Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Цвєтаєвський пиріг: класичний рецепт відомої випічки з яблуками

Для цього пирога традиційно використовують хрусткі, соковиті, з особливою кислинкою антонівські яблука

Цвєтаєвський пиріг Фото: depositphotos.com
Цвєтаєвський пиріг
Фото: depositphotos.com

Рецепт цього пирога в будь-якій кулінарній книзі потрапив би до рубрики "Простіше за просте". Чому він називається "цвєтаєвський", сказати тепер, після стількох років, важко. Згідно з легендою, сестри Анастасія та Марина Цвєтаєви пекли особливий яблучний пиріг для своїх гостей. Цей десерт описується в книзі спогадів молодшої сестри Марини Цвєтаєвої, Анастасії. Можливо, тому у нього така назва.

У першоджерелі для цвєтаєвського пирога беруть кисло-солодкі яблука сорту антонівка. Для пирога потрібен кілограм яблук. Плоди чистять, нарізають дуже тонкими часточками. Чим тонше, тим ніжніше вийде пиріг.

1,5 склянки борошна і 0,5 склянки свіжої жирної і густої сметани змішують, додають 150 г розтопленого вершкового масла і половину чайної ложки гашеної соди. Замішують тісто негусто. На дно змащеної маслом форми насипають тонкий шар манки і викладають тісто.

Зверху нахлистом укладають часточки яблук і заливають заздалегідь приготовленим кремом. Стакан цукру, склянку сметани і 1 яйце збивають, поступово додаючи 3 столові ложки борошна. Цією кремовою сумішшю заливають яблука і відправляють пиріг в піч на 50-70 хвилин при температурі 180 градусів.

Замість яблук іноді беруть будь-які інші фрукти або змішують яблука з грушами, персиками, бананами, полуницею і смородиною, ревенем і жимолостю. Ось тільки такий рецепт може носити чиє завгодно ім'я, тільки не Марини і Анастасії Цвєтаєвих.

Для святкових пирогів за цим рецептом зверху роблять карамельні грати. Готується карамельний соус так. На розпеченій сковороді швидко розпускають 50 г вершкового масла, туди ж додають 50 г цукру і чайну ложку води. Перемішують постійно, поки карамель не придбає золотистий відтінок і ще гарячою заливають готовий пиріг.

Можна додати в пиріг трохи кориці або ванілі. Розрізається такий пиріг тільки остиглим. Всі пироги з фруктовими начинками важко різати, вони "розповзаються". Тому важливо дати пирогу повністю охолонути.

Якщо наступного дня залишиться кілька шматочків, то здивуєтеся, наскільки вони теж смачні. Крем стає дуже густим та іншим за консистенцією. Багато хто віддає перевагу подавати Цвєтаєвський пиріг наступного дня.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом яблучного штруделя. Ми також писали, як приготувати яблучний штрудель з лаваша. Крім цього, ми розповідали, як спекти пісний яблучний пиріг.

Дивіться відео, як приготувати німецький яблучний панкейк:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: womenclub.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів