Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Консервація овочів і фруктів: корисні поради та рекомендації

У банки можна додавати листя чорної смородини, вишні, запашний перець, хрін і часник


Літо – пора домашнього консервування. Саме зараз запасливі господині закочують баночки зі смачними солоними і маринованими овочами і грибами, варенням і компотами, повідомляє sobesednik.ru

Домашнє консервування – справа складна, потребує уваги і акуратності. Адже треба не просто зберегти натуральний смак, аромат, вітамінну і поживну цінність овочів і фруктів, а й зробити так, щоб домашні заготовки не зіпсувалися і не стали небезпечними для здоров'я.

Дуже важливим етапом є стерилізація банок і кришечок. Адже якщо на них залишаться бактерії, заготовки зіпсуються. До речі, саме через необхідність стерилізації краще брати банки 0,5-0,7 літра. Адже їх простіше рівномірно обробити по всьому об'єму. І банки, і кришки, спочатку необхідно добре промити теплим розчином харчової соди (на один літр води – одна чайна ложка соди).

Кришки досить проварити кілька хвилин у киплячій воді прямо перед закочуванням.

Для стерилізації банок існує кілька способів:

 1. На пару.

Поставте зверху каструлі з водою решітку або спеціальний обмежувач у вигляді кришки з діркою по діаметру горлечка банки. Встановіть банку шийкою вниз, коли вода закипить, і обробляйте паром як мінімум 15 хвилин. Переставте банку на суху і чисту, з двох сторін пропрасовану праскою тканину.

2. Кип'ятіння.

Вам знадобиться або велика каструля, або скороварка. Банки всередині встановлюються догори дном і проварюються. Скороварка зручніше і надійніше, режим в даному випадку потрібно вибирати "варіння", банки обробляються 15-20 хвилин. Потім вони точно так само виставляються на чисту тканину.

3. Мікрохвильовка.

Налийте воду на піддон, встановіть банки на спеціальній решітці шийкою вниз і включіть піч на повну потужність на 3-4 хвилини. Після виставляємо їх на тканину.

4. Духовка.

Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте в неї промиті банки. Дайте їм висохнути в духовці.

Вибираємо плоди

Щоб домашні заготовки вдалися на славу, необхідно правильно відібрати овочі та фрукти.

  • Вибирайте міцні, зрілі, але не переспілі плоди.
  • Не беріть плоди з будь-якими дефектами.
  • Вибирайте невеликі плоди. Вони не тільки краще виглядають в банці, але і краще просочуються розсолом або маринадом.
  • Плоди повинні бути схожої форми, приблизно одного розміру і одного ступеня зрілості. Тоді вони однаково просочаться розсолом.
  • Краще брати плоди з тонкою шкіркою.
  • Якщо ви зібралися засолювати патісони, кабачки або баклажани, то краще брати молоді плоди. Тому що занадто великі не такі ніжні, а шкірка у них дуже товста.
  • Не варто закочувати в одну банку різні овочі. Виняток становлять лечо, салати, ікра (тобто консерви з подрібненими овочами).
  • Якщо ви нарізаєте овочі, то шматочки їх повинні бути однієї форми і одного розміру.

Будь-які плоди треба добре промити і піддати короткочасній обробці окропом або паром. Це потрібно не тільки для стерилізації, а й щоб зруйнувалися пігменти, що викликають потемніння плодів.

Готуємо маринади

  • Беріть тільки бутильовану або фільтровану воду, без сторонніх запахів.
  • Замість столового оцту можна використовувати яблучний, винний або настояний на травах. Це допоможе домогтися нового смаку знайомих страв.
  • Сіль повинна бути без добавок, великого чи середнього помелу. В процесі консервування можна додати в банки листя чорної смородини, вишні, духмяний перець, хрін, часник, стебла кропу. Ці приправи не тільки покращують смак овочів, а й впливають на їх якість. Наприклад, хрін надає солоним огірочками їх неповторний хрускіт. А деякі з приправ ще і перешкоджають утворенню цвілі або грибків.

Поради

Закочені банки з готовими соліннями краще перевернути. При цьому кришка довше залишається гарячою, що забезпечить додаткову стерилізацію. Крім того, сироп або маринад завжди трохи липкі, і якщо є зовсім маленькі щілини, вони просто заклеюються. А якщо банка погано закрита, ви відразу побачите це, так як вона почне протікати. Також рекомендується укутати банки ковдрою на два дні, а після охолодження зберігати їх в сухому, прохолодному і темному місці.

Новини партнерiв

Новини партнерiв