Варення і джем з абрикосів можна не тільки їсти разом з чаєм, додавати в млинці і намазувати на хліб, але і використовувати для приготування домашньої випічки і тортів.
Абрикоси для варення повинні бути стиглими і смачними. Якщо ви збираєтеся варити джем, то найкраще підійдуть зовсім м'які плоди, а якщо хочете зробити варення з половинок фруктів, вибирайте щільні абрикоси, які не втратять форму при варінні.
Абрикосове варення шматочками
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 кг абрикосів
- 1,5 кг цукру
- 2 склянки води
Спосіб приготування:
- Підготовлені плоди опустити в гарячу (85-90 ºС) воду на 3 хвилини, після чого охолодити, обдавши крижаною водою.
- Потім абрикоси слід наколоти зубочисткою, залити гарячим сиропом і в такому вигляді залишити на 3-4 години, а потім зварити до готовності. Плоди повинні стати напівпрозорими.
- Абрикоси шматочками варять в два прийоми (варіння по 10 хвилин і вистоювання). Плоди в цілому вигляді з кісточками рекомендується варити в три-чотири прийоми (варіння по 10 хвилин і вистоювання). Час вистоювання між варінням повинно бути 12 годин (для цілих плодів) і 8 годин для абрикосів шматочками.
Дивіться відео, як приготувати варення з екзотичних продуктів:
Варення з абрикосів швидке
Час приготування:
- 40 хвилин
Складові:
- 1 кг абрикосів
- 500 г цукру
- Мелений імбир
- Ванілін
Спосіб приготування:
- Абрикоси помити, видалити кісточки. М'якоть подрібнити за допомогою блендера, засипати цукром і додати прянощі, перемішати. Почекати, поки цукор не розчиниться.
- Невеликими порціями (приблизно по 2 ополоника) наливати фруктову масу в каструльку з широким дном і готувати, час від часу помішуючи, поки варення не почне злегка прилипати до стінок. Після цього проварити ще 1-2 хвилини і перелити в підготовлену банку.
- Повторити з абрикосовою масою, що залишилася.
Варення з половинок абрикосів
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1,5 кг половинок абрикосів без кісточок
- 500 г цукру
- Ядерця з кісточок – за смаком
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти
Спосіб приготування:
- Абрикоси помити, розділити на половинки, видалити кісточки і засипати цукром на ніч. Щоб шматочки зберегли форму, абрикоси повинні бути не переспілі.
- Витягнути з абрикосових кісточок ядерця.
- Варити абрикосове варення в три прийоми. Перший раз довести до кипіння, вимкнути і охолодити. Другий раз варити 10 хвилин, остудити. Третій раз – готувати 10 хвилин, додавши ядерця і лимонну кислоту.
- Розлити абрикосове варення по стерилізованих банках і закрити.
Желейне варення з абрикосів
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 кг абрикосів шматочками
- 2 склянки цукру
- 30 г швидкорозчинного желатину
Спосіб приготування:
- Абрикоси помити і видалити кісточки.
- Шматочки викласти в миску шарами, пересипаючи цукром і желатином, залишити на добу.
- На повільному вогні довести до кипіння, але не кип'ятити, інакше желатин втратить свої властивості.
- Розлити желейне абрикосове варення в стерильні банки, закрити.
Оригінальне варення з абрикосів: рецепт з мигдалем і чебрецем
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 500 г абрикосів без кісточок
- 300 г цукру
- 1 стакан очищеного мигдалю
- 1 лимон
- Маленький пучок чебрецю
Спосіб приготування:
- Абрикоси засипати цукром, додати лимонний сік і цедру.
- З 3-4 гілочок чебрецю зняти листочки, решту чебрецю зв'язати в пучок. Пучок і окремі листочки додати до абрикосів, залишити на кілька годин. Додати мигдаль.
- Довести до кипіння, поварити 5 хвилин, дати охолонути, повторити ще 2-3 рази, поки сироп не набуде правильної консистенції.
- Видалити пучок чебрецю, розлити по банках.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати домашнє вино з абрикосів. Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом абрикосового пирога з сиром.