Смачне Підкарпаття: в Польщі обов'язково потрібно спробувати форель на грилі і випити Жешувяк

Що слід побачити і продегустувати в гірському краї по сусідству з українським кордоном

На крайньому південному сході Польщі, між Україною і Словаччиною, клином вдається Підкарпатське воєводство. Більшу його частину займає низькогір'я, що є продовженням Карпат. В Україні ця частина Карпатських гір називається Східні Бескиди. У Польщі вони переходять в Бещади, а потім – в Низький Бескид. Хребти тут пологі і низькі – не вище 1200-1400 м (на такій висоті розташовані верхні станції підйомників на гірськолижному курорті "Буковель"). До самого верху вони вкриті густими лісами. Людина не встигла бездумно погосподарювати в цих місцях, тому Низький Бескид і Бещади пишаються незайманою природою, як ніякий інший регіон Польщі. Дика природа мирно співіснує з розвиненою інфраструктурою для туризму активного відпочинку: хорошими дорогами, комфортними готелями в горах, добре позначеними маршрутами для піших, кінних і велопрогулянок, безліччю маленьких музеїв найнесподіванішою тематики.

Новинка

Цього року в Підкарпатті туристам запропонували тематичний маршрут, який чудово доповнює і поєднується як з активним, так і з пізнавальним відпочинком. Називається він "Дорога історичних рецептур" і включає в себе 16 місць, так або інакше пов'язаних з місцевою кухнею, – пивоварні, ресторани, винні підвали, винокурні та кондитерські. Навіть якщо мандрівник не планує цілеспрямовано дотримуватися "Дороги історичних рецептур", він завжди може відвідати ту з локацій, що зустрінеться на його маршруті. Ми розповімо про деякі об'єкти цього смачного маршруту, тих, відвідування яких або вдало лягає на маршрут автомобільної поїздки по Польщі, або далі – до Європи.

Реклама

Соліна: форель, пляжі, курорти

Цікавий об'єкт, розташований поруч з нашим смачним маршрутом. Це водосховище, створене в 60-х роках XX століття. Прибережні села перетворилися на курорти, а саме озеро – на місце для занять водними видами спорту. Для туриста Солінське озеро можна розглядати як місце для ночівлі в автомобільній подорожі. Тут можна покататися на прогулянковому теплоході (водосховище в оточенні гір виглядає цілком живописно) і спробувати форелі гарячого копчення за місцевим рецептом.

solina-lake

Прогулянка на катері. Водосховище затопило простору звивисту ущелину серед порослих лісами гір. Фото: А. Мазур

Реклама

img_1495

ООбід. Риба на грилі готується на Соліна особливим способом. Фото: А. Мазур

Жешув: палаци, аеропорт, Жешувяк

Столиця воєводства Підкарпаття і стартова точка "Дороги історичних рецептур". Крім основної теми розповіді, цікавий своїм аеропортом: звідси багато рейсів по Європі від Ryanair, рейси польської LOT до Нью-Йорка і німецької Lufthansa до Мюнхена. Тому є сенс при плануванні подорожі віддати Жешуву один день. З України сюди зручно добиратися поїздом Київ – Пшемисль, а далі – електричкою до Жешува.

Реклама

У самому місті обов'язковими до огляду є Ряшівський замок і Підземний туристичний маршрут, що проходить під центральними кварталами. Це що стосується пізнавальної частини подорожі. "Дорога" ж зазначає Жешув як центр місцевого пивоваріння: зверніть тут увагу на такі напої, як старомєскій Пільзнер, жешувяк (пшеничне пиво) і темне галицьке.

lancut_001

Шедевр. Ланцутський замок знаходиться за 18 км від Жешува. Фото: А. Гаврилюкк

food_polska_005

Пиво. Знаменитий жешувяк. Фото: А. Гаврилюк

zheshuv

Фонтан. Затишний центр міста. Фото: А. Гаврилюк

Кросно: наливки і музей склодувів

Від Жешува "Дорога" веде до Кросно. У XV-XVIII ст. містечко стало одним з найважливіших пунктів на торговому шляху з Карпат до Угорщини, сьогодні воно відоме як місто склодувів. Про що нагадує і Музей скла.

При вході відвідувачів зустрічає 3D-малюнок на підлозі, що відображає процес виробництва. Потім вони потрапляють до справжнісінької майстерні, де кожен може спробувати себе в ролі склодува – для початку спробувати видути хоча б просто правильну кульку. Потім можна поспостерігати, як працюють майстри, які наносять на келихи і вази малюнки, що створюють мудровані вітражі за стародавніми, майже середньовічними технологіями.

Що стосується гастрономічної частини подорожі: віддайте належне кросненським наливкам.

glass-museum

Музей. Майстер за роботою. Фото: А. Мазур

Хіпісовка: настойки і зал слави рок-н-ролу

Історія розпорядилася так, що починаючи з 50-х років XX ст. Підкарпаття знелюдніло. Наприкінці 60-х сюди потягнувся народ, якому нудно було будувати соціалізм, – наприклад, неформали і люди мистецтва всіх мастей. У глушині, в підкарпатських селах і містечках, до цих столичних диваків ні владі, ні аборигенам справи не було. Можна було займатися тим, до чого душа лежить. У підсумку на зникаючі прикмети тієї епохи натрапляєш в багатьох місцях Підкарпаття. Те неабияк постарілий хіпі продає якісь сувенірні цяцьки, то таких же хіпарів, тільки молодих, бачиш в альбомах з історичними фотографіями...

hipisowka_027

Притулок хіпі. Громадський транспорт сюди ще не добрався. Фото: А. Гаврилюк

Якщо не знати цього моменту місцевої історії, то частина колориту такого місця, як Хіпісовка, буде явно загублена. Розташоване воно неподалік жвавої траси до Словаччини, поруч з українським кордоном. Спочатку сірий сарайчик здався притулком для незрозумілих мені людей, які вирішили усамітнитися "в глушині, в селі" подалі від цивілізації, які ведуть здоровий спосіб життя тощо. Приємно було помилитися: всередині непоказного будиночка знайшлося місце і якійсь подобі алхімічної лабораторії, де створюються напої , і залу слави рок-музики. А на задньому дворі – ще і затишній дощаній терасі з видом на гори.

У Хіпісовці мешканці характерної зовнішності захоплено творять всілякі настоянки на травах, які особисто збирають в місцевих горах. Творчість явно превалює над гешефтом. Тут можна навіть не пити нічого – ви отримаєте естетичне задоволення від самого процесу приготування, розливу, подачі. Зі стін за тим, що відбувається схвально спостерігають Джим Моррісон, Джон Леннон і інші історичні особистості, які знають толк в напоях і музиці.

Одним словом, Хіпісовка – дивне місце, де вдало розбавляють знайомство з музеями живопису і національного побуту.

hipisowka_013

Дегустація. Трави для напоїв збирають в навколишніх горах. Фото: А. Гаврилюк

Як сюди дістатися

Оптимальний спосіб подорожі Підкарпаттям в цілому і по "Дорозі історичних рецептур" зокрема – автомобіль. З Києва маршрут виглядатиме приблизно так: доїжджаємо до прикордонного пункту "Краковець" (траса М10). Це якщо хочемо безпосередньо вибратися до першої точки "Дороги" – містечка Ланьцут. Якщо в планах побувати ще й у Перемишлі (він же – Перемишль), то можна орієнтуватися на перехід "Шегині" (траса М11). Чистий час у дорозі з Києва – близько 10 годин. Якщо не брати до уваги простій на кордоні. Але тут вже як карта ляже...

Для тих, хто вирушає в подорож своїм ходом, ідеальним транспортом стануть потяги "Інтерсіті", такі до Перемишля з Києва та Одеси. Квиток за 350 грн, потім близько семи годин в дорозі – і ви в Підкарпатті.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти