Головна Сьогодні

Огляд найкращих музеїв пива в світі: в Дубліні – будинок-келих, а у Львові – "дерево" з бочок


"Львіварня". "Дерево" під не
"Львіварня". "Дерево" під не

Напійзводи,солоду,хмелюідріжджіввідомийлюдствувжетисячіроків.Вінвстигстатипредметомнаціональноїгордостіінавітьелементомкультуриубагатьохнародів.Не дивно,щоекспозиції,присвячені цьомупінному напою,стаютьпопулярнимитуристичнимиоб'єктами.Редакція"Сегодня"пропонуєчитачамоглядєвропейськихмузеїв,присвяченихпивуійоговиробництву.

ДУБЛІН

Якщотуристпотрапляє достолиціІрландії,тоне побувативмузеї-пивоварнінайзнаменитішогоірландськогопива-всеоднощовПарижіпоЄлисейських поляхне прогулятися.Пам'яткарозташованавДубліні,навулиціМаркет-стріт,іназивається"Завод-музейGuinness Storehouse".

У смаку, кольору і консистенції гіннессу в світі аналогів немає. Точно так само і експозиція – це навіть не музей, а цілий мультимедійний спектакль. У будівлі, своєю формою повторює "правильний" келих для гіннесса (тобто у формі тюльпана), на семи поверхах представлені історія, реклама і, зрозуміло, саме виробництво легендарного пива. Для людини допитливої тут можна знайти масу цікавого. Ну, наприклад, ви дізнаєтеся, що пінта напою наливається в келих в два підходи. Перша порція – 80% обсягу келиха. Потім бармен чекає, поки підніметься піна, і тільки потім доливаються ще 50 мл. Тривалість цього дійства – 119,53 сек. І ніяк інакше!

Втім,давайте незабувати,щовивсещезнайомитесязмістом.ІGuinness Storehouseцікавийдлятуристатим,щозпанорамногобаруGravityнаостанньомуповерсізаводу-музеювідкриваєтьсярозкішнапанорамаДубліна.Швидше за все,цеєдинатакаточказйомки,прицьомуврахуйте,щовмістінемаєхмарочосів.

БарGravity,до речі,маєсвоїобмеження.Звулицісюдине потрапиш,авипитиможнатількипінтупива,включенуу вартість вхідногоквитка(від14євро).Тож"посидітизрозмахом"увастутну ніяк невийде.

new_image2_402

Guinness Storehouse. Дублінський "храм" знаменитого темного пива

new_image_413

На висоті. Випадкова людина до бару Gravity з вулиці не потрапить

ЖИВЕЦЬ

ПопольськомувоєводствуСілезіяпроходитьоднанезвичайна,маловідомамежа.Воназразково-показоводемонструєвпливскладноїісторіїцієїкраїнинапивоваріння.По один біквідцієїлініївбільшій пошаніпиво"тиске",що тяжієдопрусськоїтрадиції,поіншу-"живець", що маєавстро-угорське коріння.Досіза переважаючимивмісцевихпитнихзакладахлоготипамиможнавизначити,комуналежалавминуломуцячастинаПольщі.

Пивоварня в силезькому містечку Живець з'явилася в середині XIX в. Справа незабаром пішла на лад, продукція користувалася популярністю. Найбільшим попитом серед сортів Живецького пива користувались світлі лагери, а також портер і ель. У старих цехах пивзаводу "Живець" зараз працює мультимедійний музей. Організатори не стали навантажувати відвідувачів тонкощами пивоварного ремесла і більше уваги приділили власне історії напою. Варто відвідування музею і пивоварні 8,5 євро. Ну а тим, хто вирішить розширити свої знання в польській пивоварінні, після відвідування Живця настійно радимо побувати ще й в Tyskie browarium в містечку Тихи, що за 70 км на північ від Живця.

new_image8_131

Історія. Добротні цехи пивзаводу побудовані в XIX столітті

new_image9_98

Експозиція. Багато уваги приділено традиціям споживання пива

ПЛЬЗЕНЬ

ПивовцихмісцяхварятьщезXIIIстоліття,алетількивXIXстоліттібаварськийпивоварГроллстворивнапій,відомийсьогоднів усьомусвіті.Гроллпоєднаввпльзеньськомупивівсекраще,щоєвзнаменитомужатецькому хмелізоколицьКарловихВар,м'якій місцевій водіісвітломусолоді.

Музей пивзаводу "Пльзеньский Праздрой" знайомить відвідувачів з історією та сучасним виробництвом сорти Pilsner Urquell. Ті, хто не вперше відвідує подібні музеї, знає, що загальна схема огляду завжди приблизно однакова. І щоб враження від всіх побачених музеїв пива не злилися в щось одноманітне, в кожному місці слід відшукати якусь родзинку. У разі Пльзеня такою стануть підземелля заводу: тут донині виробляють невелику кількість напою у той спосіб, який практикував ще батько-засновник заводу Йозеф Гролл – бродінням в дерев'яних відкритих чанах і визріванням в дубових бочках. А відвідувачам надається можливість спробувати таке нефільтроване пиво прямо з бочки. Коштує тур по музею і пивоварні 8 євро.

new_image7_158

Чехія. З пивоварні на південному заході Чехії почалася слава пльзеньського

МЮНХЕН

Здавалосяб,пробаварськепивоісвятоОктоберфестчули всі.Протемузей,присвяченийякмісцевійверсіїхмільногонапою,такізнаменитомудійству,з'явивсязовсімнедавно-лише2005 року.ВінзнаходитьсявМюнхені,встаровинній будівлінавулиціШтернеккерштрассе.УМузеїпиваіОктоберфестудужемалоекспонатів,що стосуютьсятехнологіївиробництванапою:більшеувагиприділяєтьсятрадиціямспоживання,звичаямбаварцівтощо.ДругийповерхмузеюповністюприсвяченийОктоберфесту.

Довартостівхідногоквитка(4євро)входятькухоль пиваісирякзакуска.

new_image6_184

Колорит. Баварський інтер'єр

АМСТЕРДАМ

Музей Heineken Experience знаменитої пивної марки правильніше назвати високотехнологічним виставковим центром. Правда, таким він став не відразу: в перші роки заклад славився тим, що вживання пива в ході екскурсії не обмежувалося ніякими нормами. Виробництво напою в корпусах на вулиці Стадхаудерскаде припинено ще 1988 року, але знайомство з технологією виглядає не як дещо нудний огляд якихось машин і конвеєрів, а як живе інтерактивне дійство. Наприклад, на кілька хвилин ви можете опинитися на місці пляшки – і випробувати всі ті перипетії, які їй дістаються на конвеєрі.

Окремаекспозиціяприсвяченамеценатськійдіяльності.МаркаєдавнімспонсоромЛігичемпіонівUEFA,підтримуєтуридіджеївіопікуєтьсякінематографом(агента007бачимозпляшкоюзпомітноюзірочкоючи нечастіше,ніжзкелихоммартіні).

Завершується екскурсіяпрогулянкоюпоканалудосувенірногомагазину. Довартостіквитка(18євро)входить1,5-годиннийтурі2 келихипива.

new_image3_342

Інтер'єр. У таких шезлонгах знайомляться з історією бренду

new_image4_283

Цехи. Виробництво пива в цій будівлі припинили ще 1988 року

ЛЬВІВ

У Львовінещодавнореконструювалимузейно-культурнийкомплекспивнийісторії"Львіварня".Оновленняобійшлосяв37 млнгрн,тожподивитисяєнащо!Теперце непростомузей,а йвеликийарт-простір,місцедляпроведеннярізнихвиставок,конференційтаfashion-заходів:3поверхи,площа-більшніж2тис.кв.м,10експозиційнихзалів,понад 200експонатів.

Розташовуються зали музею в хронологічному порядку. Можна почати свої пізнання з Стародавнього Єгипту і поспівчувати першим любителям пива, яким доводилося пити нефільтроване через трубочку. Потім – зануритися в історію кохання відомого підприємця Роберта Домса і його служниці Зосі, дізнатися смаки львівських батярів, подивитися кадри з фільму 30-х років, сфотографуватися під унікальною зіркою пивовара (не плутати із зіркою Давида!) тощо. У залі нинішнього часу знайомимося вже з сучасною технологією виробництва "напою радості" – від процесу бродіння "в розрізі" до транспортера з готовою продукцією.

Тут також можна потримати в руках хміль і помацати величезні "дріжджі". А оскільки музей розташувався на території "Львівської пивоварні", то далі відвідувачі переміщуються до дегустаційної зали, де можуть спробувати 4 сорти пива (незабаром планується 12). Попивають його під рукотворним "деревом", яке є центральним елементом дизайну "Львіварні". На його створення пішло більше ніж 20 тис. клепок – вигнутих дощечок, з яких збирають бочки. З такої кількості матеріалу можна було б виготовити 1200 ємностей об'ємом по 100 л. Квиток до музею коштує 60 грн, а ще за 54 грн можна спробувати сет з 4 видів пива.

new_image11_75

Завод. Заснований 1715 року, так і назвали пивовари свій продукт

new_image12_50

В розрізі. Що там всередині?

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь