Головна Сьогодні

Що приготувати на Трійцю: найкращі рецепти святкових страв

"Сьогодні" пропонують кілька рецептів страв до святкового столу

На Трійцю прийнято їсти багато зелені. Фото: pixabay.com
На Трійцю прийнято їсти багато зелені.
Фото: pixabay.com

На Трійцю, яка 2019 року випадає на 16 червня, прийнято їсти салати і супи із зелені, яйця, сир, м'ясо і рибу. Також готують пряники, пироги і короваї.

Як вирощувати зелень вдома – дивитися відео:

"Сьогодні" пропонують вам кілька рецептів страв до святкового столу.

Пишні оладки з зеленою цибулею

44_ls.1524672097
Оладки з зеленою цибулею
Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 200 мл кефіру
  • 200 г борошна
  • 2 яйця
  • 0.5 ч.л. соди
  • пучок зеленої цибулі
  • дрібка солі
  • рослинна олія – для обсмажування

Рецепт приготування:

  1. Зелену цибулю помити, обсушити і дрібно порубати.
  2. Збити яйця виделкою, додати дрібку солі і кефір.
  3. Всипати просіяне борошно і соду, перемішати. Занадто ретельно розмішувати не потрібно, в тісті повинні залишитися невеликі грудочки.
  4. В кінці додати зелену цибулю, перемішати.
  5. Розігріти сковороду з рослинною олією. Викладаючи тісто ложкою, посмажити оладки до золотистого кольору з двох сторін. Перевертати потрібно тоді, коли на поверхні тіста з'являться бульбашки.
  6. Подавати оладки зі сметаною. У неї можна додати пропущений через прес зубчик часнику.

Зелений борщ

5_ls.1523289468_01
Борщ зі щавлем і крапивою
Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 400 г м'яса
  • 3 картоплини
  • 100 г рису
  • 3 яйця
  • по 0.5 пучка щавлю і молодої кропиви
  • 4 варених курячих яйця або 8-10 перепелиних
  • сіль, мелений перець
  • 2 л води
  • сметана

Рецепт приготування:

  1. М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
  2. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати в бульйон разом з промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
  3. За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
  4. Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути в бульйон. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
  5. Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.

На замітку: У складі щавлю маса корисних речовин: вітаміни А, Е, В, щавлева кислота, дубильні речовини, калій, магній, залізо, кальцій.

Салат з молодої капусти і редиски

67_ls.1526908593
Салат з молодої капусти і редиски
Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 250 г капусти
  • 3 свіжих огірки
  • 7 шт. редису
  • кілька гілочок кропу
  • кілька стебелин зеленої цибулі
  • оливкова олія – 3-4 ст. л.
  • сіль за смаком
  • суміш мелених перців

Рецепт приготування

  1. Капусту, редиску, огірки і зелень промити і обсушити.
  2. Огірки і редис нарізати тонкими кружечками.
  3. Капусту тонко нашаткувати, зелень дрібно посікти. Скласти в миску, посолити і злегка пом'яти руками.
  4. Додати редис і огірки.
  5. Перемішати салат, поперчити і заправити його оливковою олією, змішаною з лимонним соком.

Пиріг з тіста філо з фетою і шпинатом від Джеймі Олівера

92_ls.1524514220
Пиріг з тіста філо
Фото: freepik.com

Складові:

  • 5 яєць
  • 300 г фети, розкришеної
  • 50 г сиру чеддер, тертого
  • 100 г кедрових горіхів
  • мелений чорний перець – за смаком
  • кілька щіпок орегано
  • терта цедра одного лимона
  • оливкова олія
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 400 г свіжого листя шпинату
  • 270 г тіста філо
  • щіпка кайенского перцю
  • щіпка мускатного горіха

Рецепт приготування:

  1. Духовку розігріти до 200 С.
  2. У мисці змішати яйця, фету, чеддер, кедрові горіхи, перець, орегано, цедру і трохи оливкового масла.
  3. У великій сковороді на середньому вогні розігріти оливкове і вершкове масло.
  4. Додати половину шпинату і обсмажити, помішуючи. Як тільки ця порція листя зменшиться в обсязі, і в сковороді з'явиться вільне місце, додати шпинат. Коли весь шпинат трохи "підв’яне", зняти його з вогню і злегка остудити. Потім додати шпинат до яєчної суміші разом з кайенским перцем і мускатним горіхом. Перемішати.
  5. Відірвати шматок пергаментного паперу розміром 50 х 50 см. Змастити оливковою олією. На папері викласти листи тіста філо трохи внаклад так, щоб була закрита вся площа паперу. Змастити оливковою олією за допомогою пензлика і поперчити. Повторити маніпуляції з тістом, оливковою олією і перцем ще 2 рази. Має вийти 3 шари тіста філо.
  6. Перекласти все в форму для запікання так, щоб звисали краюї. Додати начинку і накрити краями тіста.
  7. Випікати пиріг 20-30 хвилин. За цей час він повинен красиво підрум'янитися. Перед подачею пиріг остудити і розрізати на порційні шматки.

Запечена риба з зеленню

23_ls.1521042975
Сібас в духовці
Фото: freepik.com

Складові:

  • 2 тушки сібаса
  • 1 лимон
  • невеликий пучок свіжого розмарину і чебрецю
  • суміш мелених перців
  • морська сіль
  • сушені прованські трави

Рецепт приготування:

  1. Рибу почистити. Розігріти духовку до 200 С. Велику прямокутну форму або деко вистелити фольгою.
  2. Лимон помити і нарізати кружечками.
  3. Рибу натерти всередині і зовні сіллю, сумішшю прованських трав і меленим перцем. Всередину вкласти по кілька гілочок зелені і часточок лимона. Покласти рибу в форму.
  4. Знизити температуру в духовці до 180 С (по можливості, вибрати режим приготування з грилем). Запікати протягом 30-40 хвилин. За 15 хвилин до приготування скропити рибу лимонним соком.
  5. Подавати разом із зеленим салатом.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в жодному разі не можна робити на Трійцю 2019. Крім того розповідали, чим відрізняється католицька Трійця від православної.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь