Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як харчуватися при діабеті: корисний раціон на кожен день

Людям, які страждають від цукрового діабету, потрібно ретельно стежити за своїм меню

Які продукти корисні при діабеті: Фото: freepik.com
Які продукти корисні при діабеті:
Фото: freepik.com

Діабетична дієта – це режим здорового харчування, який багатий поживними речовинами, але містить мало жиру і калорій. Ключовими продуктами є фрукти, овочі та цільні зерна. Насправді, діабетична дієта – найліпший варіант харчування для більшості людей.

Дивіться відео і дізнайтеся, чому харчування українців вважають одним з найнездоровіших у світі:

Що таке діабет

Існує два типи діабету. При діабеті I типу організм не виробляє інсулін. При діабеті II типу організм не виробляє інсулін в достатній кількості, або клітини стають инсулино-резистентними. Якщо діабет залишити без контролю, він може призвести до серйозних ускладнень. Кожній людині, яка страждає на діабет, важливо дотримуватися здорової дієти, бути фізично активною та регулярно перевіряти рівень цукру в крові.

Чи можна їсти вуглеводи при діабеті

Вуглеводи в організмі перетворюються на глюкозу, в результаті чого рівень цукру в крові підвищується. До джерел вуглеводів відносяться хліб, крупи, рис, макаронні вироби, молоко, крохмалисті овочі, фрукти, соки та солодощі. В першу чергу вуглеводи повинні надходити в організм зі свіжих фруктів, овочів і цільних зерен. Ці продукти містять багато клітковини і не будуть так швидко піднімати рівень цукру. Вони також багаті вітамінами і мінералами. Потрібно завжди читати етикетки на продуктах і визначати розмір порції і кількість вуглеводів в кожній порції. Деякі люди можуть засвоїти більшу кількість вуглеводів, ніж інші, тому важливо вимірювати рівень цукру в крові через дві години після прийому їжі, щоб визначити, як засвоїли вуглеводи.

Білки в діабетичному харчуванні

Важливо надавати перевагу нежирним білковим продуктам
Важливо надавати перевагу нежирним білковим продуктам
Фото: Pixabay

Що стосується білків, акцент потрібно робити на його пісних джерелах, таких як курка, індичка або риба. Інші корисні джерела білка включають соєві продукти, знежирені сири, бобові (сочевиця, квасоля і так далі), і тофу. Вміст жирів в цих джерелах білка різний, але краще всього вибирати ті, які містять найменшу кількість насичених жирів. Джерела білка не містять глюкози, тому вони не підвищать рівень цукру, якщо тільки вони не паніровані.

Чи варто уникати жирів при діабеті

Жири не впливають на рівень цукру в крові, але експерти рекомендують дієту, бідну насиченими жирами і трансжирами, щоб знизити ризик серцевих захворювань. Менш семи відсотків всіх калорій має припадати на насичені жири. Їжа, багата насиченими жирами – це напівфабрикати, ковбасні вироби, бекон, вершкове масло, вершкові соуси, пальмова олія і кокосова олія. Транс-жири в основному містяться в випічці, маргарині і деяких стравах фаст-фуду, наприклад, в картоплі-фрі. В основному в раціоні повинні бути присутніми мононенасичені і поліненасичені жири. Корисні джерела таких жирів – це авокадо, мигдаль, волоські горіхи і оливкове масло.

Чому потрібно скоротити вживання солі при діабеті

Хоча сіль не впливає на рівень цукру, серцеві хвороби у діабетиків зустрічаються часто. Кардіологи рекомендують скоротити рівень щоденного споживання солі до 1 500 мг або менше. Їжа з високим вмістом солі – це супи, солоні закуски типу чіпсів і попкорну, напівфабрикати і фаст-фуд. Дієта з низьким вмістом солі допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань і високого артеріального тиску.

Які продукти можна їсти діабетикам

[IMAGE id=1532506; title=Хворим на діабет важливо дотримуватися правильного раціону ;]

При діабеті важливіше не те, що ви їсте, а те, скільки і як часто ви їсте. Тим не менш, є продукти, рекомендовані людям з діабетом. Як правило, ці продукти містять мало жирів, холестерину, солі і доданого цукру.

Бобові

Багаті клітковиною і білком, але містять мало насичених жирів, бобові є прекрасною їжею при діабеті. Спробуйте різні види квасолі. Можна використовувати сушену або консервовану квасолю. Консервовану квасолю спочатку обов'язково потрібно процідити і сполоснути, щоб видалити надлишки солі і консервантів.

Темно-зеленые листовые овощи

Наповнюйте тарілку шпинатом, листовою і кучерявою капустою, або робіть з них пюре. Ці продукти можна вживати в необмеженій кількості. Вони бідні вуглеводами і калоріями. Для хорошого балансу їжте також крохмалисті овочі: картоплю, кукурудзу і горошок.

Фрукти

Намагайтеся їсти більше сезонних фруктів
Намагайтеся їсти більше сезонних фруктів
Фото: pexels.com

Клітковину, антиоксиданти, вітаміни та багато іншого ви отримуєте, коли їсте фрукти, цитрусові, ягоди і помідори. Вибирайте грейпфрути, апельсини, лимони і лайм. Спробуйте чорницю, полуницю та інші ягоди. Наріжте помідори, зробіть з них пюре або додавайте в соус. Під час кожного прийому їжі ви повинні наполовину заповнювати тарілку фруктами і овочами, як стверджують експерти.

Цільні зерна

Уникайте перероблених круп, їжте пророщені зерна і висівки. Їжте ячмінь, вівсянку, пшеничні хлібці, багаті клітковиною крупи, коричневий рис. Уникайте білого хліба, здобної випічки і традиційних макаронних виробів. Крім того, що цільнозернові продукти хороші для діабетиків, вони є хорошим джерелом клітковини і калію.

Молочні продукти

Знежирене молоко і знежирений йогурт – це продукти, які забезпечать організм кальцієм і вітаміном D. Уникайте йогурту з надмірним додаванням цукру. Яйця є хорошим джерелом білка, але вони багаті на холестерин. Вам можна вживати не більше 200 мг холестерину на день, згідно з думкою експертів. Також уникайте випічки на твердих жирах і маргарині, оскільки в них багато трансжирів.

Риба 

Лосось, тунець та інша риба – це хороше джерело омега-3 жирних кислот. Тріска і палтус теж корисні, оскільки в них менше цілісних жирів, ніж в м'ясі і птиці. Уникайте сильно засмаженої або панірованої риби. На думку експертів, вам потрібно з'їдати від 200 до 250 грамів такої їжі на тиждень.

Горіхи та насіння

Жменя горіхів – це чудова закуска для хворих на діабет. Горіхи багаті корисними жирами, магнієм і клітковиною. Спробуйте мигдаль, волоські горіхи, арахіс, насіння соняшнику, насіння льону, і так далі. Їжте їх в чистому вигляді, без солі. Незважаючи на те, що це корисні продукти, їжте їх економно, оскільки вони висококалорійні.

Чи можна займатися спортом при діабеті

Тренування допомагають підтримувати здорову вагу
Тренування допомагають підтримувати здорову вагу
Фото: freepik.com

Крім здорової дієти, регулярні фізичні вправи також можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові. Вправи допомагають скинути вагу або підтримувати здорову вагу, що допомагає контролювати рівень цукру. Крім того, вправи підтримують здоров'я серця і м'язову масу.

Нагадаємо, раніше діабет назвали головним "вбивцею" українців. А медики розвінчали головні міфи про діабет.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: beautynet.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів