Головна Сьогоднi

Дорада: користь для здоров'я та рецепти смачних страв

Дізнайтеся, як правильно обирати та готувати морського карася

<p style="text-align: justify;">Дораду часто використовують у середземноморській кухні Фото: freepik.com</p>
Дораду часто використовують у середземноморській кухні Фото: freepik.com

На прилавках наших магазинів риба дорада з'явилася відносно нещодавно. А ось в країнах Середземномор'я знають цього морського карася вже чимало століть. В Італії, Франції, Туреччині, Греції існують спеціальні ферми, де в найчистішій воді рибам створюють умови, максимально наближені до натуральних. Навіть світло включається і гаситься відповідно до часу доби і пори року.

Користь доради для здоров'я і фігури

М'ясо доради є дієтичним – воно абсолютно нежирне, але при цьому багате білком. Калорійність низька, всього 87 ккал на 100 г. Також дорада багата на йод, марганець, мідь, цинк, необхідні для нормального обміну речовин. А ще риба містить цілу низку мікроелементів (бор, залізо, літій, фтор, бром тощо), які допомагають роботі щитовидної залози.

Як обрати дораду

Для знавців дорада є істинним вишуканим делікатесом. Її злегка рожеве м'ясо після приготування стає білим, при цьому воно ніжне, має тонкий аромат з приємним солодкуватим смаком, в ньому мало кісток. Найбільш смачна дорада, коли її виловили з липня по листопад. Цікаво, що і її розмір теж має значення. Гурмани вважають за краще не занадто дрібну рибу – від 25 до 40 см, хоча дорада може бути і більшою. Але занадто велику рибу зустріти можна нечасто.

Як приготувати дораду

У приготуванні золотий карась універсальний: риба прекрасно зберігає свій неповторний ніжний смак. Єдине – потрібно постаратися не пересушити м'ясо.

Один з найпопулярніших методів готування доради в Іспанії – в солі. Рибу цілком упаковують в сіль і відправляють в духовку. При подачі на стіл соляна скоринка легко видаляється, а всередині м'ясо буде дивовижно ніжним і соковитим. Проте, можна відправити рибу і на соляну "подушку", тобто покласти на шар солі заввишки кілька сантиметрів. Ефект перевершить всі очікування.

Можна використовувати і гриль, як люблять робити греки, які надають перевагу натуральному смаку і морському аромату, а не запаху спецій, маринадів та інших інгредієнтів.

Якщо ж є бажання приготувати рибу в соусі, то добре підійде суміш оливкової олії, білого вина і лимонного соку. Можна додати оливки, помідори, артишоки і каперси. У черевце покладіть трави – наприклад, шавлію, розмарин і базилік.

Перед обсмажуванням на сковороді на шкірі доради треба зробити надрізи, завдяки яким риба під час приготування не буде деформуватися. В процесі обсмажування в серцевині філе накопичується рідина, за рахунок чого на розрізі з'являється перламутровий відтінок, що означає, що риба готова і пора подавати на стіл.

Рецепти приготування доради

gilthead-426581_960_720
Дорада відмінно підходить для запікання
Фото: pixabay.com

Дорада в солі

Дорада велика патрана, морська сіль грубого помелу – 2 кг

Висипати сіль у миску, додати трохи води (приблизно півсклянки) і перемішати. На деко висипати третину солі шаром близько 2 см. Покласти туди рибу і зверху – решту солі (знову ж шаром близько 2 см), притискаючи руками до тушки. Дораду закрити повністю. Поставити деко в розігріту до 180°С духовку на 30-40 хвилин. Потім дістати рибу і дати хвилин десять для охолодження. Після цього з боків постукати вістрям ножа, щоб сіль можна було зняти з риби. Обережно за допомогою лопатки звільнити рибу від шкіри, кісток і солі і викласти на блюдо. Подавати з лимоном, з часниковим соусом або соусом тартар.

Дорада, запечена з картоплею

Дорада – 1 кг, картопля – 0,5 кг, 1 пучок петрушки, 50 г сиру пармезан, 3 зубчики часнику, оливкова олія – 100 мл, сіль, перець

Дораду почистити і випатрати, промити під проточною водою і просушити паперовою серветкою. У каструлі закип'ятити 1 л підсоленої води. Картоплю вимити, очистити і нарізати на кружки товщиною 5 мм. Варити картоплю 5 хвилин, потім воду злити.

Петрушку і часник нарізати дуже дрібно або подрібнити в комбайні, додати оливкову олію. Розігріти духовку до 225°С. На дно керамічної або скляної вогнетривкої форми налити 2 ст. л. оливкової олії.

Половину картоплі помістити в форму, посолити, поперчити і полити частиною оливкової олії із зеленню. Посипати половиною тертого сиру. На картоплю покласти рибу, посолити, поперчити, полити частиною оливкової олії із зеленню. Потім на рибу викласти залишки картоплі, посолити, поперчити і полити оливковою олією із зеленню. Посипати пармезаном. Запікати в духовці 30 хвилин.

Дорада з лимоном

2 доради, мелена паприка, олія оливкова – 70 мл, лимон, сіль, 4 лаврові листки

Дораду очистити, випатрати, ретельно промити всередині і зовні. Обсушити паперовими серветками і натерти невеликою кількістю солі. Лимон розрізати навпіл, одну половину відкласти, другу нарізати тонкими кружальцями. Покласти у внутрішню порожнину кожної риби по 2-3 дольки лимона і по 2 лаврових листки.

Розігріти духовку до 190°С. Деко накрити листом пергаменту. Змішати оливкову олію з паприкою. Покласти рибу на деко і щедро полити цією сумішшю. Поставити в духовку і запікати 10 хвилин. Готову рибу полити соком, вичавленим з половини лимона, що залишилася, і відразу подати до столу.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати сибаса по-прованськи. Сайт "Сегодня" також ділився рецептом лосося в медово-соєвої глазурі. Крім цього, ми розповідали, як приготувати киш із рибою і морепродуктами

Дивіться відео, як приготувати мідії в часниковому-вершковому соусі:

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерiв

Новини партнерiв