Гарбуз корисний в будь-якому вигляді . Його їдять сирим, вареним, запеченим і тушкованим. Гарбуз – ще й один з найрекомендованіших овочів при схудненні. Калорійність гарбуза – 20 ккал на 100 г.
Дивіться відео, як приготувати незвичайний суп-пюре з гарбуза:
Страви з гарбуза можуть стати гарніром до м'яса і риби, закускою, основою для супу-пюре і навіть десертом. Варіантів неймовірнау кількість, і діти точно оцінять ваші старання.
Ледачі вареники із сиру з гарбузом
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 300 г гарбузового пюре
- 500 г сиру
- 3/4 склянки тростинного цукру
- 2 яйця
- 2 склянки борошна
- Кориця – до смаку
- Мускатний горіх – за смаком
- сіль
Спосіб приготування:
- Гарбуз нарізати, видалити насіння, викласти зрізом вгору і запекти до м'якості. Потім відокремити м'якоть від шкірки і розтовкти в пюре.
- Сир, яйця, гарбузове пюре, цукор і спеції перемішати. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Якщо воно здасться вам рідким, всипати трохи більше борошна.
- Пріпилити робочу поверхню борошном. Розділити тісто на частини і сформувати з кожної ковбаску. Потім розрізати отримані заготовки на брусочки завтовшки в палець і перекласти зрізом вгору на присипану борошном дошку. Трохи приплюснути зверху.
- Закип'ятити воду в широкій каструлї, посолити. Додати ліниві вареники. Коли вони спливуть, варити 2 хвилини. Акуратно вийняти шумівкою і перекласти в миску зі шматочком вершкового масла. Найзручніше готувати вареники партіями.
- Подавати ліниві вареники з гарбузом разом з коричневим цукром і сметаною.
Солодка гарбузова каша
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 350 г кукурудзяної крупи
- 500 г мускатною гарбуза
- 70 г вершкового масла
- 150 г кокосового молока
- сіль
- 50 г цукру
- 100 г сушеної журавлини або родзинок
- Горіхи – за смаком
- Ягоди – по сезону
Спосіб приготування:
- Відваріть кукурудзяну крупу дрібного помелу.
- Тим часом наріжте кубиками гарбуз, додайте вершкове масло і поставте на 20 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.
- Подрібніть горіхи, запечений гарбуз потовчіть до отримання однорідної маси, додайте трохи кокосового молока, сіль і перець.
Гарбузовий крем-суп
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 2 ст.л. рослинної олії
- 1 ріпчаста цибуля, очищена та нарізана
- 1 кг гарбуза без шкірки і насіння, нарізаного кубиками
- 3 шт. очищеної та нарізаної кубиками картоплі
- Вода або бульйон – за смаком
- 200 мл вершків
- Сіль, мелений чорний перець
- Куркума
- Мелений червоний перець
- кумин
Спосіб приготування:
- Розігріти в каструлі з товстим дном рослинну олію. Додати цибулю й обсмажити до м'якості. Потім додати гарбуз і картоплю, влити близько 300-400 мл гарячого бульйону або води.
- Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні до м'якості, близько 20 хвилин. Зняти кришку і проткнути гарбуз і картоплю виделкою. Якщо овочі м'які, прибрати каструлю з вогню.
- Подрібнити суп занурювальним блендером у пюре.
- Потім повернути каструлю на вогонь, влити вершки і додати спеції за смаком. Якщо суп вийшов густим, розбавити його гарячим бульйоном або водою до бажаної консистенції. Довести суп до кипіння і вимкнути нагрів.
- Подавати гарбузовий крем-суп разом з підсмаженим гарбузовим насінням або грінками.
Гарбуз із м'ясом і картоплею в мультиварці
Час приготування:
- 1 година 15 хвилин
Складові:
- 400-500 г гарбуза
- 200-300 г яловичини
- 5-6 картоплин
- 1 цибулина середнього розміру
- 1 морква
- 1 червоний помідор
- Сіль, перець
- вода
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- М'ясо нарізати невеликими кубиками,
- Включити режим "Жарка" на 15 хвилин. У розігріту чашу налити рослинну олію і покласти шматочки яловичини.
- Цибулю і моркву почистити і нарізати.
- За 7 хвилин до закінчення програми додати в чашу моркву і цибулю, перемішати і смажити до звукового сигналу.
- Картоплю та гарбуз почистити, нарізати кубиками.
- Помідор розрізати на дві половинки, кожну натерти на крупній тертці. Шкірку викинути.
- Включити програму "Гасіння" на 40 хвилин. У чашу покласти картоплю і гарбуз, долити трохи води. Посолити і поперчити. За 5 хвилин до закінчення програми додати тертий помідор, перемішати.
- До печені можна додати подрібнений зелений базилік.
Мілкшейк "Гарбузовий пиріг" від Марти Стюарт
Час приготування:
- 10 хвилин
Складові:
- 1/2 чашки свіжовичавленого апельсинового соку
- 1 чашка консервованого гарбузового пюре
- 475 мл ванільного морозива, розм'якшеного
- 1/4 чайної ложки меленої кориці, плюс для подачі (за бажанням)
- 1/4 чайної ложки меленого імбиру
- Щіпка меленої гвоздики
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти в блендері.
- Збийте до однорідного стану.
- Розлийте напій в келихи, посипте меленою корицею і відразу ж подавайте.
- Влийте залишки молока і нагрійте.
- Викладіть гарбузову кашу на тарілку, прикрасьте журавлиною, горішками і ягодами.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гарбуз у мультиварці.