День Подяки – найважливіше свято у американців після Різдва. У 2019 році його дата випадає на 28 листопада.
Дивіться відео, як підготуватися до Дня подяки 2019:
До Дня Подяки на столі повинні стояти кілька традиційних страв. Головне з них – індичка, як правило, запечена. До неї зазвичай подають журавлинний соус, картопляне пюре, овочевий гарнір, салат або суккоташ.
На десерт готують морквяний, журавлинний, горіховий або гарбузовий пиріг, а також сіннабони, чізкейк, журавлинне желе. Крім цього, в південних штатах печуть кукурудзяний хліб. До святкових страв американці найчастіше подають вино або яблучний сидр.
Запечена індичка
Время приготовления:
Складові:
тушка індички вагою 5 кг
сіль, мелений перець
1 великий пучок свіжого чебрецю
1 лимон, розрізаний навпіл
1 червона цибулина, розрізана на половинки
1 головка часнику, надрізана хрест-навхрест
4 столові ложки розтопленого вершкового масла
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 175 ºС.
Індичку випатрати, добре помити всередині і зовні. Видалити зайвий жир і залишки пір'я, витерти насухо.
Помістити індичку на велике деко. Натерти сіллю і перцем всередині. Наповнити тушку чебрецем, лимоном, цибулею і часником. Змастити індичку маслом, посипати її сіллю і перцем. Зв'язати ноги кулінарною ниткою і заправити крила під спину.
Запікати птицю протягом 2 1/2 години, час від часу поливаючи її соком, що виділяється. Проткнути стегно індички ножем: якщо рідина прозора, значить, індичка готова.
Перекласти запечену індичку на блюдо і накрити її фольгою. Дати їй постояти протягом 20 хвилин перед нарізкою.
Журавлинний соус
Складові:
340 г журавлини
3/4 склянки цукру
1 чайна ложка тертої лимонної цедри
1 стакан води
Спосіб приготування:
У середній каструлі змішати журавлину, цукор, цедру лимона і воду; довести до кипіння.
Зменшити вогонь і варити до м'якості журавлини, близько 10 хвилин.
Перекласти соус в миску і дати охолонути до кімнатної температури.
Гарбузовий суп
Складові:
500 г м'якоті гарбуза
3 картоплини
1 цибулина
1 морква
1 ч.л. тертого імбиру
500 мл води
100 мл вершків
сіль
мелений чорний перець
мелений червоний перець
куркума
рослинна олія
Спосіб приготування:
- Розігріти рослинну олію в каструлі, додати очищений і нарізаний лук. Обсмажити до м'якості. Потім додати шматочки гарбузової м'якоті, очищену і нарізану картоплю, очищену і нарізану моркву і тертий імбир без шкірки.
- Влити киплячу воду або бульйон, накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні до м'якості всіх інгредієнтів, близько 20 хвилин. Потім збити за допомогою погружного блендера.
- Поставити на плиту, налити вершки і додати прянощі. Прогріти і зняти з вогню.
- Подавати до столу разом з хлібом, грінками або гарбузовим насінням.
Вершкове картопляне пюре
Складові:
1 стакан жирних вершків
4 столові ложки несолоного вершкового масла
3 великі картоплини, очищені
сіль, перець
1/4 чашки оливкової олії
нарізана зелень
Спосіб приготування:
Нагріти вершки разом з маслом, щоб масло розтануло. Відкласти в сторону.
Скласти нарізану картоплю в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння і додати 1 чайну ложку солі. Зменшити нагрів і варити 15-20 хвилин, поки картопля не стане м'яким. Процідити.
Розім'яти картоплю за допомогою преса. Додати вершкову суміш, перемішати. Приправити картопля сіллю і перцем за смаком. За бажанням додати оливкове масло і подрібнену зелену цибулю.
Американський гарбузовий пиріг
Складові:
Для тіста:
1 1/4 чашки (175 г) борошна
1/2 чайної ложки солі
1 столова ложка (14 г) цукру
1/2 чашки (113 г) вершкового масла, охолодженого і нарізаного
1 1/4 – 1 1/4 чашки (30-60 мл) крижаної води
Для начинки:
3 великих яйця
2 чашки пюре зі свіжого гарбуза або 425 г консервованого
1/2 чашки (120 мл) жирних вершків
1/2 чашки (110 г) світло-коричневого цукру
1 чайна ложка меленої кориці
1/2 чайної ложки меленого імбиру
1/8 чайної ложки меленої гвоздики
1/2 чайної ложки солі
Спосіб приготування:
У кухонному комбайні змішати борошно, сіль і цукор. Додати нарізане кубиками масло і збивати близько 15 секунд, щоб вийшла суміш, схожа на крихти. Додати 1/8 чашки (приблизно 2 столові ложки) води і збивати, поки тісто не почне збиратися в ком. Якщо необхідно, влити воду, що залишилася.
Перекласти тісто на робочу поверхню і зібрати в кулю. Накрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хвилин. Потім перекласти тісто на злегка посипану борошном поверхню і розкачати в коло діаметром 33 см. Надіслати в форму діаметром 23 см, сформувати бортики. Знову поставити в холодильник на півгодини.
Розігріти духовку до 190 градусів ºС.
Приготувати начинку. У великій мисці злегка збити яйця. Додати інші інгредієнти і перемішати. Вилити суміш в підготовлену основу пирога. Випікати пиріг протягом приблизно 45-55 хвилин. Начинка повинна загуснути і підрум'янитися. Остудити спечений пиріг на решітці до кімнатної температури.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про головні страви американського Півдня і ділилися рецептом традиційного салату "Коул слоу".