Головна Сьогоднi

З чого насправді зроблені ковбаси і сардельки: пам'ятка експерта

Ведуча соціального реаліті "Ревізор. Магазини" Наталя Кудряшова – про те, чому не варто заздалегідь радіти складу ковбасних виробів

З чого насправді зроблені ковбаси і сардельки: пам'ятка експерта

Під час ревізій магазинів і супермаркетів Наталя Кудряшова часто звертає увагу глядачів на те, як важливо читати склад продуктів перед покупкою. Але часом винахідливий виробник змушує покупців читати між рядків. І, як запевняє наш експерт, цього теж можна запросто навчитися.
 
"Візьмемо, наприклад, ковбасні вироби. Адже багато хто з нас люблять ласувати тієї ж ковбаскою, сосисками і сардельками. По-перше, це смачно. Та й чого вже там приховувати – це зручно в побуті. Витратив кілька хвилин на варіння сосисок, і ось тобі: невигадлива вечеря готова. Зазначу, що грамотність покупців при виборі ковбасних виробів помітно зросла.

Багато читають склад продукту, перш ніж його купити. Але, на жаль, чим більше зростає уважність покупців, тим хитрішими написаний склад цих продуктів на етикетці", – відзначає Наталя.

Як зізналася телеведуча, недавно вона спостерігала в супермаркеті цікавий випадок. Жінка дуже уважно вивчала склад ковбаси. Заради цього вона дістала не тільки окуляри, але і лупу.

"Задоволена прочитаним, вона кинулася на касу разом з цією ковбасою. З переможним вигуком: "Вау! Так тут суцільне м'ясо!". І тут мені стало цікаво. Беру і я цю ж ковбасу з вітрини. Читаю склад: м'ясна сировина – 74%. Але справа ось у чому. Кожному любителю ковбас варто знати, що напис на етикетці "м'ясна сировина" зовсім не те ж саме, що і м'ясо, які звикли бачити люди. М'ясною сировиною можуть бути жили, шкури і навіть кістки! Абсолютно всі частини тіла тварин, враховуючи модернізовану хімічну промисловість, годяться для приготування сосисок", – роз'яснює Наталія Кудряшова.

Відомо, що промислові м'ясорубки можуть перемолоти все, включаючи роги і копита. А порошок, яким посипається ця сировина на етапі обробки, надає їй пастообразної форми.

"І дорікнути виробнику, в принципі, немає чим. Адже на етикетці свідомо написана уся правда: м'ясна сировина – 74%. Але і їсти перемелені хрящі й кістки, погодьтеся, неприємно і не корисно", – відзначає експерт. Можливо, знаючи про цей нюанс, деякі любителі сардельок не ризикнули б купити їх на вечерю.

"Тому, важливо не тільки читати склад і перевіряти термін придатності, а й звертати увагу на формулювання. І не обманювати себе виробниками, навіть якщо дуже хочеться їм повірити. А тим, хто не може уявити життя без ковбас і сосисок, незважаючи на написані вище речі, раджу купувати їх не в супермаркетах, а в спеціалізованих магазинах", – рекомендує Наталія.

Нагадаємо, раніше Наталія Кудряшова розповіла, чи є порядок на пташиному ринку. Провідна також поділилася порадами щодо вибору фаршу.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв