Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Що приготувати на Святвечір: 12 пісних страв для святкового столу

На чолі столу на Свят-вечір обов'язково повинна бути кутя

Кожен рік 6 січня готують 12 пісних страв Фото: freepik.com
Кожен рік 6 січня готують 12 пісних страв
Фото: freepik.com

Святвечір – це переддень Різдва, який в Україні називають Святий вечір. Кожен рік 6 січня православні християни традиційно готують 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Як тільки на небі з'являється перша зірка, вся сім'я сідає за стіл, читає молитву і приступає до урочистої трапези. Пропонуємо вашій увазі нескладні рецепти пісних страв на Святвечір.

Кутя з пшениці

kutia-poppy-seed_01

Фото: SBS

Складові:

  • 1 стакан пшениці
  • 4 склянки води
  • мак – до смаку
  • подрібнені горіхи
  • 1/4 склянки родзинок
  • 2-4 ст. ложки меду
  • окремо кип'ячена вода для розведення меду

Рецепт приготування:

  1. Переберіть зерна пшениці, промийте їх і висушіть в теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, злегка побризкайте її водою, покладіть в полотняний мішечок або ступку і товчіть макогоном, поки оболонки зерен не облущаться. Знову промийте пшеницю і замочіть на ніч у холодній воді.
  2. Вранці залийте свіжою водою і варіть її на самому маленькому вогні до м'якості, періодично помішуючи і при необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.
  3. Поки вариться пшениця, залийте окропом мак і залиште на 1 годину. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак до білого в глиняному горщику.
  4. Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20, щоб родзинки набрякли, потім воду відцідіть. Мед трохи розведіть кип'яченою водою.
  5. Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед. Кутя не повинна зберігатися довго, так як мед може заграти. Зберігайте її без меду, а мед додавайте незадовго перед подачею до столу.

Пісний борщ

traditional-ukrainian-russian-vegetable-borscht-on-the-white-wooden-background_2829-552

Фото: freepik.com

Складові:

  • 3-4 картоплини
  • 300 г свіжої капусти
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 1 буряк
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лавровий лист
  • рослинна олія
  • чорний перець горошком
  • сіль

Рецепт приготування:

  1. Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
  2. У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.
  3. Тим часом підсмажити буряк, моркву і цибулю на рослинній олії, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.
  4. Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.

Голубці з рибною начинкою

barley-cabbage-rolls

Фото: Reader's Digest

Складові:

  • листя савойської капусти
  • 400 г філе судака
  • 2-3 ст.л. рослинної олії
  • 1 велика морква
  • 1 цибулина
  • 1 ст.л. панірувальних сухарів
  • сіль
  • мелений перець
  • мелений коріандр

Рецепт приготування:

  1. Довести воду до кипіння у великій каструлі. Додати листя савойської капусти однакового розміру і відварити їх протягом 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
  2. Цибулю і моркву почистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з рослинною олією.
  3. Філе судака пропустити через м'ясорубку. Додати половину смажених овочів, панірувальні сухарі і сіль.
  4. Викласти начинку на капустяні листки і сформувати голубці. Викласти в сотейник, додати моркву з цибулею. Приправити меленим коріандром і посолити.
  5. Залити водою або овочевим бульйоном, за бажанням додати ложку томатної пасти. Тушкувати на слабкому вогні близько години.
  6. Подавати голубці разом з хлібом.

Тушкована зелена квасоля з помідорами і часником

32_main_new.1514368498

Фото: strongertogether.coop

Складові:

  • 200 г замороженої стручкової квасолі
  • 20 помідорів чері
  • 1 зубчик часнику
  • 30 г очищених горіхів
  • 1 ч. л. кунжутного насіння
  • 4 ст.л. рослинної олії
  • перець чорний
  • сіль
  • орегано
  • мелений мускатний горіх

Рецепт приготування:

  1. Розігріти рослинну олію на сковороді. Додати розрізаний поперек навпіл часник і смажити 2-3 хвилини.
  2. Прибрати часник, додати цілі помідори черрі і, швидко помішуючи, обсмажити їх протягом хвилини, поки не почне тріскатися шкірка.
  3. Додати розморожену зелену квасолю. Посолити, додати орегано і мускатний горіх. Готувати ще 3-4 хвилини, постійно помішуючи.
  4. На окремій сухій сковороді обсмажити нарізані горіхи.
  5. Викласти на пласку тарілку квасолю і черрі, посипати горіхами і кунжутним насінням.

Смажена риба з цибулею

delicious-fried-cod-with-chips_1203-1610

Фото: mrsiraphol / Freepik

Складові:

  • 2 тушки білої риби (хека, мінтая, тріски)
  • 50 г борошна
  • сіль
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • 2 цибулини
  • рослинна олія

Рецепт приготування:

  1. Рибу при необхідності розморозити. Почистити, відрізати голову і зябра, випатрати і промити. Гострим ножем зробити розріз уздовж хребтової кістки і видалити хребет.
  2. Натерти рибу сіллю і скропити лимонним соком.
  3. Розігріти сковороду з рослинною олією, обваляти рибу в борошні і викласти в сковороду. Обсмажити з двох сторін. Готове філе перекласти на тарілку.
  4. Цибулю почистити, нарізати кільцями, додати його в сковороду і обсмажити на розігрітій олії до м'якості.
  5. Подавати рибу зі смаженою цибулею і відвареною картоплею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Вареники з картоплею та грибами

dumplings-2334328_960_720

Фото: pixabay.com

Складові:

  • 500 г борошна
  • 200 мл крижаної води
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • дрібка солі
  • 500 г картоплі
  • 250 г грибів
  • 2 цибулини
  • спеції
  • рослинна олія

Рецепт приготування:

  1. Змішати борошно, воду, оливкову олію і сіль. Замісити еластичне тісто, загорнути його в плівку, поки готується начинка.
  2. Очистити картоплю, відварити її до готовності в підсоленій воді і зробити пюре (якщо виходить сухуватим, додати трохи оливкової або рослинної олії).
  3. Посмажити на сковорідці нарізані гриби з однією подрібненою цибулиною протягом 10-15 хвилин. Перемішати з картоплею, остудити. Приправити до смаку.
  4. Розкачати тісто, вирізати з нього кружечки склянкою. Викласти зверху начинку і защипати краї.
  5. Опустити вареники в киплячу підсолену воду, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин після закипання.
  6. Подавати пісні вареники разом зі смаженою цибулею.

Вінегрет з яблуком

beet-salad-vinaigrette-in-a-white-bowl_2829-83

Складові:

  • 1 банка консервованого зеленого горошку або білої квасолі
  • 2 великі буряка
  • 6 маринованих огірків
  • 3 середні моркви
  • 3 великі картоплини
  • 1 цибулина
  • 2 зелених кислих яблука
  • 50 мл кукурудзяної, соняшникової або лляної олії
  • сіль перець

Рецепт приготування:

  1. Буряк, моркву і картоплю окремо відварити в шкірці. Остудити, почистити і нарізати кубиками разом з цибулею.
  2. Очищені яблука і огірки нарізати кубиками або натерти на крупній тертці.
  3. Перемішати в мисці всі інгредієнти. Додати сіль і перець за смаком, заправити рослинною олією.
  4. Поставити вінегрет на кілька годин в холодильник, щоб він настоявся. Подавати разом з чорним хлібом.

Салат з капусти з яблуком

red-cabbage-coleslaw_01

Фото: Karista's Kitchen

Складові:

  • 1/2 качана червоної капусти
  • 1 морква
  • 1 кисле зелене яблуко
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • сіль, мелений перець

Рецепт приготування:

  1. Капусту помити і тонко нашаткувати, злегка пом'яти руками.
  2. Моркву помити, очистити і натерти тонкою соломкою. Яблуко помити, нарізати невеликими кубиками.
  3. Змішати всі інгредієнти в мисці. Збити віночком оливкову олію і лимонний сік; посолити і поперчити. Полити готовою заправкою салат.

Грибна ікра з овочами

6e5bfa4170b9289bbdfda0de4747ce32_01

Фото: elena-fialka.livejournal.com

Складові:

  • 300 г печериць
  • 400 г моркви
  • 1 маленький солоний огірок
  • 200 г цибулі
  • 120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручковою квасолею)
  • 3 зубчики часнику
  • чорний мелений перець
  • мелений кайенський перець
  • сіль
  • 1/3 склянки рослинної олії

Рецепт приготування:

  1. Лук очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на 4 частини. Часник дрібно порубати.
  2. Спаржу відварити в підсоленій воді протягом 2 хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
  3. Налити в сковороду половину олії і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилася, і гриби, готувати до випаровування рідини.
  4. Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
  5. Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.

Запечені яблука з начинкою

apple-1883934_960_720

Фото: pixabay.com

Складові:

  • 4 великих яблука
  • 100 г родзинок
  • жменя горіхів (волоських, кешью, фундука або будь-яких інших)
  • цукор, кориця, мед – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Промити яблука і видалити серцевину разом з насінням.
  2. Викласти яблука на форму для запікання і наповнити попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею.
  3. Поставити в духовку і запікати протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Монастирський кавовий пиріг

brownie-1054025_960_720

Фото: pixabay.com

Складові:

  • 250 мл окропу
  • 2 ч.л. розчинної кави
  • 300 г борошна
  • 200 г цукру
  • 200 г меду
  • 100 г волоських горіхів
  • 1 ч.л. соди
  • сіль

Рецепт приготування:

  1. В окропі розчинити каву, цукор і мед. Всипати просіяне борошно, соду, сіль і перемішати. Додати половинки волоських горіхів, ще раз перемішати.
  2. Форму діаметром 26 см змастити маслом і злегка присипати борошном, вилити тісто у форму. Випікати 55 хвилин при температурі 170°С.
  3. Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці. Розрізати, коли повністю охолоне.

Узвар

mix-dried-fruits-date-palm-fruits-prunes-dried-apricots-raisins-and-nuts-and-traditional-arabic-tea-ramadan-ramazan-food-top-view_2829-318

Фото: freepik.com

Складові:

  • 1/2 склянки в'яленого чорносливу
  • 4 літри води
  • 4 ст. л. гранатового сиропу
  • 2 зелені яблука
  • 1/2 склянки цукру
  • 250 г в'ялених абрикос
  • 100 г сушених яблук
  • 1/2 склянки темних родзинок
  • 1/2 склянки в'яленої журавлини

Рецепт приготування:

  1. Всі сухофрукти вимити і відкинути на сито.
  2. Яблука нарізати великими часточками.
  3. Налити у велику каструлю води, дати закипіти. Додати сухофрукти, нарізані яблука і гранатовий сироп. Варити після закипання 15-20 хвилин.
  4. Прибрати сухофрукти з компоту, покласти цукор і готувати ще 5 хвилин.
  5.  Остудити і процідити компот. Подавати холодним. Можна подати з вареними фруктами.

Нагадаємо, раніше "Сегодня" повідомляв, у скільки українській родині обійдеться різдвяна кутя.

Дивіться відео про різдвяні чудеса з усього світу:

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів