Не має значення, нарізаєте ви цибулю за допомогою ножа або овочерізки – сліз все одно не уникнути ... Найпростіші поради дадуть вам можливість подрібнювати цибулю так само просто, як картоплю або будь-який інший овоч.
Перш за все давайте розберемося, чому ми плачемо, коли ріжемо цибулю?
Під час росту цибулини вбирають в себе сірку з землі, яка при з'єднанні з амінокислотами утворює сульфоксиди амінокислот. При натисканні ножа на цибулю, клітини руйнуються і вивільняють їх вміст. Вступаючи в реакцію з повітрям, сульфоксиди амінокислот утворюють леткі сполуки сірки, які і викликають таку реакцію нашого організму. Очі просто намагаються "змити" сірку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Як уникнути сліз
1. Покладіть цибулю в холодильник або морозилку . За 30 хвилин до початку нарізки помістіть цибулину в холодильник або в морозилку на 10 хвилин – холод перешкоджає вивільненню сполук сірки. Але не зберігайте цибулю в холодильнику весь час! Це зробить цибулини м'якими і призведе до утворення цвілі.
2. Відчиніть вікно . Якщо ви будете різати цибулю поруч з відчиненим вікном, то вітер розвіє кислотні пари. Не можете відчинити вікно – ввімкніть вентилятор. Ефект буде той же.
3. Використовуйте гострий ніж . Добре гостре лезо зменшує ступінь пошкодження клітин цибулини, що призводить до зменшення виділеної сірки.
4 . Відріжте корінь . Найбільша концентрація амінокислот міститься в корені лука. Тому просто не ріжте його.
5. Змочуйте ніж в холодній воді . Дуже ефективний спосіб уникнути сліз – постійно змочувати ніж в холодній воді під час нарізання цибулі. Вода "витягує" сірку. Найкраще використовувати проточну воду. Можна також замочити очищену від шкірки цибулину в холодній воді. Але при цьому будьте готові до того, що смак цибулі стане м'якше.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати смачне картопляне пюре. Ми також ділилися рецептом соусу з білих грибів.
Дивіться відео, як правильно зберігати овочі взимку: