Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

"Голодна" кутя на Водохресний Святвечір: як її приготувати

До свята Хрещення Господнього готують останню кутю різдвяно-новорічних свят – "голодну"

Щороку 19 січня православні християни відзначають Хрещення Господнє, а 18 січня ввечері – Водохресний Святвечір. Це вечір-приготування, день строгого посту. Тому Водохресний святвечір часто називають "Голодною" або "Бідною" (другою) кутею.

Таку назву можна пояснити по-різному: цього дня до першої зірки наші предки утримувалися від їжі і пили зовсім потроху. Потім вся родина сідала за стіл і їла пісні, або "голодні" страви". Були дозволені тільки пісні каші, овочі, чай, компот, хліб, а також сочиво з рису або пшениці, маку, меду і родзинок. Головне, щоб все було скромно, без надмірностей.

"Голодна" кутя на Водохресний Святвечір

Інгредієнти:

  • 1 стакан пшениці
  • 100 г маку
  • 1 стакан очищених волоських горіхів
  • 100 г родзинок
  • вода
  • рідкий мед

Рецепт приготування:

1. Пшеницю промити, залити холодною водою і залишити на ніч.

2. Промити, влити 3,5 склянки води і варити на слабкому вогні близько 2 годин. Зберегти 100 мл відвару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

3. Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак дочиста.

4. Волоські горіхи порубати. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.

5. З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати до куті мед за смаком і 100 мл відвару.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, що відбувається з людиною після хрещення водою. Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку.

Дивіться відео про різдвяні дива з усього світу:

 

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів