I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чорноплідна горобина: користь і шкода для здоров'я

Багато обходять її стороною і не включають до свого раціону – і дарма, розповімо чому

Чорноплідна горобина або аронія. От не справедливо вона стоїть осторонь і не заслужено позбавлена нашої уваги. Адже всі ми звикли більше до горобини червоної. Тобто звичайної. Ми вирішили покінчити з цією несправедливістю. Зовсім скоро ви дізнаєтеся, якою корисною та універсальною в плані заготовок і вживання є ця терпко-солодка ягода. Нам же важливо підтримувати здоров'я цілий рік, а не тільки в сезон збору врожаю? Дієтолог Альона Чернікова розповість про все детальніше.

Фото: Альона Чернікова, дієтолог

Чим може похвалитися аронія?

  • Калорійністю – 55 ккал на 100 г
  • Ягоди містять до 1,5% білків, до 12% цукру, 0,5-3% органічних кислот
  • Значна кількість каротину, вітаміну С, вітаміни групи В, РР, Р
  • Залізо, йод, солі кобальту, марганцю, мідь

Читайте також:

Реклама

Навіщо вона потрібна в нашому раціоні?

  • Щоб знизити рівень шкідливого холестерину
  • Зміцнити судини
  • Підтримати зір і роботу щитоподібної залози
  • А ще медпрепарати на основі ягід надають антибактеріальну, протизапальну, кровоспинну, проносну та сечогінну дію. Приймати такі препарати тільки з дозволу лікаря
  • Плоди горобини важливі при нестачі вітамінів, недокрів'ї, порушеннях обміну речовин

Але важливо знати:

Добова доза вживання горобини має бути не більше 100 г. Якщо більше, то можна спричинити подразнення шлунка, біль, блювоту, діарею, а також порушення в роботі нирок таі інші побічні ефекти.

Реклама

Заготовляємо горобину про запас

Фото: Instagram/chai__nika

Якщо заморозка кетягами, то

Достатньо просто видалити листя. Ягоди подавати в замороженому вигляді, але не відривати від кетягів.

Якщо хочемо засушити

Реклама

Миємо ягоди, даємо воді стекти й розкладаємо на сито шаром 2 см. Сушити треба в печі або спеціальній сушарці за температури 45°С, а досушувати – при 60°С. За таких умов ягоди висихають за 2-3 години. Як перевірити, чи достатньо вони сухі? Якщо стиснути ягоди в кулаці, з них не має текти сік.

Якщо хочемо отримати горобиновий порошок

Ягоди потрібно висушити й подрібнити в порошок. Зберігати в герметичній тарі. Такий порошок можна додавати будь-куди – він надає страві кисло-гострого смаку. Загалом, сміливо кидайте в страви, які треба злегка підкислити.

Правила зберігання свіжої горобини :

Може зберігається близько пів року за температури +2... + 4°С, тому можна сміливо зберігати в лотку в холодильнику. За певний час вона може потемніти й підсохнути. Це нормально, при цьому горобина не втрачає своїх властивостей.

А тут читайте про правила вживання інжиру.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти