День святого Патрика – державне свято Ірландії та Північної Ірландії. Його відзначають 17 березня і не тільки там, він став популярним далеко за межами країн, де святого Патрика дуже шанують. Пропонуємо відсвяткувати цей день і приготувати відповідну їжу. Зрозуміло, що вона має бути ірландською або готуватися із зелених овочів.
На День святого Патрика можна і навіть треба робити подарунки. Цікаві ідеї для них знайдете в нашому березневому календарі свят.
Зелений крем-суп з цукіні
Фото: pixabay.com
Інгредієнти:
- 1 кг цукіні
- 1-2 цибулини
- 1 часточка часнику
- 2 ст. л. олії
- 500-750 мл бульйону (кількість залежить від бажаної густоти супу)
- 200 мл вершків
- 1/2 ч.л. прованських або італійських трав
- сіль, мелений перець
- 50 г вершкового масла
- 1 ст. л. борошна з гіркою
Для часникових грінок:
- кілька скибочок білого хліба без кірок
- 1 часточка часнику
- оливкова олія
Рецепт приготування:
1. Цукіні і цибулю довільно нарізати, обсмажити на олії до м'якості разом з часником. Додати спеції, перемішати. Пюрирувати овочеву суміш блендером.
2. Розігріти в каструлі з товстим дном вершкове масло, додати борошно і смажити, помішуючи, до золотистого кольору. Продовжуючи помішувати, по черзі додавати пюрировані овочі й гарячий бульйон, кожен раз доводячи до кипіння. Наприкінці влити вершки і довести до кипіння. Зняти з вогню. Спробувати і відрегулювати кількість спецій, якщо потрібно.
3. Білий хліб нарізати невеликим кубиками, підсмажити на сухій сковороді або в духовці. Часник пропустити через прес і перемішати з оливковою олією. Скропити цією сумішшю грінки.
4. Подавати суп з крутонами і зеленню.
Печеня по-ірландськи з пивом
Фото: pixabay.com
Інгредієнти:
- 1.2 кг яловичини
- 2 ст. л. борошна
- 120 г томатної пасти
- 600-700 гр картоплі
- 1 велика цибулина
- 6 зубчиків часнику
- 450 мл курячого або м'ясного бульйону
- 400 мл темного пива
- 300 г замороженого горошку
- сіль і перець за смаком
Рецепт приготування:
1. М'ясо нарізати кубиками середніми кубиками (2.5-3 см). Крупно нарізати цибулю, часник нарізати пластинками.
2 .Картофель почистити і розрізати на 4-6 частин.
3. М'ясо посолити і поперчити, обваляти в борошні.
4. Додати картоплю, цибулю і часник, томатну пасту і перемішати.
5. Покласти все у велику каструлю з товстим дном. Влити бульйон і пиво. Довести до кипіння, знизити вогонь до мінімуму і тушкувати під кришкою, поки м'ясо не стане м'яким, близько 2 годин.
6. Додати горошок, прогріти близько 5 хвилин і зняти з вогню.
Зелений весняний салат
Фото: shelikesfood.com
Інгредієнти:
- 6 чашок нарізаної салатної зелені (на ваш смак)
- 1 зелене яблуко, нарізане
- 1 чашка нарізаного огірка
- 1 чашка зелених бобів едамаме
- 1/2 чашка тонко нарізаної зеленої цибулі
- 1 авокадо, нарізаний кубиками
- 1 чашка броколі
- 1 чашка зеленого винограду, розрізаного навпіл
- 1/2 чашки фісташок, грубо нарізаних
Для заправки:
- 1/3 чашки оливкової олії
- сік з 1 лимона
- 1/2 чайної ложки гірчиці дижонської
- 1/2 чайної ложки кленового сиропу
- 2 столові ложки подрібнених свіжих трав
- 1 маленький часник часнику, подрібнений
- 1/4 чайної ложки солі
- 1/8 чайної ложки чорного перцю
Рецепт приготування:
1. Відправити всі інгредієнти для заправки в банку з кришкою і добре струснути.
2. Помістити нарізану зелень у велику миску і викласти зверху інші нарізані інгредієнти салату.
3. Полити заправкою і перемішати після подачі на стіл.
М'ятно-шоколадне печиво
Фото: petit-furia.livejournal.com
Інгредієнти:
- 50 листочків м'яти
- 100 г цукру
- 1 яйце
- 100 г масла
- 150 г борошна
- 100 г гіркого шоколаду
Рецепт приготування:
1. М'яту збити в блендері разом з цукром. Додати яйце і перемішати.
2. Додати нарізане вершкове масло, перемішати ложкою. Потім всипати борошно в два прийоми, кожен раз добре перемішуючи.
3. Додати нарізаний невеликими шматочками шоколад, перемішати. Поставити тісто в холодильник мінімум на пів години.
4. Деко для випічки застелити пергаментним папером. Набирати по столовій ложці тесту і формувати кульки. Викласти шматочки тіста на деко, залишаючи по 3-4 см відстані між ними.
5. Розігріти духовку до 180 градусів і випікати, доки краї печива на зарумяняться, близько 15 хвилин. Перед подачею остудити.
Кава по-ірландськи
Фото: pixabay.com
Інгредієнти:
- 40 мл ірландського віскі
- 50 мл вершків
- 100 мл свіжозвареної міцної кави
- 1 ч. л. тростинного цукру
Рецепт приготування:
1. Зігріти келих для кави. Налити в нього віскі, додати цукор, гарячу каву і перемішати до повного розчинення цукру.
2. Потім налити вершки по теплій перевернутій ложці, дуже акуратно, щоб вони залишилися на поверхні напою. Не перемішувати.
3. Зверху присипати каву по-ірландськи какао і корицею.
Тут знайдете рецепт гордості шведскьої кухні – соковитих фрикадельок.