Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Грецький салат: користь і секрети приготування

Свіжі продукти, ароматні трави і натуральна оливкова олія перетворюють овочевий салат на шедевр

Грецький салат. Фото: jcstudio / Freepik
Грецький салат.
Фото: jcstudio / Freepik

Якщо приїхати до Греції і замовити грецький салат, то офіціант, можливо, здивується: на своїй батьківщині це відоме у всьому світі блюдо скромно іменується сільським салатом або хорьятікі. Однак з будь-якою назвою грецький салат залишається простим, смачним і дуже корисною стравою. Чим же він хороший?

Особливості страви

food-3337621_960_720
Грецький салат готують з додаванням фети
Фото: pixabay.com

Грецький салат – страва проста, народна. Нічого зайвого, тільки звичайнісінькі продукти, які в достатку є в будь-якому грецькому будинку: свіжі овочі, маслини, сир фета і, звичайно ж, знамените оливкова олія. З овочів використовуються зазвичай помідори, огірки і цибуля-шалот. Маслини беруть чорні, м'ясисті. З приправ додають традиційні для середземноморської кухні чорний перець, базилік і орегано. Взагалі, грецький салат – це класика середземноморської кухні, блюдо, яке включає в себе продукти, які так люблять в цьому регіоні.

Огірки для салату завжди очищають. Традиційно овочі для грецького салату рубають великими шматками, не дуже піклуючись про ретельну нарізку. Найчастіше салат навіть не перемішують перед подачею – це зазвичай вже роблять у тарілці. Але це правило дотримується далеко не завжди: в ресторанах зазвичай овочі ріжуть невеликими шматочками. По-перше, так салат набагато зручніше їсти, а по-друге, він виходить в більшості випадків смачнішим: різні смаки переплітаються разом. Це особливо важливо, якщо використовуються не справжні грецькі ароматні томати, а бліді помідори з найближчого супермаркету, що не мають ні смаку, ні запаху. Якщо ж необхідно приготувати автентичне блюдо, то доведеться відмовитися від акуратної нарізки.

Точного рецепта грецького салату не існує, як не існує точних рецептів та інших народних страв. Багато кухарів орієнтуються на зовнішній вигляд страви: вона повинно виглядати привабливо, червоного (томати), зеленого (огірки) і білого (фета) на тарілці повинно бути приблизно порівну, а бузкова цибулю і чорні оливки покликані гармонійно доповнювати цю композицію.

Таємниці смаку

farmers-salad-2332580_960_720
Склад салату можна міняти на свій смак
Фото: pixabay.com

До рецептури салату багато кухарів вносять зміни. Наприклад, цибуля-шалот часто замінюється звичайною ріпчастою цибулею (бажано все-таки солодкою, салатних сортів). Часто додається солодкий болгарський перець, нарізаний великими шматками. У багатьох країнах обов'язковим інгредієнтом вважають і салатні листя, якими на батьківщині салату зазвичай нехтують. Нарешті, список інгредієнтів розширюють до нескінченності, додаючи в салат то часник, то кабачки, то баклажани, то капусту, то моркву, то навіть буряк. Звичайно, можна експериментувати скільки завгодно, і все ж справжній оригінальний рецепт грецького салату гранично простий і не потребує доповнень і прикрас.

Щоб грецький салат вийшов смачним, слід використовувати тільки якісні інгредієнти. Салат з "ватних" парникових помідорів не може мати яскравий смак. Тому варто брати тільки справжні ґрунтові томати, які ввібрали в себе енергію сонця, свіжі зелені огірки, солодку цибулю. Правильний смак страви додасть справжній грецький сир фета з овечого або козячого молока. В крайньому випадку, фету можна замінити м'якої бринзою, а ось щільні сири не підійдуть, як не підійдуть і "сирні продукти" з додаванням пальмової олії.

Оливкову олію теж варто використовувати найкращої якості: першого холодного віджиму, бажано – грецького походження. Зеленувато-золотиста олія з сильним ароматом додасть страві необхідний національний колорит. Олія ні з чим не змішується, просто щедро додається до овочів. Авторство ж різноманітних складних заправок для грецького салату належить не грецьким кухарям, а кулінарам, які намагаються надати страві нового звучання. Втім, багато хто вважає, що невелика кількість натурального виноградного оцту або лимонного соку лише прикрашає салат.

Солити салат не рекомендується: овочі відразу дадуть сік, і блюдо втратить "товарний" вигляд. Крім того, сир фета сам по собі відрізняється досить солоним смаком, тому великий ризик пересолити блюдо. Як правило, сільнички ставлять на стіл, щоб кожен з присутніх міг приправити салат до смаку. А ось пряні трави додаються у салатник. Орегано слід використовувати тільки сухий, базилік може бути і свіжим. Перець бажано змолоти безпосередньо перед заправкою.

Користь для здоров'я

greek-salad-2104592_960_720
Грецький салат багатий клітковиною
Фото: pixabay.com

Ні для кого не новина, що в раціоні людини повинно міститися якомога більше овочів і фруктів. Не випадково жителі регіонів, де традиційно їдять багато овочів, довго живуть і майже не страждають від серцево-судинних захворювань. Грецький салат – досить типова страва для середземноморських країн. Завдяки високому вмісту овочів він відрізняється малою калорійністю, а сир фета надає страві калорійності. Крім того, завдяки феті, цибулі і пряним травам салат відрізняється приємним, оригінальним, пікантним смаком. А гарне різнобарв'я на тарілці покращує апетит і настрій.

Очевидно, що салат, який складається з корисних інгредієнтів, не може бути шкідливим. Але, замовляючи в ресторані грецький салат, слід звертати увагу на те, наскільки уважно кухарі ставляться до класичної рецептури. На жаль, багато рестораторів у гонитві за оригінальними смаками можуть спотворити композицію страви до невпізнання. Наприклад, замість оливкової олії деякі використовують майонез – зрозуміло, таке блюдо стає менш корисним для здоров'я і фігури, та й грецьким називатися вже не може.

Оскільки точних пропорцій інгредієнтів для грецького салату не існує, говорити про його калорійності досить складно. В середньому калорійність такого салату може варіюватися від 150 до 250 кілокалорій на 100 грам. Якщо не зловживати олією і маслинами, то салат можна віднести до низькокалорійним. Якщо ж покласти побільше оливкової олії і оливок, то калорійність підвищиться, але підвищиться за рахунок корисних жирів.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом грецького салату від Джеймі Олівера.

Дивіться відео, як приготувати корисну заправку для салату:

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: womenclub.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів