Чорницю можна їсти не тільки в свіжому вигляді. З нею готують напої, морозиво, випічку, соуси, її використовують у пирогах. Завдяки своєму насиченому кольору чорниця надає десертам неймовірного відтінку, а її кислуватий смак прекрасно гармонує із солодшими інгредієнтами. І якщо головний десерт літа – полуницю в шоколаді – ви вже приготували і скуштували, то приділіть час мафінам, вареникам і чизкейку з чорницею.
Оладки з чорничним соусом
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 110 г
- цукрова пудра – 60 г
- яйця курячі – 1 шт.
- м'ята – 3 гілочки
- молоко – 150 мл
- йогурт жирний – 100 г
- олія – 2 ст. л.
- розпушувач – 1 ст. л.
Для соусу:
- чорниця – 300 г
- апельсин – 1 шт.
- лайм – 1 шт.
- цукрова пудра – 75 г
- вершкове масло – 1 ч. л.
- ванільний екстракт – 1 ч. л.
- кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л.
Рецепт приготування:
- Борошно змішати з розпушувачем.
- Яйце збити з молоком і 60 г цукрової пудри, додати борошно і вимішати, щоб вийшло тісто однорідної консистенції, без грудок.
- Розігріти в сковороді трохи олії та посмажити оладки.
- Цедру апельсина натерти на дрібній тертці. Крохмаль розвести в 50 мл холодної води.
- З лайма і апельсина вичавити сік.
- Приготувати соус: розтопити в сковороді вершкове масло, додати ягоди, 75 г цукрової пудри і тушкувати кілька хвилин на повільному вогні.
- Додати цедру апельсина, ванільний екстракт, сік лайма і апельсина, крохмальну воду, все перемішати і остудити.
- Полити млинці ягідним соусом, прикрасити м'ятою і подавати з йогуртом.
Чорничний чизкейк у духовці
Інгредієнти для основи:
- 200 г цукрового печива
- 100 г вершкового масла
Для начинки:
- 500 г вершкового сиру
- 2 яйця
- 250 г чорниці
- 125 г цукру
- 150 г сметани або збитих вершків
- ваніль – за смаком
Рецепт приготування:
- Печиво загорнути в поліетиленовий пакет і розім'яти в крихту за допомогою качалки. Додати розтоплене вершкове масло і добре перемішати.
- Форму застелити папером для випічки і щільно утрамбувати суміш. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 5-10 хвилин.
- Вінчиком збити яйця, перемішати з цукром, збитими вершками (або сметаною) і ваніллю. Додати вершковий сир, добре перемішати. Всипати чорницю, ще раз перемішати. Замороженій чорниці треба дати відтанути і злити зайву рідину.
- Вилити суміш на основу, зменшити температуру до 160 градусів і запікати близько години. Готовий чизкейк має злегка тремтіти в центрі.
- Перед подачею десерт повністю остудити. Чизкейк можна доповнити кулькою морозива або чорничним варенням.
Чорничний джем
Інгредієнти:
- чорниця – 500 г
- цукор – 430 г
- апельсиновий лікер (за бажанням) – 60 мл
- свіжовичавлений лимонний сік – 2 ст. л.
Рецепт приготування:
- Відправити чорницю, цукор, лікер і лимонний сік у велику каструлю. Довести до кипіння на середньому вогні. Зняти піну з поверхні джему і зменшити нагрів.
- Варити на слабкому вогні, часто помішуючи, 30-35 хвилин, доки варення не загусне. Має вийти приблизно 500 мл.
- Перекласти гарячий джем й чисті та сухі банки. Закупорити і перевернути догори дном на 2 хвилини.
- Дати охолонути за кімнатної температури.
Вареники з чорницею
Інгредієнти:
- борошно – 3 склянки
- яйця – 1 шт.
- сіль – 1 ч. л.
- вода – 2/3 склянки
- чорниця – 500 г
- цукор – 3 ст. л.
- крохмаль – 1 ст. л.
Рецепт приготування:
- Ягоди промити і перебрати. Потім пересипати їх цукром і крохмалем, поставити на 25-30 хвилин в холодне місце.
- Сіль змішати з борошном, додати яйця, влити крижану воду і замісити м'яке тісто. Дати тісту постояти 30-40 хвилин.
- Тонко розкачати на присипаному борошном столі, вирізати склянкою кружечки. На середину тіста укласти начинку та з'єднати краї.
- Коли всі вареники будуть готові, варити їх 5 хвилин після спливання. Подавати зі сметаною і вершковим маслом.
Чорничні мафіни
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця
- 120 мл молока
- 200 г цукру
- 200 г борошна
- 1,5 ч. л. розпушувача
- 1 ч. л. ванильної есенції
- 1 скл. чорниці
- крохмаль
- олія
Рецепт приготування:
- Збити міксером м'яке вершкове масло разом з цукром, яйцями, молоком і ваніллю до отримання однорідної маси.
- Окремо змішати просіяне борошно з розпушувачем і додати до рідкої суміші, перемішати.
- Ягоди помити і обсушити, обваляти в крохмалі. Надлишки струсити.
- Додати чорницю в тісто і акуратно перемішати силіконовою лопаткою.
- Форми для кексів застелити папером, скропити олією і наповнити тестом на дві третини.
- Відправити мафіни в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 20-25 хвилин. Остудити, за бажанням посипати просіяною цукровою пудрою.
А які кулінарні уподобання є в Нідерландах, зокрема, як там їдять оселедець і які млинці смажать дітям, дізнаєтеся з нашого нового кулінарного шоу "З'ЇЖ ЦЕ". Посол цієї країни – Людовик Смоор – про все докладно розповів.
Тут дізнаєтеся рецепт улюбленого французами бісквіта "Женуаз".
Читайте також:
- 3 рецепти оладок до сніданку і 7 правил, щоби приготувати їх ідеально
- Сирний сніданок – швидкі рецепти запіканки, суфле і сирників
- 5 рецептів несподіваних страв з полуницею
- Янгольський бісквіт, або Їжа янголів – чому його так називають і як спекти
- Шифоновий бісквіт – як спекти найповітрянішу та найніжнішу випічку