Головна Сьогодні

Як приготувати кутю на Святвечір

Різдвяний Сочевник, або Святий вечір, щорічно відзначають 6 січня

Кутя на Різдво Фото: depositphotos.com
Кутя на Різдво
Фото: depositphotos.com

На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Цю ритуальну страву варять з пшеничних зерен, рідше з рису. До різдвяної куті прийнято подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів. Також кутю зазвичай заправляють рідким медом або узваром.

До страви можна додавати сухофрукти, фрукти і ягоди, розпарений мак, горіхи, а в деяких випадках і мармелад, і льодяники (але це швидше виняток з правил), а також всілякі спеції і прянощі за смаком.

Класичний рецепт куті

depositphotos_27054957_m-2015
Класична кутя
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 1/2 склянки маку
  • 1/2 склянки порізаних горіхів
  • 1/2 склянки родзинок
  • 2 -3 ст. ложки меду

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
  2. Пшениця повинна стати м'якою, але не розваритися повністю. Якщо необхідно, в процесі варіння підлити воду.
  3. Мак подрібнити в кавомолці.
  4. Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
  5. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
  6. Подавати кутю холодною.

Кутя з родзинками і горіхами в духовці

depositphotos_40780409_m
Кутя в духовці
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці
  • 1 склянка маку
  • 1/2 склянки цукру
  • 3 ст.л. меду
  • дрібка солі
  • родзинки
  • грецькі горіхи

Рецепт приготування:

  1. Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип'ятити.
  2. Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
  3. Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 С. Через 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.
  5. Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти з ступці (або розтерти в блендері), поки не з'явитися "молочко". Важливо добре розтерти мак, щоб він став м'яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.

Кутя з рису

depositphotos_52877257_m
Рисовя кутя
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 1 склянка круглозерного рису
  • 0,5 склянки маку
  • 1 склянка очищених волоських горіхів
  • 0,5 склянки родзинок
  • мед

Рецепт приготування:

  1. Рис відварити до готовності і остудити.
  2. Мак промити, залити окропом і дати охолонути. Потім воду злити, мак перетерти в ступці, ретельно розтираючи товкачем, поки не з'явитися біле молочко. Можна припустити мак через м'ясорубку або пробити в блендері, але в ступці консистенція вийде більш підходяща.
  3. Ізюм промити і залити на кілька годин гарячою водою. Воду злити, родзинки просушити.
  4. Горіхи почистити, трохи обсмажити на сухій сковороді і покришити, але не дрібно – можна порізати ножем.
  5. Рис викласти в чашку, туди ж додати розтертий мак, родзинки і горіхи. Все перемішати. Наприкінці можна додати мед або узвар.

Кутя від кулінарного експерта Асмік Гаспарян

depositphotos_39043525_m-2015
Кутя з мармеладом
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • Пшениця – 500 г
  • вода
  • Мак – 200 г
  • Горіхи і сухофрукти
  • Мед – 2 ст.л.

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю перебрати і добре помити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
  2. Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, поки пшениці не вбере всю воду. Це займе 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини. Найкраще варити кутю в глиняній каструлі.
  3. Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
  4. До готової пшениці додати тертий мак, мед (Асмік Гаспарян вважає за краще використовувати суміш гречаного і квіткового), колоті горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
  5. Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.

Кутя з курагою, родзинками і горіхами

depositphotos_56003413_m
Кутя з курагою
Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 350 г пшениці
  • 50-100 г маку
  • 2-3 ст. л. меду
  • 100 г волоських горіхів або фундука
  • 100 г родзинок
  • 100 кураги

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю помити і замочити у воді на 2-3 години.
  2. Потім відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона повинна стати м'якою, але не розваритися.
  3. Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи "макового молочка".
  4. До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
  5. Ізюм і курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
  6. Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і порубати.
  7. До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.

Нагадаємо, раніше "Сегодня" повідомляв, як правильно вийти з Різдвяного посту. Ми також розповідали, як зробити гарний різдвяний вінок.

Дивіться відео, яким має бути меню на Святвечір:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь