З гарбуза найчастіше готують каші і супи, але з цього яскравого осіннього овоча можна зробити багато й інших смачних та незвичайних страв. Ми зробили добірку цікавих рецептів з гарбуза, які допоможуть урізноманітнити ваш осінній раціон.
Запечений гарбуз шматочками в духовці
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- 1 маленький гарбуз
- 2 ст.л оливкової олії
- 3 ст.л спеції каррі
- 1 ч.л солі
- 1/2 ч.л. прованських трав
- 1/2 ч.л. паприки сушеної солодкої
- 1/2 ч.л. сушеного часнику
Спосіб приготування:
- Гарбуз почистити і розрізати на тонкі довгі брусочки (як картопля фрі).
- Змастити гарбуз оливковою олією і змішати з усіма спеціями. Викласти на деко, застелене пергаментом.
- Випікати близько півгодини при температурі 180°С. Можна злегка перемішати під час запікання, щоб гарбуз не приклеївся до пергаменту.
Паста з гарбузом і сиром
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 150 г пасти
- 100 г очищеного гарбуза
- 1 зубчик часнику
- 50 твердого сиру
- 2-3 листочки базиліку
- 2-3 ст.л оливкової олії
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Відварити пасту в підсоленій воді до готовності.
- Одночасно з цим розігріти сковороду з маслом, кинути туди розчавлений зубчик часнику. Готувати до появи аромату.
- Гарбуз слід нарізати дрібними кубиками й обсмажити з сіллю до золотої скоринки.
- Готові макарони змастити парою крапель олії, зверху викласти гарбуз, натерти на дрібній тертці сир і прикрасити листочками базиліку.
Несолодкий гарбузовий пиріг
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
Для тіста:
- 1 склянка пшеничного борошна
- 1/2 склянки цільнозернового борошна
- 50 г вершкового масла
- 1/2 склянки кефіру
- 1/2 ч.л. солі
- 1 ч.л. розпушувача
Для начинки:
- 400 г натертого на крупній тертці гарбуза
- 200 г дрібно нарізаної цибулі
- 1 ч.л. зіри
- 1 ч.л. меленого коріандру
- 1 ч.л. сухого імбиру
- сіль, червоний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Борошно перемішати з сіллю і розпушувачем.
- Додати нарізане вершкове масло і перетерти все в крихту.
- Влити кефір і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин.
- Всі складові начинки перемішати.
- Тісто розділити на дві нерівні частини. Розкачати з них два кола.
- Більшу частину помістити в змащену форму. Розподілити начинку. Накрити другою частиною тіста, защипати краї. Змастити жовтком і зробити проколи.
- Випікати при 175 ºС протягом 45 хвилин.
Гарбузові кекси з горіхами
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- 1 стакан пшеничного борошна
- 2 яйця
- 100 г вершкового масла
- 2/3 склянки цукру
- 1 лимон
- 1 ч.л розпушувача
- дрібка солі
- 1/2 склянки подрібнених волоських горіхів
Спосіб приготування:
- Гарбуз натерти на дрібній тертці і відокремити від соку. Додати в неї замість соку цедру лимона.
- Масло розтерти з цукром, яйця збити. Змішати все це з гарбузом.
- Окремо слід з'єднати борошно з розпушувачем, сіллю і додати до рідких інгредієнтів. Замісити не дуже густе тісто.
- Духовку розігріти до 180 °С, силіконові формочки злегка змастити вершковим маслом і наповнити тістом на дві третини.
- Посипати тісто горішками і випікати кекси протягом 20-30 хвилин. Готовність гарбузових кексів перевірити зубочисткою.
Лате з гарбузом і прянощами
Час приготування:
- 15 хвилин
Інгредієнти:
- 1 ст.л. гарбузового пюре
- 1 ч.л. спецій для гарбузового пирога
- 2 ч.л. цукру
- 2 ч.л. ванілі
- 200 мл молока (залежить від розміру чашки)
- 1 шот еспресо або розчинної кави
- вершки
Спосіб приготування:
- Змішати 1 ст.л. гарбузового пюре, цукор і спеції, додати молоко і поставити в мікрохвильовку на 1-2 хвилини або на повільний вогонь, постійно помішуючи.
- Приготувати каву і додати в напій.
- Зверху прикрасити лате вершками і корицею.
Нагадаємо, раніше ми писали, як запекти гарбуз з яблуками і сиром . "Сьогодні" також ділилися рецептом тайського супу з гарбузом.