Головна Сьогодні

Чим так хороші найкорисніші солодощі – пастила

Сохне цілу добу і боїться молі, але зате містить всі вітаміни і мінерали

У моді здоровий спосіб життя: багато спорту і руху, максимально корисні і мінімально калорійні продукти. Але не всім так легко дається відмова від "шкідливого", і особливо – від "солоденького". Вихід є: натуральна пастила. Вона не калорійна, її смакують любителі фітнесу з кавою вранці і навіть дають малюкам. Пастила – це висушене фруктове пюре. І вона може бути дуже різною: з додаванням меду, змішана з різних фруктів і навіть овочів, з насінням, горіхами та іншими добавками, в загальному, на що вистачить фантазії і сил господині.

Про те, як приготувати пастилу, яка вона буває, кому корисна, скільки фруктів в одному шматочку і чому це – дороге задоволення, "Сегодня" розповіли мешканка екопоселення Анастасія Волкова, яка виробляє її вдома, і менеджер компанії "Равлик Боб" Оксана Шугаєва
.

Фрукти з вітаминами

Натуральнапастила-цезневодненіфрукти,вякихзберігаютьсявітаміни,амінокислотиіт.д.Через те,щовонаготуєтьсяпримінімальній температурі,внійзалишаютьсявсікорисніречовинисвіжихнатуральнихпродуктів.Унійєне тількивітаміниімінерали,айприроднийпектин-кращийсорбенттоксинів.Управильнійпастилинемаєніякихсторонніхдобавок:підсилювачівсмаку,консервантів,підсолоджувачів,загусникиііншої"хімії".

"Если нет аллергии на фрукт, значит, на пастилу ее также не будет. Многие педиатры рекомендуют детям до трех лет вообще не давать сахар. А вот пастилу — можно", — рассказывает Оксана.

Види продукту

Найлегше готувати сливову і абрикосову – їх легко знімати з піддонів, вони швидко і просто готуються і сушаться. З яблучною пастилою треба повозитися: кожен сорт цих фруктів висихає по-своєму. До того ж є пластичні, які можна згорнути, а є такі, що висихають суцільним шматком, з яким потім нічого не зробиш. Тут на допомогу приходять, наприклад, банани та інші фрукти, які додають "невдалому" сорту пластичності. Але найкраще додати саме банан – особливо якщо в солодощі майбутньої пастили ви не впевнені.

Полуничнапастилавиходитьнепоганою,якщопощастилозягодами:кращепродуктвиходитьзщільнихім'ясистих.

Дужесмачнавиходитьзгарбуза.Тим більшещоця сировина доситьдешеваідаєвеличезне поледляекспериментів.

Зберігатиготовийпродукткращевсклянихбанкахпідщільнозакрученоюкришкою:якне дивно,пастилупростообожнюєміль.

Домашня чи фабрична?

Пастилунапродажчастовиготовляютьвдомашніхумовах.Ідоводитьсядовірятивиробникамнаслово,щоїїготуваливсанітарнихумовахзхорошихіякіснихпродуктів.Частосолодкістьможнакупитиуфермерівінафестивалях"родових помість",зустрічаютьсяоголошеннянасайтахпродажів.Коштує такаблизько25-30грнза100грамів.Другийваріант,трохидорожче,-фабричнапастила.
"Мы соблюдаем са­­нитарно-эпиде­­мио­­логические стан­­дарты, люди, которые у нас работают, с санитарными книжками. На производстве они находятся в закрытой униформе: халатах, бахилах, чепчиках, а иногда в масках. Регулярно сдаем всевозможные анализы на соответствие санитарным нормам и безопасности продукта. Это очень важно, ведь наш продукт позиционируется как здоровая и экологическая пища, которую могут употреблять дети", — говорит Оксана Шугаева.
Якправило,фабричнийпродукткоштуєдорожче,продається-веколавкахівеликихсупермаркетах.Упаковка120гкоштує40-50грн.

Чому так дорого?

Цінинапастилудоситьвисокі,оскількивиробництвоїї-задоволення не здешевих.Так,наодин"батон"(йогопотімріжутьприблизнона8шматочків)потрібноблизько0,5лпюре,аце-приблизнокілограмфруктів.Такимчином,одиншматочокпастилидорівнюєодномуяблуку.

"Дороговизна обусловлена также тем, что это работа, требующая много сил и времени. Даже если сырье, условно говоря, попадает к тебе бесплатно — с собственной яблони или сливы, все равно фрукты нужно собрать, хранить, вымыть, переработать, высушить. Сушится пастила тоже довольно долго: от 12 до 24 часов, что отражается на счетах за электроэнергию. Чтобы хорошо взбить пюре, нужен мощный блендер, а такая техника также стоит недешево", — объясняет Анастасия.

Уфабричнійекопастилібагатоувагиприділяютьупаковці:вонаповиннабутине тількикрасивоюізручноюспоживачеві,алеімаксимальнобезпечноюдляприроди,щотакожздорожуєкінцевийпродукт.

Інші смаколики

Ласощізфруктівіовочівне обмежуютьсяпастилою,унеїєчудова компанія:
  • Цукати

Апельсинову,лимоннуцедру,фруктиабонавітьовочідоситьпорізатикубиками,проваритивцукровомусиропі(процессхожийнаварінняварення,тількинабагатоповільніше)ідатистектипротягом5-6годин.Потімзалишитисушитисянакількаднів,регулярноперемішуючи.Вонизберігаютьсядоситьдовго.Алекориснимиїхназватиможназнатяжкою-дужевжебагатовнихцукру.

  • Чіпси і Ко

Зяблук,кабачківінавітьпомідорів(нащотількифантазіївистачить)виходятьсмачніікориснічіпси.Доситьнарізатиїхтонкимискибочкамиівідправитивсушаркунаніч(аботрохидовше).Недолік у тому,щовонидужешвидковтрачаютьсвоїхрустківластивості,томукращез'їдатиїхвідразу.

  • Хлібці
Можнапосушитихлібцінаосновінасінняльону,якідаютьв'язкуконсистенцію.До нихможнадодатиподрібненіовочі,насіннята ін.Виходитьдоситькорисний,несолодкийпродукт.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь