Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Айва: користь і шкода яскравого осіннього суперфуду

Айва багата на вітаміни, але вживати її варто з обережністю

Айва несе як користь, так і шкоду
Айва несе як користь, так і шкоду
Фото: Depositphotos

У жовтні починається головний сезон айви. Батьківщиною цього фрукта є Азія, проте він без проблем зростає і в нашому помірному кліматі. Айву можна зберегти і до лютого, вибравши цілі і стиглі плоди.

Дивіться відео, як виростити екзотичні фрукти в домашніх умовах:

У свіжому вигляді айву вживають вкрай рідко, бо вона відзначається кислим і терпким смаком. У вареної айви м'якоть рожева, з характерною гранульованою текстурою. Зовні і за смаком вона нагадує грушу. Плоди айви зелено-жовті або золотаві.

Користь айви для здоров'я

В айві багато пектина
В айві багато пектина
Фото: freepik.com

Айва містить безліч корисних речовин. В її складі є глюкоза, фруктоза, яблучна і лимонна кислота, пектини, солі заліза, калію, фосфору і кальцію. Крім того, плоди цієї рослини багаті вітамінами А, В, С, Е і РР.

Народна медицина здавна використовує айву для приготування різних жарознижуючих засобів при будь-яких простудних захворюваннях. Варення з айви допоможе налагодити роботу травної системи. Для зупинки кровотеч рекомендується пити відвар з насіння даного фрукта.

До речі, народна медицина використовує в лікувальних цілях не тільки плоди, а й листя айви. Настій з листя ефективно знижує рівень цукру в крові. Тому людям, що страждають на цукровий діабет, слід звернути на айву особливу увагу.

Корисний також і сік цієї рослини, що володіє антисептичною дією. Вживати айвовий сік рекомендують тим, хто страждає астмою і захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Пектинові і дубильні речовини, які містяться в плодах, допоможуть вивести з організму токсини і різні канцерогенні сполуки, сприяючи прочищенню кишечника. Вони ж протистоять розвитку захворювань і запальних процесів травної системи. Крім того, айва характеризується низькою калорійністю, завдяки чому користується прихильністю дієтологів.

Вживання в їжу плодів айви допоможе боротися з розумовою напругою і стресом, а також сприяє підвищенню настрою. Вагітним жінкам піде на користь чай зі шматочками айви.

Сік цієї рослини часто використовується в косметології для позбавлення від веснянок і очищення проблемних зон шкіри обличчя. Рецепт простий: ватний тампон змочити в свіжовичавленому соці плоду і протерти попередньо очищену від косметики шкіру. Для жирної шкіри підійдуть лосьйони або бальзами з айви. Застосування таких косметичних засобів допоможе зробити шкіру ніжною і гладенькою на дотик.

Шкода айви для здоров'я

Айва може викликати першіння в горлі
Айва може викликати першіння в горлі
Фото: Pixabay

Як і будь-який продукт, айву потрібно вживати в розумних кількостях. У будь-якому випадку не рекомендується їсти насіння, оскільки воно містить деякі шкідливі для організму людини речовини. Також не варто захоплюватися айвою тим, хто страждає від плевритів і запорів.

Дуже незвичайний побічний ефект від вживання плодів цієї рослини – негативний вплив на голосові зв'язки і гортань. Тож співакам, лекторам і педагогам краще утриматися від спокуси з'їсти варену айву. А ось з препаратами на її основі немає ніяких проблем – застосовувати їх можна спокійно, в цьому випадку зв'язки і горло не постраждають.

Навіть якщо ви любите кисле, краще не їсти айву в сирому вигляді, оскільки вона може викликати подразнення слизової шлунка і першіння в горлі, таким чином надавши протилежний ефект при болях в животі або хворобах гортані.

Рецепт варення з айви

Варення з айви на зиму
Варення з айви на зиму
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Айва – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 3 склянки

Спосіб приготування:

  1. Айву почистити від шкірки, вийняти серцевину і нарізати квадратиками розміром 1,5-2 см.
  2. Скласти в миску і залити 3 склянками води. Довести до кипіння, варити 10-15 хвилин.
  3. Шумівкою вийняти айву, в чашці залишити 1,5 склянки відвару.
  4. У відвар всипати цукор, довести до кипіння, проварити кілька хвилин.
  5. У сироп викласти айву і варити на невеликому вогні до готовності. Сироп повинен загуснути, а шматочки айви стати прозорими.
  6. Наприкінці можна додати сік половини лимона і зірочку бадьяна.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати свинину з айвою за рецептом Гордона Рамзі. Крім цього, сайт "Сегодня" розповідав, що можна приготувати з фейхоа.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: domashniy.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів