Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Кавун: користь для здоров'я, правила вибору і рецепти смачних страв

Це дієтичний продукт, який не має практично ніяких протипоказань до вживання

<p style="text-align: justify;">Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com</p>
Кавун на 80% складається з води Фото: pixabay.com

Кавун – ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Крім того, що б ви з нього не готували, блюдо завжди буде легким, так що можна не побоюватися за свою фігуру.

Користь кавуна для здоров'я

watermelon-1969949_960_720_01
Кавун сприяє очищенню організму
Фото: pixabay.com

М'якоть кавуна містить добре засвоюються природні цукру, велику частину яких складають фруктоза і глюкоза, меншу – сахароза. Ще в кавуні містяться вітаміни B1, B2, С, РР, фолієва кислота, каротин, пектинові полісахариди, клітковина і мікроелементи: калій, магній, залізо, натрій, кальцій, фосфор і ін. Такий багатий асортимент поживних речовин благотворно впливає на серцево-судинну систему, залози внутрішньої секреції, сприяє підвищенню активності корисної кишкової мікрофлори.

Кавун рекомендується включати в дієту (до 2-2,5 кг свіжої м'якоті) при хворобах печінки і жовчного міхура (цироз, хвороба Боткіна, дискінезія жовчовивідних шляхів), запорах, подагрі, артритах, атеросклерозі, гіпертонії, коронарній недостатності, ангіні.

Оскільки кавун багатий на залізо, яке необхідне для кровотворення, він допомагає при анемії. Підвищений вміст в його м'якоті легкозасвоюваних цукрів робить цей плід дуже корисним при цукровому діабеті, а велика кількість ніжної клітковини благотворно позначається на травленні, сприяє посиленню перистальтики кишечника, прискорює виведення холестерину.

У народній медицині кавун застосовується як сечогінний при набряках ниркового і серцево-судинного походження. Також показаний він при урологічних захворюваннях – циститі, нефриті, пієлонефриті. Дуже важливо, що клітковина кавунів містить калій, який при прийомі інших сечогінних ліків вимивається з організму.

Цікаві факти про кавун

watermelon-815072_960_720
Кавуни бувають без кісточок
Фото: pixabay.com
  • Кавун – один з лідерів за вмістом лікопену – дуже сильний антиоксидант.
  • Кавун складається на 92% з води.
  • Пара шматочків кавуна містить половину денної норми вітаміну C.
  • Щоб перевірити кавун на вміст нітратів, досить опустити шматочок в склянку з водою: кавун з нітратами забарвити воду в червоний або рожевий колір, а "чистий" кавун лише зробить воду каламутною.
  • Зовсім недавно з'явилися в продажу квадратні кавуни!! Їх ціна набагато перевищує звичайну, проте форма на смак не впливає.

Як вибрати смачний кавун

watermelon-2636_960_720
Чим більший і легший кавун, тим він більш стиглий
Фото: pixabay.com

При покупці кавуна обов'язково звертайте увагу на його зовнішній вигляд. Як правило, плоди, які виросли за допомогою хімічних добрив, не витримують тривалого зберігання, і з плином часу на шкірці починають з'являтися округлі розм'якшені ділянки темнішого кольору. М'якоть у таких кавунів втрачає свої смакові якості і стає непридатною до вживання.

Подивіться уважніше на гірку кавунів і виберіть його за такими ознаками:

  • Чим більший і легший кавун, тим він більш стиглий.
  • Кавун повинен резонувати при постукуванні по шкірці.
  • Світла плямочка, на якій лежав кавун, має бути темно-оранжевого кольору.
  • Хвостик і перехід від хвостика до кавуна повинен бути висохлим.
  • Кірку стиглого кавуна складно проткнути пальцем.
  • Колір кірки кавуна повинен бути найбільш контрастний і яскравий.

Рецепти страв з кавуна

salad-1206006_960_720
Кавун чудово поєднується з фетою
Фото: pixabay.com

У кулінарії з кавунами чого тільки не роблять: їх маринують, солять, консервують, з кірок варять варення і цукати, саму кірку використовують в якості салатниці або навіть як прикрасу столу, вирізаючи на її поверхні різні фігури. З кавуна роблять сік, мед, а також оригінальний лід для напоїв. І звичайно ж, кавун їдять в сирому вигляді – в якості освіжаючого десерту або в складі фруктових салатів.

Солоний кавун

  • 5 дрібних кавунів, 700 г солі, 10 л води

Кавуни вимийте, видаливши плодоніжки. Проколіть в 10 місцях дерев'яною шпажкою, укладіть в бочку, залийте розсолом (змішайте воду і сіль) і залиште для бродіння при 3°С на 25-30 діб.

Кавуновий мед (бекмез)

  • 5-6 дозрілих кавунів

Повністю дозрілі солодкі кавуни вимийте, розріжте ножем на 2-4 частини. М'якоть виберіть металевою ложкою, подрібніть січкою або дерев'яним товкачем, протріть через сито або друшляк, процідіть через марлю. Тепер варіть м'якоть, весь час помішуючи і знімаючи червону піну. Знову процідіть і знову поставте на вогонь, випарюючи з соку воду при помірному кипінні, помішуючи, щоб не пригоріла. Коли обсяг соку зменшиться в 5-6 разів, перевірте готовність варіння. Якщо охолоджені краплі на тарілці не розпливаються або роблять це дуже повільно, кавуновий мед готовий.

До речі, кавуновий мед не рекомендується вживати хворим на цукровий діабет і ожиріння, так як в ньому багато цукрів – до 90%. Діабетикам слід вживати кавун в їжу зовсім небагато, а в невеликих дозах він навіть корисний.

Варення з кавунових кірок

  • 1 кг кавунових кірок, 1,5 кг цукру, 2 склянки води, 2 г лимонної кислоти

З кавунових кірок зніміть верхній шар, залишивши м'якоть. Поріжте м'якоть на тонкі шматочки (кубики, палички, брусочки – на ваш розсуд) і злегка відваріть у воді. Воду відцідіть, а кірки покладіть в сироп і варіть до прозорості. В кінці варіння додайте лимонну кислоту.

Салат з кавуном, ананасом і фетою

  • 1,5 кг м'якоті кавуна, 250 г свіжого ананаса, 100 г сиру фета (або бринзи), 2 ст. л. оливкової олії, 1 лимон, 100 г кедрових горішків, листя базиліка і мелений чорний перець

Наріжте м'якоть кавуна на трикутники. Очистіть від насіння і викладіть на блюдо. Зверху розмістіть шматочки свіжого ананаса і покришите сир фета (або бринзу). Потім викладіть листя свіжого базиліка і побризкайте оливковою олією, соком лимона, посипте кедровими горішками і чорним перцем.

Кавуновий сік з малиною і м'ятою

  • 500 г кавунової м'якоті, 175 г малини, 4-5 листочків м'яти

Очистіть кавун від кісточок і поріжте на шматочки, подрібніть листочки м'яти і з'єднайте з малиною в блендері або кухонному комбайні. Процідіть, якщо ви хочете пити сік через трубочку.

Салат з кавуна і шинки

  • 1 скибку кавуна, 150 г зеленого салату, 200 г шинки, 1 зелене яблуко, 1,5 лимона, 8 листочків м'яти, 5 ст. л. оливкового масла, перець за смаком, сіль

Подрібніть листочки салату, поріжте соломкою шинку. Вимийте ретельно яблуко, поріжте його разом з шкіркою на невеликі часточки, викинувши серцевину. Сприсніть яблуко соком половинки лимона, щоб воно не потемніло. Тепер зріжте кавунову кірку, видаліть насіння. Поріжте м'якоть кавуна на невеликі кубики. Вимийте гарненько м'ятне листя, обсушіть. Потім викладіть всі приготовані інгредієнти (кавун, салат, шинку, яблуко) у велику миску. В окрему чашку вилийте сік одного лимона, оливкову олію, перець, сіль. Гарненько перемішайте. Полийте приготованим соусом ваш салат і прикрасьте зверху м'ятними листям.

Шербет з кавуна

  • 800 г м'якоті кавуна, 1,5 склянки води, 2 ст. л. лимонного соку, 5 листочків базиліка, 1 склянка цукру, 1 щіпка чорного меленого перцю

Спочатку приготуйте сироп: цукор залийте водою і варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім м'якоть кавуна подрібніть, з'єднайте з рубаним базиліком, охолодженим сиропом, чорним перцем, лимонним соком і поставте в морозильну камеру на три години. Під час заморожування перемішайте шербет 3-4 рази. При подачі оформіть листочками базиліку.

Джем із червоної смородини з кавуном

  • 1 кг м'якоті кавуна, 1 кг червоної смородини, 4 склянки цукру

Смородину потовчіть з цукром, додайте м'якоть кавуна і перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть 35-40 хвилин. Дайте трохи охолонути і протріть через сито. Розкладіть в чисті банки з пластмасовими кришками. Зберігайте в холодильнику.

Цукати з кавунових кірок

  • 2 кг кавунових кірок, 700 г цукру, 100 г цукрової пудри, 1 л води

Корки кавуна очистіть від шкірки, поріжте на шматочки, вимийте в холодній воді, опустіть в цукровий сироп і варіть до того часу, поки вони не просочаться цукром і не стануть прозорими. Потім відкиньте їх на сито. Дайте стекти сиропу, після чого розкладіть в один ряд на фанерних листах. Підсушіть при кімнатній температурі або в духовці при температурі 35-40°С протягом 12-24 годин. Після цього скоринки обсипте цукровою пудрою або цукровим піском, добре перемішайте, відсійте надлишки цукру, знову підсушіть (не підігріваючи) і покладіть в банки, закривши пергаментом, целофаном або герметичними кришками. Використовуйте цукати для прикраси кондитерських виробів і як десерт до чаю.

Кавуновий лід

  • М'якоть кавуна – в будь-якій кількості

М'якоть кавуна поріжте на шматочки, очистіть від кісточок і збийте в блендері або в кухонному комбайні. Перелийте в спеціальні формочки для льоду і заморозьте.

Нагадаємо, раніше ми називали п'ять ознак, за якими можна вибрати смачний і соковитий кавун. Сайт "Сегодня" також повідомляв, що на Тайвані з'явився в продажу хліб-кавун.

Дивіться відео про секрети вибору смачних кавунів:

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерiв

Новини партнерiв