Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як приготувати кисіль у домашніх умовах

Рецепти молочного, вівсяного і фруктового киселю з фото

Фото: Depositphotos

Хочете приготувати кисіль у домашніх умовах? Найголовніше в смаку цього напою – рідина, яку ви обираєте за основу. Ви можете використовувати джеми, варення, свіжі або заморожені ягоди, сухофрукти. Кисіль також готують на основі молока або води.

Дивіться відео, як приготувати смузі в домашніх умовах:

Завдяки в'язкій структурі він добре поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує травлення і є відмінною профілактикою дисбактеріозу. Кисіль рекомендують пити людям, які хворі на гастрит.

Рецепт вівсяного киселю

Овсяный кисель: рецепт
Овсяный кисель: рецепт
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • 700 г вівсяної крупи
  • Скоринка з половини буханця простого житнього хліба
  • Велика жменя пророщеного вівсяного зерна
  • Мед і сухофрукти – для подачі

Спосіб приготування:

  1. Всипати вівсяну крупу в чисту трилітрову банку і залити 2 л теплої (36-38 °С) питної води. Додати пророщене зерно і ретельно перемішати. Накрити банку рушником і залишити при кімнатній температурі на 6-8 годин. Одночасно зрізати з хліба скоринку і залишити на той же час – підсихати.
  2. Додати в банку корочку житнього хліба, поламану на кілька частин, знову накрити і залишити на добу.
  3. Видалити хліб. Процідити вівсяну масу через сито, з силою віджимаючи крупу. Отримана маса – концентрат вівсяного киселю. Вона може зберігатися в холодильнику 6-7 днів.
  4. Щоб приготувати кисіль, розвести концентрат питною водою в співвідношенні 1:2,5 і прогрівати на середньому вогні, помішуючи, поки кисіль не почне закипати. Вимкнути вогонь, накрити кисіль кришкою і дати постояти 5 хвилин. Подавати вівсяний кисіль із медом і сухофруктами.

Рецепт молочного киселю

Молочный кисель: рецепт
Молочный кисель: рецепт
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 600 мл молока
  • 2 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. крохмалю
  • 1 жовток
  • Половинка стручка ванілі

Спосіб приготування:

  1. Поставити 500 мл молока на вогонь, додати зерна ванілі (стручок розрізати уздовж навпіл і ножем акуратно вишкребти зернята) і довести до кипіння. Процідити, вилити назад у каструлю.
  2. Крохмаль розвести в 50 мл молока (молоко повинно бути холодним).
  3. Жовток добре розмішати з цукром, додати маленькими порціями решту 50 мл молока, ще раз добре розмішати.
  4. Додати до молока, постійно помішуючи, дати закипіти і додати розведений крохмаль. Дати закипіти ще раз і прибрати з вогню.
  5. Розлити у порційні форми або в одну велику. Подавати молочний кисіль теплим або холодним.

Рецепт фруктового киселю на крохмалі

Кисель фруктовый: рецепт
Кисель фруктовый: рецепт
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • 200-300 г ягід, фруктів або варення
  • 1 л води
  • 100-150 г цукру
  • 1-4 ст.л. картопляного крохмалю

Спосіб приготування:

  1. Помиті ягоди (фрукти) або варення засипати в каструлю. Попередньо можна видалити кісточки або нарізати фрукти шматочками.
  2. Від зазначеної кількості відміряти неповну склянку води. Іншу воду вилити в каструлю. Якщо використовується варення, добре перемішати, намагаючись зробити масу однорідною.
  3. Поставити каструлю на вогонь. Після закипання додати цукор, перемішати, проварити 1-2 хвилини, потім зняти з вогню. Накрити кришкою, настояти 5-10 хвилин. Якщо потрібен кисіль без ягід, процідити отриманий компот через марлю, добре відтиснувши м'якоть.
  4. Розвести крохмаль у склянці обов'язково холодної води. Не повинно залишитися грудочок.
  5. Знову поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння.
  6. Тонкою цівкою, постійно помішуючи, влити розведений крохмаль в компот. Після закипання зняти з вогню. Якщо готувався густий кисіль, відразу розлити у форми.
  7. Щоб на поверхні киселю не з`явилася плівка, можна зверху посипати цукром і накрити кришкою.
  8. Охолодити напій до кімнатної температури і подати до столу.

Скільки потрібно крохмалю на літр киселю

Пропорції залежать від бажаної консистенції. Кількість у столових ложках:

  • 1 – рідкий питний кисіль;
  • 2 – текучий середньої консистенції;
  • 3 – напівгустий;
  • 4 – густий, повільно стікає;
  • 5-6 – дуже густий, нагадує желе.

Зазвичай в кисіль додають 2-3 столові ложки крохмалю без гірки.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати збитень. "Сегодня" також ділилися рецептом глінтвейну від застуди.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів