Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Інжир: користь і шкода для здоров'я

Чим корисний інжир для організму і як правильно його вживати

Фото: freepik.com

Інжир, він же смоковниця, він же фіга – смачний і корисний плід жовтого, зеленого і навіть фіолетового кольору, більш знайомий нам у сушеному вигляді. Його основний сезон починається в серпні і триває до пізньої осені.

Дивіться відео, як законсервувати інжир з динею:

Інжир корисний як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Він є профілактичним засобом від раку, нормалізує діяльність щитовидної залози і застосовується в якості народного засобу при лікуванні бронхіту..

Інжир багатий вітамінами і мікроелементами

Інжир зелений, інжир в'ялений або ж інжир сушений – всі вони корисні для нашого організму. Але якщо є можливість, все ж краще вживати свіжі, ще не потемнілі плоди.

Це відоме джерело вітамінів і мікроелементів. Зокрема, в ньому в достатній кількості містяться вітаміни групи В, А, С, К, Е і бета-каротин, а також мінеральні речовини – калій, кальцій, магній, фосфор і залізо, завдяки чому ми отримуємо всі необхідні компоненти для нормальної роботи організму і міцного імунітету.

Фото: Pixabay

Варто зауважити, що за вмістом калію інжир поступається тільки горіхам, а ось заліза в інжир навіть більше, ніж у яблуках.

Інжир – профілактика від стресу

Завдяки великій кількості заліза і калію інжир корисний для нервової та серцево-судинної систем. Також він сприяє зниженню рівня холестерину, і тому вважається корисним для профілактики атеросклерозу.

Інжир сприяє роботі кишечника

У м'якоті плоду міститься клітковина, необхідна для правильного травлення. Інжир має легку проносну дію і сприяє роботі шлунково-кишкового тракту.

Інжир лікує кашель

М'якоть інжиру є хорошим жарознижуючим засобом, тому його з успіхом застосовують при високій температурі. Також інжир, зварений в молоці, чудово допомагає при сухому кашлі і застуді.

Фото: Pixabay

Інжир допомагає позбутися від анемії

Завдяки високому вмісту в своєму складі заліза інжир вважається прекрасним засобом для боротьби з анемією, особливо в складі вітамінної суміші з горіхами і медом.

Інжир сприяє схудненню

Свіжі плоди інжиру, при своїй низькій калорійності, добре втамовують голод і надовго дарують відчуття ситості, так що є хорошим засобом для боротьби із зайвою вагою.

Калорійність інжиру і як правильно його вживати

Свежий инжир добавляют в салаты и десерты
Свежий инжир добавляют в салаты и десерты
Фото: Pixabay

Свіжий інжир містить 49 ккал на 100 г продукту, а сушений – 257 ккал на 100 г.

З плодів інжиру варять варення, джем, з ним готують м'ясо, салати, з них роблять вино. Так як свіжий інжир має м'який і нейтральний солодкуватий смак, він добре доповнює насичені сири і витримані окосту (прошутто, серано).

Сушений інжир їдять так само, як родзинки або інші сухофрукти. Щоб він став соковитішим і м'якшим, його можна попередньо замочити у воді або фруктовому соку.

Кому не можна вживати інжир

Навіть найкорисніший продукт слід вживати в міру і обережно. Інжир можна їсти не більше 4-5 штук на день, щоб не виникло проблем із шлунком і кишечником. Велика доза може привести до серйозного розладу.

Також важливо пам'ятати про помірність людям, які страждають гастритом і цукровим діабетом. Крім того, інжир протипоказаний людям з виразковою хворобою шлунку, захворюваннями нирок, запальними процесами в кишечнику, подагрою.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом апетитної закуски з інжиру від Тетяни Литвинової. "Сьогодні" також писали, як приготувати м'ясний рулет з інжиром і волоськими горіхами.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів