Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Їжа майбутнього: чим ми харчуватимемося через 10 років

Дізнайтеся, як вчені пропонують боротися з продовольчою кризою


"Ранок з Україною" (Телеканал Украина)

В майбутньому людей на планеті стане ще більше, а їжі – менше. Тому вчені вже зараз намагаються розробити нові продукти в лабораторіях. Які продукти зможуть нагодувати людство і не нашкодити?

Штучне м'ясо

1375900978169133965

[LS_TEXTШтучне м'ясо
Фото: Gizmodo

У 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м'яса становила понад $ 300 000, а тепер ледь перевищує $ 10. При цьому вчені продовжують удосконалювати технології, щоб зробити штучне м'ясо ще більш доступним і нарешті вивести його на глобальний ринок в найближче десятиліття.

Більшість лабораторних методик вирощування м'яса мають на увазі використання справжніх тваринних клітин, отриманих із сироватки крові. У біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м'яса.

За словами виробників, штучне м'ясо обіцяє стати затребуваним продуктом за рахунок ряду переваг: воно має смак не гірше натурального, при цьому не накачане антибіотиками, не було вирощено поруч із загазованого трасою, що не передбачає вбивства живих істот і, до того ж, буде коштувати дешевше.

Рослинні яйця

vegan-egg-viva_800x
Веганські яйця
amazon.com

Вони зроблені з компонентів рослинного походження і вже продаються в американських супермаркетах. Головні споживачі цих яєць – вегетаріанці.

Виробники вегетаріанських яєць стверджують, що вони корисніші і смачніші за справжні. Цей унікальний продукт може замінити яйця в омлеті, в складі випічки, майонезі та інших соусах, які раніше не могли собі дозволити люди, що вживають виключно рослинну їжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Їжа, роздрукована на 3D-принтері

3dp_food_jelly_veg
Фарби для 3D-принтера
Фото: 3DPrint.com

Їжу можна не тільки зварити або посмажити, а й надрукувати на 3D-принтері – адже це швидко, зручно і незвично. Такий концепт існує вже кілька років, і вчені прогнозують, що в найближчому майбутньому подібні пристрої з'являться на кожній кухні.

На даний момент друк на 3D-принтері займає зовсім небагато часу. Наприклад, для приготування шоколадного десерту необхідно близько 10 хвилин.

Дихальна їжа

st_dangerous_aeroshot_f
Дихальний кави
Фото: Wired

Гарвардський професор розробив кофеїн і шоколад, які можна вживати шляхом вдихання, і запустив свою лінію продукції, куди входять такі продукти, як AeroShot Pure Energy (кофеїн + вітамін В), Le Whif (дихальний шоколад, без калорій).

Молекулярна їжа

kitchen-2853391_960_720
Молекулярна іжа
Фото: pixabay.com

Молекулярна кухня – це своєрідний кулінарний феномен, який заснований на знаннях молекулярних властивостей продуктів і використанні унікальних технологій. Така кухня дарує абсолютно неймовірні смакові відчуття: на тарілці – нібито фруктове желе, але на смак – зовсім як свіжа полуниця.

Шеф-кухарі, як вчені, працюють зі шприцами і використовують екстремальні температури, наприклад, мінус 196 градусів. Так з твердого огірка можна зробити желе, з оливкового масла – пінку, а томатний сік забарвити в білий колір. Подібні фокуси з продуктами залежать від їхніх хімічних текстур.

Нагадаємо, раніше ми писали, як готують страви молекулярної кухні. Ми також писали про найнезвичайніші десерти з різних країн світу

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв