Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Їжа на Масницю: що приготувати, крім млинців

Масний тиждень називається Сирним тижнем або м'ясопусною седмицею

Фото: freepik.com

Масниця - народне слов'янське свято, яке відзначають протягом тижня перед Великим постом. У 2019 вона пройде з 4 по 10 березня. Масниця сягає своїм корінням в язичництво, втілюючи веселі проводи зими і зустріч весни. Готуватися до цього свята в багатьох регіонах було прийнято заздалегідь. Ще з попередньої святковому тижні суботи.

Кожен день масляного тижня має свою назву:

  • Понеділок – Зустріч;
  • Вівторок – Загравання;
  • Середа – Лакомка;
  • Четвер – Розгуляй;
  • П'ятниця – Тещин вечір;
  • Субота – Посиденьки зовиці;
  • Неділя – Прощений день.

Під час Масниці церковний статут забороняє вживати м'ясо. При цьому дозволені вершкове масло, сир, яйця, молоко і риба. Млинці печуться весь тиждень в кожному домі, на млинці звуть гостей і всюди ними пригощають. Їх традиційно начиняють ікрою, сиром, сметаною або варенням.

Крім млинців, на Масницю прийнято готувати оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки, печиво "хмиз" і різноманітну випічку. А в Прощену неділю, останній день перед Великим постом, головне блюдо на столі – яєчня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як святкують Масницю в різних країнах світу. Сайт "Сегодня" також ділився національними рецептами млинців.

Дивіться відео, як приготувати ідеальні тонкі млинці від Євгена Клопотенка:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів