще великий знак питання), яка звалюється на нього, від галюцинацій. Фінал цієї історії, як то кажуть, відомий. Артур стає Джокером.

Але найцікавіше – це саме процес "мутації" Артура в Джокера, який уособлює хаос і стає символом безумства і злочинності в коміксах DC. Тандем Філліпса і Фенікса саме зміг підібратися до цієї картинці максимально близько. Так, чорт забирай! Джокер Тодда Філліпса не схожий ні на божевільного клоуна-вбивцю з картини Тіма Бертона, ні на усталений ідеальний образ злочинця з "Темного лицаря". Це міський тишко, хлопець по сусідству з фатальними психологічними девіаціями. Від цього стає щонайменше не по собі, великою мірою – страшно й моторошно.

Зазначу, що Філліпс тонко і водночас чітко показав точку неповернення в самому Артурі і в суспільстві – вбивство клерків стає таким собі анархістським маніфестом і провокує страйки проти влади і багатіїв. Так, Артур захищав себе, але він в цьому не розкаявся, більше того, він вважає, що дав по заслугах. Тут пригадується відома фраза (не вся, а лише частина): "Бог створив людей сильними і слабкими, а Кольт зробив їх рівними". Але чи так було з Артуром?

Філліпс показує ще один тонкий момент, який можна трактувати однією фразою: насильство породжує насильство. Це замкнуте коло. І Артур потрапив в це коло ще в дитинстві, ставши жертвою жорстокості названої матері і її співмешканця. А тепер вам шкода Артура або ви його зневажаєте?

"Я думав, що коли я виросту, то з мене будуть сміятися. Але тепер не сміється ніхто!"

Флек просто потопає в своєму огидному альтер-его, і тут великі плани героя стають все довшими. Тодд Філліпс просто впивається пластикою і чарівною грою Хоакіна Фенікса! Але ж роль писалася саме під нього, хоч той спочатку і не хотів грати її. Образ Джокера – це не просто вдале попадання, а, напевно, найкраща роль Хоакіна Фенікса! На його тлі збляк навіть Роберт Де Ніро, який зіграв ведучого популярного Late Night Show Мюррея Франкліна (і знову привіт Скорсезе!).

Фенікс кілька місяців відпрацьовував фірмовий сміх, переглянув десятки записів з психіатричних лікарень, стрімко скинув понад 23 кг. З упевненістю можна сказати – "Оскар", не менше. Окремо хочу відзначити саундтреки. Музику для фільму писала ісландська віолончелістка Гільдур Гуднадоттір, яка також працювала над композиціями популярного серіалу "Чорнобиль", фільмів "Вбивця 2. Проти всіх", "Марія Магдалина". Музика створила не просто фон чи атмосферу, вона створила кисень фільму.

Щодо вражень, шедевром фільм не назвеш, але він дійсно сильний і глибокий. Ти виходиш з кінотеатру і не розумієш: головного героя шкода? Ти йому співчуваєш? Він тобі огидний? Ти його судиш? Грані стерті. Можливо, в окремих моментах фільму не вистачає зміни ритму або характерів, але загалом – він залишає сильні емоції. До тремтіння і тваринного страху – як може жорстокість натовпу породити одинак-аутсайдер, який страждав від жорстокості? Може.

Нагадаємо, раніше в мережі з'явилися подробиці фільму "Джокер" з Хоакіном Феніксом.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів