Хочете приготувати кисіль у домашніх умовах? Найголовніше в смаку цього напою – рідина, яку ви обираєте за основу. Ви можете використовувати джеми, варення, свіжі або заморожені ягоди, сухофрукти. Кисіль також готують на основі молока або води.
Дивіться відео, як приготувати смузі в домашніх умовах:
Завдяки в'язкій структурі він добре поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує травлення і є відмінною профілактикою дисбактеріозу. Кисіль рекомендують пити людям, які хворі на гастрит.
Рецепт вівсяного киселю
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 700 г вівсяної крупи
- Скоринка з половини буханця простого житнього хліба
- Велика жменя пророщеного вівсяного зерна
- Мед і сухофрукти – для подачі
Спосіб приготування:
- Всипати вівсяну крупу в чисту трилітрову банку і залити 2 л теплої (36-38 °С) питної води. Додати пророщене зерно і ретельно перемішати. Накрити банку рушником і залишити при кімнатній температурі на 6-8 годин. Одночасно зрізати з хліба скоринку і залишити на той же час – підсихати.
- Додати в банку корочку житнього хліба, поламану на кілька частин, знову накрити і залишити на добу.
- Видалити хліб. Процідити вівсяну масу через сито, з силою віджимаючи крупу. Отримана маса – концентрат вівсяного киселю. Вона може зберігатися в холодильнику 6-7 днів.
- Щоб приготувати кисіль, розвести концентрат питною водою в співвідношенні 1:2,5 і прогрівати на середньому вогні, помішуючи, поки кисіль не почне закипати. Вимкнути вогонь, накрити кисіль кришкою і дати постояти 5 хвилин. Подавати вівсяний кисіль із медом і сухофруктами.
Рецепт молочного киселю
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 600 мл молока
- 2 ст.л. цукру
- 1 ст.л. крохмалю
- 1 жовток
- Половинка стручка ванілі
Спосіб приготування:
- Поставити 500 мл молока на вогонь, додати зерна ванілі (стручок розрізати уздовж навпіл і ножем акуратно вишкребти зернята) і довести до кипіння. Процідити, вилити назад у каструлю.
- Крохмаль розвести в 50 мл молока (молоко повинно бути холодним).
- Жовток добре розмішати з цукром, додати маленькими порціями решту 50 мл молока, ще раз добре розмішати.
- Додати до молока, постійно помішуючи, дати закипіти і додати розведений крохмаль. Дати закипіти ще раз і прибрати з вогню.
- Розлити у порційні форми або в одну велику. Подавати молочний кисіль теплим або холодним.
Рецепт фруктового киселю на крохмалі
Інгредієнти:
- 200-300 г ягід, фруктів або варення
- 1 л води
- 100-150 г цукру
- 1-4 ст.л. картопляного крохмалю
Спосіб приготування:
- Помиті ягоди (фрукти) або варення засипати в каструлю. Попередньо можна видалити кісточки або нарізати фрукти шматочками.
- Від зазначеної кількості відміряти неповну склянку води. Іншу воду вилити в каструлю. Якщо використовується варення, добре перемішати, намагаючись зробити масу однорідною.
- Поставити каструлю на вогонь. Після закипання додати цукор, перемішати, проварити 1-2 хвилини, потім зняти з вогню. Накрити кришкою, настояти 5-10 хвилин. Якщо потрібен кисіль без ягід, процідити отриманий компот через марлю, добре відтиснувши м'якоть.
- Розвести крохмаль у склянці обов'язково холодної води. Не повинно залишитися грудочок.
- Знову поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння.
- Тонкою цівкою, постійно помішуючи, влити розведений крохмаль в компот. Після закипання зняти з вогню. Якщо готувався густий кисіль, відразу розлити у форми.
- Щоб на поверхні киселю не з`явилася плівка, можна зверху посипати цукром і накрити кришкою.
- Охолодити напій до кімнатної температури і подати до столу.
Скільки потрібно крохмалю на літр киселю
Пропорції залежать від бажаної консистенції. Кількість у столових ложках:
- 1 – рідкий питний кисіль;
- 2 – текучий середньої консистенції;
- 3 – напівгустий;
- 4 – густий, повільно стікає;
- 5-6 – дуже густий, нагадує желе.
Зазвичай в кисіль додають 2-3 столові ложки крохмалю без гірки.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати збитень. "Сегодня" також ділилися рецептом глінтвейну від застуди.